Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELEKTROMANYETİK GİRİŞİM ve ELEKTROMANYETİK UYUMLULUK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELEKTROMANYETİK GİRİŞİM ve ELEKTROMANYETİK UYUMLULUK"— Sunum transkripti:

1 ELEKTROMANYETİK GİRİŞİM ve ELEKTROMANYETİK UYUMLULUK
NEHİR ZUNGUR

2 ELEKTROMANYETİK UYUMLULUK NEDİR
Belirli bir ortam içerisinde gerçekleşen tüm elektromanyetik olaylar elektromanyetik çevreyi oluşturur. Bütün elektronik cihazlar çalışırken çevreye bir miktar elektromanyetik enerji yayarlar. Ortaya çıkan veya ortamda bulunan bu enerji cihazların sistemlerinin etkilenmesine neden olabilir.

3 Bu olaya Elektromanyetik Girişim (EMI) denir
Bu olaya Elektromanyetik Girişim (EMI) denir. Elektromanyetik Girişim şimşek, yıldırım gibi doğal kaynaklardan da kaynaklanabilir. Girişim, elektrik ve elektronik cihazların performasında bozulmaya, istenmeyen tepkiler verilmesine veya hatalı işlemesine yol açar. Cihazların birbirlerine yaptıkları girişim büyük kazalara neden olabilir.

4 1967 yılında Forrestal Amerikan uçak gemisinde elektromanyetik girişim nedeniyle gemi güvertesinde kalkışa hazırlanan bir F-4’ten ateşlenen Zuni tipi füze başka bir uçağın yakıt tankına isabet ederek zincirleme kazaya sebep olmuştur. Sonuç 134 ölü ve 161 yaralıdır.

5 Bir cihaz; kendi içinde girişime yol açmıyorsa, diğer cihazlarla girişimde bulunmuyorsa, diğer cihazlardan kaynaklanan girişime bağışıklıysa elektromanyetik uyumlu demektir. Cihazın elektromanyetik alandan etkilenmemesi ancak elektromanyetik girişime karşı bağışıklığına bağlıdır.

6 Ayrıca elektromanyetik girişime bağlı bağışıklık düşük ise girişim nedeniyle cihazın veya sistemin işlevini yerine getiremez hale gelmesi alınganlık olarak adlandırılır. Tipik alınganlık sonuçlarından bazıları şunlardır. Sistem işleyişinde hatalar Haberleşme sistemlerinde gürültüler Navigasyon sistemlerindeki hatalar Büyük sistemlerin devre dışı kalması şeklinde tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

7 Cihazların tasarımından üretimine kadar EMC problemleri göz önünde bulundurulmalıdır Hatalar ne kadar erken tespit edilip düzeltilirse maliyet de o kadar azalır Cihazların dizayn edildik leri gibi çalışmaları için elektromanyetik girişim den (EMI) korunmaları gerekmektedir.

8 Sistemlerin belirli manyetik spektrumlarda bulunması gerektiğinden belirli kurallar çıkmıştır. Bu EMC standartları sayesinde cihazlar girişim olmadan diğer sistemlerle etkileşimde bulunmadan çalışmaya devam ederler.

9 EMC standartları tüm ülkelerin uyması gereken standartlardır. 1. Ocak
EMC standartları tüm ülkelerin uyması gereken standartlardır. 1.Ocak.1996 tarihinden itibaren ülkemizde 89/336/EEC sayılı EMC Uyumluluk Direktifi uygulanmaktadır.

10 KAYNAKLAR: Dinlediğiniz için teşekkür ederim


"ELEKTROMANYETİK GİRİŞİM ve ELEKTROMANYETİK UYUMLULUK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları