Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi"— Sunum transkripti:

1 9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
5.Ünite Ekip Çalışması MESLEKLER ARASI İŞBİRLİĞİ ( / 04 / 2014 )

2 Tarihteki ilk sağlık mesleği hekimliktir
Tarihteki ilk sağlık mesleği hekimliktir. Günümüzdeki anlamda hekimler arasındaki ilişkilere değinen ilk metinler Hipokratla başlar.Ve Hipokrat Andında belirtilir. Bu andda yazılanlar hekimlikten doğan diğer meslekler için de geçerli olmuştur. Tüm sağlık meslekleri ve ekip üyeleri için geçerli bir takım ilkeler kümesi haline gelmiştir.

3 İnsanlar arası ilişkilerin temel ilkeleri : Tüm ekip üyelerinin ilişkileri ETİK değerler içinde olmalıdır.Etik ilkeler, insanlar arasındaki her türlü ilişkinin temel kaynağı olduğu gibi, sağlık çalışanlarının kendi aralarında olan ilişkilerin de temelidir. Ayrıca; ..içtenlik, ..tutarlılık, …hoşgörü ilkelerine de uyulmalıdır.

4 Disiplin : Ekip halinde çalışmak, belli kurallara ve ilkelere uymayı zorunlu kılar. Bu nedenle de ekip üyelerinin, hizmetin ve ekip olmanın gerektirdiği disipline uyması gerekir. Tersi durumda, ekip içi uyum bozulur, ekipte çatışmalar çıkar.

5 Güven : Başarı için ekip üyelerinin her anlamda birbirine güvenmesi gerekir.Her şeyden önce, ekip üyeleri birbirinin bilgi ve becerisine güvenmelidir. Bu güvenin oluşması, ekip üyelerinin kendini iyi yetiştirmiş olmasına bağlıdır. Birbirlerinin bilgi ve becerisine güvenmeyen ekiplerde işler aksar,uyum bozulur, verimlilik düşer.

6 ..Ekip üyeleri, birbirinin dürüstlüğüne, kurum ve mesleğin onuruna gölge düşürmeyeceğine güvenmek ve inanmak zorundadır. ..Ekip üyeleri yalnızca ekip içinde kalması gereken konuları, ekip dışına taşımamalı, ekibin sırrı sayılabilecek konuları dışarıya taşıyarak iş arkadaşlarının güvenini sarsmamalı ile olur.

7 Mesleğe saygı ve bağlılık : Kişinin mesleğini sevmesi, onun değerlerini koruması ve meslek ilkelerine uyması gerekir. Bu mesleğe ve meslektaşlara karşı sorumluluktur.Herhengi bir sağlık çalışanının toplumdaki görüntüsü ve ona toplum tarafından verilen değer, o meslek grubuna mal edilir. Bu nedenle, sağlık çalışanlarının davranışlarına dikkat etmesi sadece bireysel değil, o meslek grubuna sorumluluğudur.

8 Dayanışma : Ekip üyeleri birbiri ile dayanışma içinde olup, her konuda birbirlerine yardımcı olmalıdır. Hipokrat Yemininde belirtildiği gibi, birbirini kardeş bilmeli ve hem iş hem özel yaşamlarında birbirlerinin yardımına koşmalıdır.

9 Kılık-Kıyafet : Kıyafet kurallarına uymak, yasal düzenlemeden kaynaklanır. İşin özelliğine uygun kıyafet giyilir. Kıyafet yönetmeliğine uygun giyinmeyen ekip üyeleri ekibin uyumunu bozar, verim düşmesine neden olur.

10 Nezaket : Ekip üyeleri birbirine karşı nazik olmalı, birbirlerine kullandıkları hitap sözcükleri özenle seçilmelidir. Birbirlerini dinlemeyi, eleştirileri olgunlukla karşılamayı bilmelidir. Samimiyetin, laubalilik ve gayri ciddilik olmadığı unutulmamalıdır.

11 HAZIRLAYAN HARİKA ATA


"9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları