Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR"— Sunum transkripti:

1 KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR
BAŞ KORUYUCULAR ONUR BEL

2 Baş koruyucu donanım kullanılmasının gerekli olabileceği işler ve
sektörler: ● İnşaat işleri, özellikle iskeleler ve yüksekte çalışma platformlarının üstünde, altında veya yakınında yapılan işler, kalıp yapımı ve sökümü, montaj ve kurma işleri, iskelede çalışma ve yıkım işleri. ● Toprak ve kaya işleri. ● Civatalama işleri. ● Gemi yapım işleri. ● Demiryolu manevra işleri. ● Mezbahalarda yapılan işler. ● Asansörler, kaldırma araçları, vinç ve konveyörler civarında yapılan işler.

3 BAŞ KORUYUCULARI ● Endüstride kullanılan koruyucu baretler - Madenler, inşaat sahaları ve diğer endüstriyel alanlarda kullanılır. ● Saçlı derinin korunması - Kepler, boneler, siperlikli veya siperliksiz saç fileleridir. ● Koruyucu başlıklar - Normal veya geçirimsiz kumaştan yapılmış boneler, kepler, gemici başlıkları ve benzeri eşyalardır.

4 BARETLER ●Baretler düşme, sarkma, yuvarlanma veya fırlama tehlikeleri ve başın bir nesneye çarpması sonucu meydana gelebilecek tehlikelerden korur. ●Baret bir dış muhafaza ve bir iç düzenekten oluşur. ●Dış muhafaza dışarıdan gelen kuvveti alır ve içerdeki düzenek üzerinden bu kuvveti iletir. Bu şekilde uygulanan kuvvet kafatası üzerinde eşit şekilde yayılır ve baretin baş üzerinde sabit kalmasını sağlar. ●Hava yastığı, delinmezlik , yanmama ve başa tam oturma gibi temel şartların yanı sıra baretler normal çalışma sıcaklıklarında koruma fonksiyonunu yerine getirmelidir.

5 Plastik Baretler ●Darbe tesirlerinden korunmak için kullanılır. ●Düşme mesafesine bağlı olarak 10 –15 Kg ağırlığındaki cisimlerin etkilerinden korur. ●Yalıtkan özelliği nedeni ile 600 V’a kadar güvenlik sağlar. ●Bileşiminde polietilen oranı fazla olan plastik baretler, sıcak ortamlarda yumuşadığından, bu yerlerde kullanılmamalıdır.

6 Yüksek Düzeyde Yalıtkan Plastik Baretler
● Bu sınıfa giren baretler, hem darbelere hem de elektrik enerjisi tehlikelerine karşı kullanılır, ●Yüksek düzeyde yalıtkanlık özelliğine sahiptir. ●Bu tür baretler üzerinde, havalandırma deliği ve perçin gibi metal parça bulunmaz. ●Genellikle, elektrik işlerinde kullanılırlar

7 Alüminyum Baretler ●İşyerinde duran engellere çarpma riskine karşı kullanımı uygundur. ●Alüminyumdan yapıldığından sıcak çalışma ortamında kullanılabilir. ●Elektriksel kaza ihtimalinin çok düşük olduğu yerlerde kullanılmalıdır. ●Hafif ve ısıya dayanıklı olması nedeniyle, plastik baretlerin kullanılamayacağı işler için elverişlidir. ●Petrol kuyuları, rafineri ve kimyasallarla çalışılan tesislerde kullanılır.

8 Kullanım ve Bakım ●Baretler her zaman başın büyüklüğüne uygun olarak seçilmelidir. ●Ağır darbeye veya sıkışmaya maruz kalmış baretler tekrar kullanılmamalıdır.Barette hiçbir hasar meydana gelmese bile bu durum geçerlidir. ●Baretin eskiyen parçaları sadece aynı üreticinin orijinal parçalarıyla değiştirilebilir. ●Baretin dış muhafazası sadece ılık sabun suyla silinmelidir. ●Baretler,üretici tarafından belirlenmiş kullanma süresinden sonra değiştirilmelidir. -Termoplastik maddeden yapılmış baretler 4 yıldan sonra, -Duro-plastik maddeden yapılmış baretler 8 yıldan sonra değiştirilmelidir.

9 YÜZ VE GÖZ KORUYUCULARI
1) Gözlükler 2) Baretli (miğferli) siperler 3) El ve yüz siperleri

10 Yüz ve göz koruyucu donanım kullanılmasının gerekli olabileceği işler ve sektörler : ● Kaynak yapma, öğütme ve ayırma işleri ● Sızdırmazlık sağlamak için yapılan işler ve keski ile yontma, biçimlendirme işleri ● Taş yontma ve şekillendirme işleri ● Civatalama işleri ● Talaş çıkaran makinalarda yapılan talaş toplama işleri ● Presle sıcak demir işleme ● Sıvı spreylerle çalışma ● Ergimiş maddelerle veya onların yakınında çalışma ● Radyant ısı ile çalışma ● Lazerle çalışma ● Asit ve baz çözeltileriyle, dezenfektan ve aşındırıcı temizlik maddeleriyle yapılan işler

11 1) Gözlükler Uçuşan parçalar veya tehlikeli ışınlardan korunmada kullanılır.Yandan da gelebilecek tehlikeler için perdeli olanları kullanılır.

12 2)Miğferli Siperler Başın üst kısmını,kulakların arkasında kalan bölgeyi,yüz ve boyun kısmını korumada kullanılır.Ön kısımlarında filtre koruma camı yerleştirilecek şekilde hazırlanmış pencere vardır.Miğfer uygun bir kayış tertibatı ile başa tutturulur,ancak başa değmez.

13 3)El ve Yüz Siperleri El Siperleri: Kaynak işleminin gözetlenmesinde kullanılırlar,miğferden farkı başa tutturulmayan ,yalıtkan ve zor yanıcı bir malzemeden oluşan saplarının olmasıdır. Yüz Siperleri: Hızla uçuşan parçalara, tehlikeli sıvı sıçramalarına karşı ve sıcak metal işleme yapılan işyerlerinde kullanılır. Yüz siperleri yalıtkan kıvılcımlanmaz türden olmalıdır.

14 SOLUNUM SİSTEMİ KORUYUCULAR
İşyeri havasında bulunan zararlı maddeler; metal tozları, çözücüler (solventler) çeşitli zehirlenmelere sebep olurlar. Silis ve kömür tozları gibi zararlılar akciğer hastalığına neden olurlar. Bu ve benzer zararlıların, maksimum konsantrasyon değerlerini geçmeleri durumunda, uygun aspirasyon sistemleri kullanılmalıdır. Ancak bu sistemlerin kurulamadığı veya yetersiz kaldığı durumlarda, solunum sistemi koruyucularının kullanılması gerekmektedir.

15 Solunum sistemi koruyucu donanım kullanılmasının gerekli olabileceği işler ve durumlar: ● Yetersiz oksijen veya zararlı bir gazın bulunabileceği konteynırlar, kapalı alanlar veya gaz yakan endüstriyel fırınlarda yapılan çalışmalar ● Yüksek fırınlara yükleme yapılan alanlardaki çalışmalar ● Ağır metal dumanlarının bulunabileceği yüksek fırın kapakları civarındaki çalışmalar ● Toz oluşumunu önlemenin yetersiz olduğu sprey boyama işleri ● Sağlık güvenlik riski meydana gelebilecek düzeyde toz oluşan işler ● Soğutucu gaz kaçağı tehlikesinin olduğu soğutma tesislerinde yapılan çalışmalar ● Biyolojik ajanların olduğu işler

16 SOLUNUM SİSTEMİ KORUYUCULARI
1) Gaz, toz ve radyoaktif toz filtreli maskeler 2) Hava beslemeli solunum cihazları 3) Takılıp çıkarılabilen kaynak maskesi bulunduran solunum cihazları 4) Dalgıç donanımı 5) Dalgıç elbisesi 6) Hava temizleyici maskeler 7) Temiz havası kendinden olan solunum cihazları

17 Toz Maskeleri Gaz Maskeleri

18 Hava Beslemeli Solunum Cihazları


"KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları