Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ZARFLAR Fiillerin, sıfatların ya da kendi türünden olan sözcüklerin (zarfların) anlamını “zaman, durum, yer yön, miktar ve soru” bakımından etkileyen sözcüklere.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ZARFLAR Fiillerin, sıfatların ya da kendi türünden olan sözcüklerin (zarfların) anlamını “zaman, durum, yer yön, miktar ve soru” bakımından etkileyen sözcüklere."— Sunum transkripti:

1 ZARFLAR Fiillerin, sıfatların ya da kendi türünden olan sözcüklerin (zarfların) anlamını “zaman, durum, yer yön, miktar ve soru” bakımından etkileyen sözcüklere Zarf denir.

2 Zarflar genelde anlamını etkiledikleri sözcüklerden önce gelir. Zarflar ad soylu kelimelerdir. Hemen tüm niteleme ön adları, zarf olarak kullanılabilir.Örneğin: Üç sözcüğü bir sayının, ay sözcüğü de zaman biriminin adıdır. Üç ay kaç gün eder? tümcesinde üç ön ad olmuştur. Mersin’de üç ay kaldık. tümcesinde ise üç ay tamlaması zarf görevindedir.

3 1. ZAMAN ZARFLARI İşin, hareketin veya oluşun ne yapıldığını bildiren zarflardır. Zaman zarflarını bulmak için, anlamını etkilediği kelimeye “Ne zaman” sorusu sorulur. Başlıca zaman zarfları şunlardır; Bugün, dün, yarın, önce, şimdi, sonra, yazın, kışın, seneye, akşama, sabahtan, henüz, hemen... vb.

4 Örnekler Bir sabah birkaç kişi Hocamıza usulca yaklaşır. Namazdan sonra öyle kalakalmıştı. Yarın gitsek. Günlerce, haftalarca buna cevap aradık. Adamları görünce, kendine geldi birden.

5 2. Durum Zarfları İş, oluş veya hareketin nasıl yapıldığını, ne durumda olduğunu bildiren zarflardır. Fiile sorulan “Nasıl” sorusuyla bulunurlar. Hâl ve tavır ifade eden her isim, durum zarfı olarak kullanılabildiği için sayıları oldukça fazladır: yavaş, hızlı, çabuk, iyi, kötü, genel, gülerek, koşarak, konuşa konuşa, güle oynaya vb.

6 Örnekler Bir sabah birkaç kişi, Hocamıza usulca yaklaşır. Hürmetle el öperek onunla kucaklaşır. Hocamız şırıl şırıl akan suya dalmıştı. Sabah namazından sonra öyle kalakalmıştı. Hocamız gülerek adama bakmış.

7 3.Azlık Çokluk (Miktar) Zarfı Fiillerin, sıfatların, zarfların veya isimleşmiş sıfatların anlamlarını “azlık çokluk” yönünden derecelendiren zarflardır. Miktar zarflarını bulmak için anlamını etkilediği kelimeye “Ne kadar” sorusu sorulur. Başlıca şunlardır: pek, çok, biraz, az, fazla, gayet, hayli, daha... vb.

8 Örnekler Fısıldamış birisi: Biraz daha beklesek. Cevabını alırsak pek mesut olacağız. Açık sözlü olmayı inanın çok severim. Bu iş bizi hayli yordu.

9 4.Soru Zarfları Fiillerin anlamlarını soru yoluyla niteleyen zarfladır. Soru zarfları şunlardır: nasıl, niçin, ne kadar, ne zaman, ne biçim, neden...vb. Örnekler Ne yapsak nasıl desek? Niçin buraya gelmiyorsunuz? Yemekte ne kadar yedin?

10 NOT:  Bazı soru sözcükleri, hem soru sıfatı, hem de soru zarfı olarak kullanılabilir.Bunlar, çekim eki aldıkları zaman soru zamiri de olabilirler.Bu üç tür soru kelimesini birbiriyle karıştırmayalım. Ne: Hem soru sıfatı, hem de soru zarfı olarak kullanılabilir. Okullar ne gün açılacak.(Soru Sıfatı) O adam sana ne dedi? (Soru Zamiri) Ne bakıyorsun?(Soru Zarfı)

11 1. Soru “Bahçeye diktiğimiz fidanlar epeyce büyüdü.” tümcesinde zarf olan sözcük hangisidir? A) diktiğimiz B)epeyce C)fidanlar D)bahçeye Cevap:B

12 2.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “doğru” sözcüğü zarf görevinde kullanılmıştır? A)Bana lütfen doğruyu söyle. B)Doğru, değişken bir kavramdır. C)Söylediklerimin hepsi doğru sözlerdir. D)Eğri oturalım, doğru konuşalım. Cevap:D

13 3.Soru “Karşıdaki dağlar kışın bembeyazdı.” cümlesindeki sözcüklerin çeşidi, hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir? A)sıfat-isim-isim-sıfat B)zamir-sıfat-isim-fiil C)sıfat-isim-zarf-isim D)isim-isim-zarf-sıfat Cevap:C

14 4.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zarf, fiil “durum” yönünden nitelemektedir? A)Günler çok çabuk geçti. B)Erken kalkan yol alır. C)Zenginin dostu çok olur. D)Ordu, ileri hücum etti. Cevap: A

15 5.Soru Aşağıdaki dizelerden hangisinde zarf yoktur? A)Kırlangıçlar yuva kurdu saçaklara. B)Akşam olunca,yuvasına döner her biri. C)Konacak dal ararım geceleri. D)Ve sabah uyanırım ben. Cevap:A

16 6.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zarf yoktur? A)Çocuklar da birer çiçektir. B)Bana çocukça davrandı. C)Sorular biraz kolaydı. D)Ancak akşamleyin eve gidebildim. Cevap:A

17 7.Soru “Yeni diktiğimiz fidan oldukça güzelleşti.” cümlesinde zarf, yüklemi hangi yönden nitelemektedir? A)durum B) miktar C)yön D) zaman Cevap:B

18 8.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, ikilemeler zarf görevinde kullanılmıştır? A)Demet demet çiçek topladım. B)Deste deste paraları görünce şaşırdı. C)O gece mışıl mışıl uyumuştu. D)Yıkık dökük bir evde oturuyordu. Cevap:C

19 9.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, soru anlamı zarfla sağlanmıştır? A)Bu dağlar kimden sorulur? B)Bu elbiseyi kaça aldın? C)Bana mı seslendiniz çocuklar? D)Bunları nasıl kırdın? Cevap:D

20 10.Soru “Öğretmen, okul bahçesinde öğrencisini gülerek karşıladı”cümlesinde zarf olan sözcük hangisidir? A)öğrencisini B)gülerek C)öğretmen D)Okul Cevap:B

21 M.SABIR FIRAT 7/A 174 Özel Sevgi Koleji


"ZARFLAR Fiillerin, sıfatların ya da kendi türünden olan sözcüklerin (zarfların) anlamını “zaman, durum, yer yön, miktar ve soru” bakımından etkileyen sözcüklere." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları