Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YONT171 Bilgi Teknolojilerine Giriş I

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YONT171 Bilgi Teknolojilerine Giriş I"— Sunum transkripti:

1 YONT171 Bilgi Teknolojilerine Giriş I
Ünite 9: Sunum Programları YONT 171, Bilgi Teknolojilerine Giriş I © Güz , Nevin Seyyah, Tüm hakları saklıdır, Ders notları 2011.

2 Sunu Kavramı Çeşitli konularda belirli, belirli bir katılımcı grubuna yönelik yapılan bilgilendirme veya öğretme amaçlı etkinliğe sunu denir. Örneğin öğretmenler veya öğrenciler derslerde konu anlatmak için sunu hazırlama yolunu seçebilirler. Günümüzde sunu hazırlamanın en yaygın yolu Sunum Programları’ndan faydalanmaktır.

3 Sunu Kavramı Sunu programlarının işlevi nedir? Sunu programları
sunuları daha etkili, verimli ve çekici kılmak amacıyla görsel materyaller yaratmamıza olanak sağlayan programlardır. Herhangi bir sunuyu desteklemek üzere görselleri yaratırken değişik yazılımlardan yararlanabiliriz. Örneğin; kelime işlemcilerde sunuyu desteklemek üzere değişik görsellerin yaratılmasında kullanılabilir, yaratılan belgeye değişik metinler ekleyebilir, bu metinleri resim, şekil veya grafiklerle destekleyebiliriz. Etkili ve çekici sunumlar yaratabilmek üzere temel görevi sunu yaratılmasına olanak tanımak olan sunum programları geliştirilmiştir.

4 Sunum Programları Sunum Programları sunu hazırlamak için gerekli olan tüm araçları sağlayan programlardır. Office programları içinde sunum için kullanılan program PowerPoint’tir. Microsoft PowerPoint’te sunu oluşturma, basit bir tasarımla başlayıp yeni slaytlar ve içerik ekleyerek istenen renk düzenini seçebiliriz. Ayrıca farklı tasarım şablonları uygulayarak animasyon eklenmiş slayt geçişleri gibi efektler oluşturma işlemlerini uygulayabilirsiniz.

5 Sunum Programları Sunum programlarında bulunan temel özellikler nelerdir? Sunum programı: tek bir sunu dosyayı içinde slaytlar, konuşmacı notları, dinleyici notları anahat yaratmamızı sağlayan bir yapıyı içerir. Bu yapı içinde metinler, grafikler, resimler ve diğer nesnelerle daha esnek bir şekilde çalışabilir, belirli efektlere donatılmış, etkili ve çekici sunumlar hazırlayabilirsiniz.

6 Sunu ve Slayt Kavramı Sunu, üzerinde metinleri yazdığınız,
Şekil çizdiğiniz, Grafik ve nesneler eklediğiniz Slaytlardan oluşan bir bütündür. Slayt, Sunumun her bir sayfasıdır. Bunu görmek için yandaki şekli inceleyiniz. Sunu üzerinde çalışılırken ekranda görülen slaytlardır.

7 Sunu Görünümleri Sunu programında,
Sunuyu yaratmak, Düzenlemek ve görüntülemek için kullanılan görünümler şunlardır: Normal Görünüm

8 Sunu Görünümleri Slayt Sıralayıcısı Görünümü:

9 Sunu Görünümleri Slayt Gösterisi Görünümü:

10 Sunu Görünümleri Not Sayfası Görünümü:

11 Sunu Görünümleri Anahat Görünümü:

12 Asıl Slayt (Slide Master)
Bazı metin veya nesnelerin yaratılan tüm slaytlara standart olarak bulunmasını isteyebilirsiniz. Bunu sunum programındaki Asıl slayt özelliği ile gerçekleştirebiliriz. Örneğin; hazırladığınız slaytların tümünde bir resmin, şeklin veya metnin sabit bulunmasını isteyebiliriz. Bu, kurumun amblemi, ismi veya etkinliğin adı olabilir. Asıl slaytı açmak için Görünüm menüsünden Asıl seçeneğine açılan alt menüden de Asıl Slayt seçeneğine tıklanarak açılır.

13 Asıl Slayt (Slide Master)
Asıl slayt nasıl kullanılır? Görünüm menüsüne tıklayıp, ordan Asıl öğesini seçeriz. Ekrana gelen boş asıl slayt tüm slaytları temsil eder ve üzerine yerleştirilecek nesne veya nesnelerin var olan ve yaratılacak tüm slaytlarda görünmesini sağlar. Asıl slaytta hangi slayttan ulaşırsanız ulaşın, eklediğiniz nesne veya özellikler slaytların tümünde görünecektir. Ekrana gelen asıl slayt üzerinde hazır başlık, metin, tarih, dipnot ve numara alanları bulunmaktadır. Bu alanları kullanabileceğiniz gibi bunları silip kendi metin alanlarınızı yaratabilirsiniz.

14 Renklendirme Sunum programlarının bir başka özelliği de hazırladığınız slaytlarda renk öğesini kullanabilmenize olanak tanımasıdır. Hazırlanan bir slaytta gerek metinlerinizi gerekse zemini renklendirebilirsiniz. Zemini renklendirmek için Biçim menüsünden Arka Plan seçeneğine tıklanır. Açılan iletişim kutusundaki listeden Tüm Renkler ya da Dolgu Efektleri seçilerek renklendirilir. Slaytlarda metin renkleri nasıl değiştirilebilir? Metin seçildikten sonra Çizim araç Çubuğu’ndaki Yazı Tipi Rengi aracının listesi açılıp renk seçilir.

15 Slaytlara Nesne Eklemek
Slaytlara çeşitli resimler eklenebilir. Çeşitli türdeki resimleri eklemek için Menü ya Görev bölmesi kullanılır. Slaytlara Resim nasıl eklenir? Ekle menüsünden Resim seçeneğine tıklamanız gerekir. Açılan alt menüden nasıl ekleyeceğinize karar verip ilgili seçenek tıklanır. Açılan liste veya klasörden resim seçilip eklenir.

16 Slaytlara Nesne Eklemek
Slaytlara farklı resimler ekleyebilirsiniz. Bunlar sunum programının içinde bulunan resimler olabileceği gibi, sabit diskinizde, diskette veya CD’de bulunan farklı türde resimler de olabilir. Resim seçeneği ile açılan menüdeki Küçük Resimler seçeneği sunum programının içinde bulunan seçeneklere ulaşmanızı sağlar. Dosyadan seçeneği ise farklı bir kaynaktan resim seçmenize olanak tanır.

17 Slaytlara Nesne Eklemek
Çalıştığınız slayt üzerinde farklı metin alanları yaratabileceğinizi öğrenmiştik. Sunum programı, farklı biçimlerde ve renklerde hazır metin şablonlarından yararlanmanızı da olanaklı kılar. Süslü yazılar da denilen bu metinlere Word Art denir., Slayttaki bir metnin diğerlerinden farklı görünmesi için daha farklı bir stilde düzenlemek gerektiğinde bu özellikten yararlanabilirsiniz. Bunu için Çizim araç çubuğunda bulunan Word Art Düğmesi’ni kullanırız. Açılan pencerede farklı stillerde metin örnekleri yer alır. Bunlardan birini seçildikten sonra açılan metin alanına dilediğiniz metni yazarak slayt üzerine yerleştirebilirsiniz.

18 Etki Eklemek Sunu programı slayt üzerindeki metin alanlarını ve diğer görsel öğelerin değişik etkilerde düzenlenebilmesine olanak tanır. Metinlere ve nesnelere eklenen hareketlere ve animasyona Etki denir. Örneğin; elektronik bir sunum yaparken, slayttaki metinleri belirli sırada, değişik hareketlerle ve sesli olarak görünmesini sağlayabilirsiniz.

19 Etki Eklemek Öncellikle etki ekleyebileceğiniz metin alanını ya da nesneyi seçmeniz gerekir.Daha sonra Slayt Gösterisi menüsünden Özel Animasyon seçeneğini tıklamalısınız. Açılan Özel Animasyon penceresinde, sıra, zamanlama, efektler gibi seçenekler yer almaktadır.

20 Etki Eklemek Diyelim ki, satırları ekrana yukarıdan düşmesini istiyoruz. Bunun için Ortaya Çıkma etkisi ve hemen yanındaki pencereden de Üstten seçeneğini belirlemeliyiz. Daha sonra Tamam düğmesine tıkladığımızda belirlediğimiz metin sunum sırasında seçtiğimiz etkilerle ekrana gelecektir. Bunun yanında bu etkiler gerçekleşirken, etkilere belirli sesler yüklenebilir, yeni bir satır ekrana geldiğinde bir öncekinin rengi değişebilir veya satırlar belirle zaman aralıklarıyla ekrana gelebilir. Ayni slayt üzerinde farklı metinlerin farklı etkilerle gelmesini istediğinizde, bu metinleri farklı metin alanlarına yazmanız gerekir.

21 Etki Eklemek Etkilerin listesi nasıl açılabilir?
Slayt Gösterisi menüsünden Animasyon Düzenleri ve Özel Animasyon seçeneklerine tıklayarak etkilere ulaşılabilir.

22 Etki Eklemek Slayt geçişlerine etki eklenebilir mi?
Hazırlanan sununun herhangi bir ekranı üzerinde metin veya görsellerle etki ekleyebileceğiniz gibi, bir ekrandan diğerine geçerken de değişik geçiş etkileri kullanabilirsiniz. Bunun için önce slayt sıralayıcısı görünümüne geçmeniz gerekir. Slayt sıralayıcısı görünümünde istediğiniz slayt için değişik efektler seçebilirsiniz. Bu bölümün hemen yanındaki alanda, slaytlarda metinlere ve diğer öğelere atadığınız diğer efektleri de görebilirsiniz.

23 Slaytları Düzenlemek Slaytları düzenlerken kullanılabilecek en iyi görünüm Slayt Sıralayıcısı Görünümü’dür. Çünkü bu görünümde sunudaki tüm slaytları yan yana sıralayabilirsiniz. Ayrıca Anahat sekmesinde slaytlar alt alta sıraladığı için bu sekme kullanılarak da düzenleme işlemleri yapılabilir. Sunu içinde slaytları silmek, gösteri sırasını değiştirmek gibi işlemler nasıl yapılır? Herhangi bir nedenle hazırladığınız slaytları düzenlemek istediğinizde menüyü ya da fareyi kullanarak düzenlerlerinizi yapabilirsiniz. Örneğin; slaytlardan birini silmek istediğinizde, Düzen menüsünden Slayt Sil seçeneğini kullanabilir ya da istediğiniz slaydı veya slaytları seçip, klavyeden Delete tuşuna basarak da yapabilirsiniz.

24 Sunuyu Kaydetme ve Yazdırma
Hazırladığınız sunuyu Dosya menüsünden Kaydet seçeneğini kullanarak kaydedebilirsiniz. Sunu için hazırladığınız slaytları yazdırmak için, diğer programlarda olduğu gibi Dosya menüsünden Yazdır seçeneğini kullanıyoruz.


"YONT171 Bilgi Teknolojilerine Giriş I" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları