Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OSMANLIDA EĞİTİM MEDRESELER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OSMANLIDA EĞİTİM MEDRESELER"— Sunum transkripti:

1 OSMANLIDA EĞİTİM MEDRESELER
Orhan Gazi, 1330'da İznik ve daha sonra Bursa Medreseleri'ni kurdu.

2 Medresenin tanımı Medrese, Müslüman ülkelerde orta ve yüksek öğretimin yapıldığı eğitim kurumlarının genel adı. Medrese kelimesi Arapça ders (درس) kökünden gelir. Medreselerde ders verenlere müderris denir.

3 MEDRESELERİN ÖZELLİKLERİ
Medrese öğreniminde esas, kitap idi. Öğrenci, ilk basamaklarda, Arapça ve Türkçe klasik eserleri, tam manasıyla, dil ve bütün incelikleriyle okuyup anlayabilecek şekilde yetiştirildi. Sonra bu klasik kitaplar, her kelimesi üzerinde uzun uzun durularak, adeta ezberlenerek, okunur ve tahlil edilirdi. Metin, öğrenimin esası idi.

4 Selçuklular Anadolu'ya geldikten sonra çeşitli şehirlerde çok sayıda medrese inşa ettiler. Osmanlılar devrinde ilk medrese Orhan Bey zamanında İznik'te kuruldu.

5 MEDRESELERDE VERİLEN DERSLER
Sarf (Morfoloji, cümle bilgisi) Mantık Hadis Tefsir (Kuran yorumu) Adab-ı bahis (Konuşma adabı) Vaaz Belagat (Güzel konuşma, retorik) Kelam

6 MEDRESELERDE VERİLEN DERSLER
HİKMET FIKIH FARAİZ (MİRAS HUKUKU) AKAİD (İNANÇ ESASLARI) USUL-Ü FIKIH İLM-İ HEYET (ASTRONOMİ VE ASTROLOJİ)

7 1331-1451 YILLARI ARASINDA 82 ADET MEDRESE KURULMUŞTUR
YILLARI ARASINDA 82 ADET MEDRESE KURULMUŞTUR YILLARI ARASINDA KURULANLARAYSA FATİH MEDRESELERİ YA DA SAHN-I SEMAN MEDRESELERİ DENİR. YILLARI ARASINDA KURULANLARAYSA SÜLEYMANİYE MEDRESELERİ DENİR. OSMANLI'NIN İLK TIP OKULU DARÜTTIP SÜLEYMANİYE MEDRESELERİNDE YER ALMIŞTIR. TIBBİ BİLGİLERİN UYGULAMALARININ YAPILDIĞI DARÜŞŞİFA VE DİĞER BAZI BÖLÜMLER: DARÜLAKAKİR (ECZANE), DARÜZZİYAFE, TABHANE VE İMARETHANE İLK KEZ SÜLEYMANİYE MEDRESELERİNDE YER ALMIŞTIR.

8 BAŞLANGIÇTA BÜTÜN EĞİTİM FAALİYETLERİNİN YAPILDIĞI KURUM OLAN MEDRESELER, TANZİMAT DÖNEMİNDE YENİ MESLEKİ OKULLARIN AÇILMASI İLE SADECE DİN EĞİTİMİ VERİLEN OKULLAR HALİNE GELDİ. OSMANLI DEVLETİNİN SON DÖNEMİNDE MEDRESELERİN DERS PROGRAMINDA VE TEŞKİLAT YAPISINDA YENİ DÜZENLEMELER YAPILDI YILINDA DARÜ-L HİLAFETİ-L ALİYYE ADI ALTINDA BİRLEŞTİRİLEN MEDRESELER, TÜRKİYE'DE TEVHİD-İ TEDRİSAT KANUNU'NUN KABULÜNDEN SONRA 3 MART 1924'TE KAPATILDI.


"OSMANLIDA EĞİTİM MEDRESELER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları