Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Son Zamanların tartışma konusu : Akrilamid  Karbonhidratca zengin besinlerin kızartılması/kavrulması sırasında oluşuyor.  Özellikle kızarmış patates,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Son Zamanların tartışma konusu : Akrilamid  Karbonhidratca zengin besinlerin kızartılması/kavrulması sırasında oluşuyor.  Özellikle kızarmış patates,"— Sunum transkripti:

1 Son Zamanların tartışma konusu : Akrilamid  Karbonhidratca zengin besinlerin kızartılması/kavrulması sırasında oluşuyor.  Özellikle kızarmış patates, cips ve fazla kızartılmış keklerde yüksek oranda; ekmek ve kahvede düşük oranda  Merkezi sinir sistemine zarar veriyor, hayvan testlerinde kanser yapabildiği ve kalıtımsal zararlara neden olabildiği belirlenmiş durumda.

2  Kişi başına günlük en fazla mikrogram değeri aşılmamalı (henüz sınır değeri çalışmaları sona ermiş değil !)  Önlem : Kızartma düşük sıcaklıklarda yapılmalı (patates C, fritöz maks. 170 C), kıtır ve koyu renge kızartmadan kaçınılmalı.

3 Akrilamid... Nedir ? Akrilamid, plastik üretiminde kullanılan bir kimyasal maddedir. 50 yıldan beri Poliakrilamid üretiminde kullanılmaktadır.

4 Akrilamid... Nedir ?  Akrilamid, ayrıca patates ve tahıllar gibi karbonhidrat açısından zengin besinlerin aşırı ısıtılmasıyla da meydana gelmektedir.  Bu ürünlerin kızartılması ve kavrulması sırasında akrilamid oluşmaktadır.

5 Akrilamid’i Nasıl Alıyoruz ? Akrilamid; besinler, cilt ve solunum yoluyla vücuda alınmaktadır. Vücutta hızla dağılmakta ve metabolize olmaktadır. Hem akrilamid hem de metabolitleri plazentaya ve anne sütüne geçebilmektedirler !

6 Akrilamid Neden Sağlığa Zararlı ?  Akrilamid gözleri ve cildi tahriş eder.  Yüksek miktarları sinirlere zarar verir.  Kalıtımsal zararlara neden olur.  Kanser yapar. Henüz sınır değerleri oluşturulmuş değil. “Ne kadar fazla Akrilamid, o kadar zarar !”

7 Besinlerle Alınan Akrilamid Ne Düzeyde ?  Beslenme alışkanlığına bağlı.  Ortalama vatandaşın günde 0,5 mikrogram/kg vücut ağırlığı akrilamid aldığı tahmin ediliyor.

8 Günlük Toplam Alınan Akrilamid Düzeyi ? Yaklaşık 1 mikrogram/kg vücut ağırlığı olarak tahmin ediliyor. (Besinler, Sigara, Kozmetikler...)

9 Sigara ve Akrilamid  Sigara içenler, günde sadece sigaradan 0,5 – 2 mikrogram Akrilamid/kg vücut ağırlığı alabiliyorlar.

10 Çocuklar ve Gençler için Tehlike Daha Büyük mü ? Çocukların günlük yediği/vücut ağırlığı, yetişkinlere göre çoktur. Bu nedenle çocuklar 2-3 misli daha fazla Akrilamid’e maruz kalıyorlar (Fakat bu tamamen beslenme alışkanlıklarıyla bağlantılı. Eğer yüksek miktarda Akrilamid içeren besinler fazla miktarda yenirse birkaç mikrogram/kg vücut ağırlığı Akrilamid alınma riski oluşur ).

11 Patates Kızartmasında Önlem !  Fritözde en fazla 175 º c  Fırın (Hava Çevrimli) en fazla º c  Fırın (Alt/Üst ısıtmalı) en fazla 200 º c

12 Kek Yaparken !  Her türlü fırında en fazla 170 º c...

13


"Son Zamanların tartışma konusu : Akrilamid  Karbonhidratca zengin besinlerin kızartılması/kavrulması sırasında oluşuyor.  Özellikle kızarmış patates," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları