Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ."— Sunum transkripti:

1 GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ

2 BAŞLICA ÖZELLİKLERİ BAŞKENT YÜZÖLÇÜMÜ NÜFUSU RESMİ DİLİ PARA BİRİMİ
Cape town Pretoria, Bloemfontein YÜZÖLÇÜMÜ km2 NÜFUSU RESMİ DİLİ 11 resmi dil PARA BİRİMİ Rand

3 DÜNYA ÜZERİNDEKİ KONUMU

4 Güney Afrika cumhuriyeti Afrika kıtasının en güney ucunda bulunan bir ülkedir.Güneybatısında Atlas okyanusu Güneydoğusunda Hint okyanusu vardır.Kuzeyde Namibia Botswana ve Zimbabwe, Kuzeybatısında Mozambik ve Swaziland bulunmaktadır.Doğusunda bulunan Lesotho ise tamamen ülke sınırları içinde kalmıştır.

5 FİZİKİ YAPI Fiziki yapı olarak Güney Afrika Cumhuriyeti, sade bir görünüşe sahiptir. Ortalama yüksekliği 1200 m’yi bulan geniş yayla, fiziki görünüşün ana hatlarını çizer. Ülkenin göze çarpan tek dağ silsilesi, güneyde Ümit Burnu bölgesinde yer almaktadır. Denizlerdeki kıyı şeridi oldukça dar bir yapıya sahiptir. Güneydeki Cape Town bölgesinin kuzeyindeki dağlar, kuzey-güney doğrultusunda uzanır. Dağların en önemlileri Nuweveld Dağları, Sneeub Dağları ve Draken Dağlarıdır. Draken Dağları en fazla yüksekliğe sahip olan dağlar olup, en yüksek noktası Sources Dağıdır (3299 m). Kuzeybatıda Kalahari Çölünün güney ucu ile batı bölgelerinde Namib Çölünün bir kısmı yer alır. Akarsular bakımından oldukça zengindir. Orange Ülkedeki akarsuların en önemlisidir.

6 İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ tropik ve subtropik (ılıman) bir iklim ülkeye hakimdir. Afrika’nın diğer bölgelerine nazaran iklim daha yumuşaktır. Bu sebepten dolayı Avrupalılar buraya yerleşmişler ve bu bölgeye uzun zaman hakim olmuşlardır. Güney Afrika’da hiçbir yer denizden 800 km uzak değildir. Bu bölgede yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Kış mevsimi ancak 150 gün kadar sürer. Yaz mevsimi altı ay gibi uzun bir süre devam eder. Yağışlar genellikle yaz mevsiminde görülür. Güney Afrika’da bitki örtüsü; ormanlar, savanlar, otlaklar, yarıçöller, çöller ve makiler olmak üzere beş bölümde toplanır.

7 NÜFUS VE SOSYAL HAYAT Güney Afrika nüfusu bir çok etnik gruptan meydana gelmiştir. Siyahlar ve Bantular % 70 ile en kalabalık grubunu teşkil ederler. Beyazlar % 17, melezler % 10 ve Asyalılar ise % 3 ile nüfusun kalan bölümünü meydana getirirler .Irkçılık had safhadadır beyazların Avrupai bir hayat tarzına sahip olmalarına karşılık, diğer etnik gruplar sefil ve yoksul bir hayat sürmektedirler.

8 EKONOMİ Güney Afrika Cumhuriyeti ekonomik olarak gelişmiş ülkeler arasındadır.Ülke topraklarının ancak % 10’u ziraate elverişlidir. Temel ziraat ürünlerini mısır, yerfıstığı, patates ve buğday teşkil eder. Ziraate elverişli toprakların hemen hemen tamamına yakın bir kısmı beyazların elindedir. Ekonomik gelişmenin sağladığı refah dağılımı etnik gruplara göre çok farklılık gösterir. Dünyada önceleri bir tarım ve hayvancılık ülkesi olarak tanınan Güney Afrika, 19. asrın sonlarında zengin maden yataklarının bulunmasıyla gelişmiş ülkeler arasında yer almaya başladı. Maden rezervlerinin zenginliği ekonominin çehresini değiştirmiştir. Dünya altın üretiminin % 70’ini, elmas üretimininin % 65’ini Güney Afrika yapmaktadır

9 HAZIRLAYAN ÖZGÜR KAYNAR 20120906050
KAYNAKÇA=


"GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları