Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KAHVALTININ ÖNEMİ Vücudumuz uyurken bile çalışmaya devam eder bunun sonucunda gün boyu almış olduğumuz besin öğeleri kullanılır. Kullanılan besin.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KAHVALTININ ÖNEMİ Vücudumuz uyurken bile çalışmaya devam eder bunun sonucunda gün boyu almış olduğumuz besin öğeleri kullanılır. Kullanılan besin."— Sunum transkripti:

1

2

3

4 KAHVALTININ ÖNEMİ Vücudumuz uyurken bile çalışmaya devam eder bunun sonucunda gün boyu almış olduğumuz besin öğeleri kullanılır. Kullanılan besin öğelerinin yerine konulması açısından kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Sabahları kendinizi daha iyi hissetmenizi ve daha iyi öğrenmenizi sağlar.Yapılan araştırmalarda Kahvaltı ederek okula giden çocukların daha fazla başarılı oldukları görülmüştür.

5 PEKİ KAHVALTIDA NELER YEMELİYİZ? Tüm öğünlerde olduğu gibi kahvaltıdada 4 temel besin grubundan tüketilmelidir. 4 TEMEL BESİN GRUPLARI NELERDİR? süt grubu et-yumurta-k.baklagil tahıl grubu meyve ve sebze grubu

6 Artık 4 temel besin grubunu bildiğimize göre kendimize örnek kahvaltı menüleri oluşturabiliriz. örnek kahvaltı menüleri Peynir Haşlanmış yumurta Taze meyve Suyu Ekmek(tam tahıllı) o Peynirli omlet o İyi yıkanmış roka-tere o Ekmek(tam tahıllı) o Ihlamur çayı

7 eğer her sabah aynı yiyeceklerden sıkılır veya yemek istemezseniz Daha değişik seçenekler de hazırlayabiliriz tabi ki. Örneğin;süt veya yoğurt içine mısır yulaf ezmesi gibi tahıllardan koyabilir yanında bir adet meyve yiyebilir ya da yine taze sıkılmış meyve sularından içebilirsiniz. Eğer yulaf-süt karışımı size şekersiz geliyorsa içine şeker koymak yerine biraz bal ekleyebilirsiniz. Bir diğer alternatif de ekmek,tahin- pekmez ve yanında portakal suyu(veya portakal) olabilir.

8 Su hayattır

9 -Vücut ısımızı dengeler -Besin ve oksijeni kanımızda taşır -Organlarımızı korur böylece daha uzun ve daha güçlü yaşarız

10 Peki ne zaman su içmeliyiz? --Uyanır uyanmaz içersek iç organlarımızı uyarır --Yemekten 30 dk önce sindirime yardımcı olur --Banyo yapmadan hemen önce içersek tansiyonumuz düşer --Uyumadan evvel içersek kalbimiz daha rahat çalışır

11 Süt ve Süt Ürünleri

12 Süt ve süt ürünleri kalsiyum fosfor gibi mineral ve vitaminler yönünden çok zengindir.Bu yüzden büyüme ve gelişmede çok önemli role sahiptir.

13 Peki neler bu gruba dahildir?? Süt,peynir,yoğurt,çökelek..

14 Büyümeyi ve gelişmeyi sağlayan süt, vücuda güç vererek kemikleri sağlamlaştırır.Böylece boy uzamasını, dişlerin düzgün ve güçlü olmasını çabuk çürümemesini sağlar.Ayrıca bir çok kanser türünden de koruyucu özelliği vardır.

15 GÜÇLÜ KEMİKLER İÇİN ; Her gün iki bardak süt,kahvaltıda peynir yada bir bardak süt peynir ve bir kase yoğurt yememiz yeterli olacaktır.

16 Bizim yumurta sevenlere çok güzel haberlerimiz, sevmeyenlere de önerimiz var

17 Beni sevmiyor ve yemiyor musun  o halde; -istediğin kadar büyük olamayacaksın -arkadaşlarından daha güçsüz kalacaksın -erken yorulacak ve erken yaşlanacaksın - süper güçlü kahramanlar olamayacaksın çünkü yaraların geç iyileşecek

18 Neden mi ; --Bir kere Anne sütünden sonra en kaliteli protein biziz şekerim -13gr protein,56gr kalsiyum 278gr a vitamini 2gr demir bizden başka kimde var ki tatlım

19 Diğer besinlerle birlikte günde en az bir yumurta sever ve yersen ne olur İhtiyacın olan proteini almış olacaksın Kemiklerin daha güçlü olacak Çok daha uzun olacaksın Hastalanmayacaksın Ve en önemlisi çok daha zeki olacaksın

20 Her gün mevsimine göre porsiyon meyve tüketmeliyiz. Peki hangi meyveler yaz hangi meyveler kış meyvesi ?

21

22 vitamini, büyüme ve gelişme için çok gereklidir ve daha iyi görmemizi sağlar.

23 B grubu vitaminler, kan yapımı, kas ve sinir sisteminin çalışması için gereklidir. Bu vitaminler, bütün besinlerde farklı miktarlarda bulunmaktadır.

24 vitamini ise grip, nezle gibi hastalıklara karşı korur. Ayrıca diş etlerimizin daha sağlıklı olması için de C vitamini gereklidir.

25 vitamini bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirir. Bizi kanserden korur. Gözlerimize iyi gelir. Yaralandığımızda iyileşmesine yardımcı olur. Cildimizi güzelleştirir.Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.

26 Ş EKER Şekerler saf karbonhidrat olup yoğun enerji kaynağıdır.

27 YÜKSEK ORANDA ŞEKER İÇEREN BESİNLER?

28 Ş EKER İ N BU KADAR ZARARI OLDU Ğ UNU B İ L İ YOR MUSUNUZ?

29 şişmanlık diş çürümelerine ve diş eti hastalıklarına Aşırı şişmanlığa bağlı diyabet(şeker hastalığı)

30 ÖNERİLER çikolata, gofret, pasta gibi aşırı şekerli ve kilo aldırıcı besinler daha az tüketilmeli kola, gazoz gibi asitli ve çok fazla şeker içeren içecekler yerine su,soda(asitsiz),ayran,süt vb. içecekler tüketilmelidir Şeker içeriği yüksek hazır besinler yerine evde hazırlanmış daha sağlıklı besinler tüketilebilir

31 Şekerli besin tüketiminden sonra dişler fırçalanmalıdır. Günlük şeker tüketiminin beş çay kaşığını geçmemesi gerekmektedir.

32 FAST FOOD ALIŞKANLIKLARI

33 FAST FOOD NEDİR? Kısa sürede hazırlanan besinlerdir seyyar satıcılarda,restoran ve büfe gibi yerlerde satılır Döner,tost,hamburger,pizza

34 Zararları Nelerdir? Beslenme alışkanlığını kötü yönde etkiler. Kansere, obeziteye ve kalp hastalıklarına neden olurlar. Zeka gelişimini olumsuz yönde etkiler. Trans yağ içerirler

35 KARNINI ABUR CUBURLA DOYURMA ! Yukarıda 1 yıl boyunca sürekli hazır gıdalarla beslenmiş 10 yaşında bir çocuk görüyorsunuz.

36 Peki ne yapmalıyım?  Düzenli beslenmeliyiz  Okul kantininde satılan hazır gıdaları değil, evden getireceğimiz sağlıklı besinleri tüketmeliyiz. Yani kendimize beslenme çantası oluşturmalıyız.  Televizyon izlerken bilgisayar başındayken cips ve asitli içecekler tüketmekten kaçınmalıyız.  Düzenli egzersiz yapın  Abur cubur yerine kuruyemiş(fındık,fıstık,leblebi vb.) tüketin  Kola,gazoz gibi içecekler yerine ayran,su veya meyve suyu tüketin

37 AÇIKTA SATILAN BESİNLER

38 Açıkta satılan besinler nelerdir? Balık Süt ve süt ürünleri Yumurta Sebze ve meyveler başlıca dışarıda satılan besinlerdir.

39 Neden zararlıdır? toz zerrecikleri ile beraber mikrop bulaşır başta süt ve süt ürünleri olmak üzere küf ve bakteri oluşumu riski yüksek bozulmuş besinler besin zehirlenmesine neden olur İyi yıkanmayan sebze ve meyveler özellikle çocuklarda ishale neden olur

40 Alınması gereken önlemler Yiyecekleri satın aldıktan sonra buzdolabında muhafaza edin. Sebze ve meyveleri bol suyla yıkadıktan sonra tüketin. Dışarıda ve açıkta satılan yiyecekleri tüketmekten kaçının.

41 AÇIKTA SATILAN BAZI BESİNLER VE DOĞRU MUHAFAZA YÖNTEMLERİ

42 Açıkta satılan sebze ve meyveler

43 Açıkta satılan süt ve süt ürünleri

44 Açıkta satılan balık

45 yumurta YANLIŞ DOĞRU

46 Son kullanma tarihinin okunması Gıda maddelerinin etiketi üzerinde mutlaka son kullanma tarihinin bulunması ve raf ömrünün geçmemesi gerekir..

47 Ambalaj üzerinde iki tane son kullanma tarihi / üretim tarihi varsa ya da son kullanma tarihi okunmayacak derecede silik yazıyorsa bu gıda maddeleri satın alınmamalıdır.

48


"KAHVALTININ ÖNEMİ Vücudumuz uyurken bile çalışmaya devam eder bunun sonucunda gün boyu almış olduğumuz besin öğeleri kullanılır. Kullanılan besin." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları