Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KÜTAHYA ESKİŞHİR MUHAREBESİ (10-24 TEMMUZ 1921)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KÜTAHYA ESKİŞHİR MUHAREBESİ (10-24 TEMMUZ 1921)"— Sunum transkripti:

1 KÜTAHYA ESKİŞHİR MUHAREBESİ (10-24 TEMMUZ 1921)
I. VE II. İnönü muharebelerinde ağır bir yenilgi alan Yunanlılar Anadolu’da kesin bir sonuç alabilmek için çok daha güçlü bir orduyla saldırılmasını gerektiğini anladılar. Bu amaçla asker, top ve tüfek bakımından gücünü arttıran Yunan ordusu, Türk ordusuna hazırlanma fırsatı vermeden hemen saldırıya geçti.

2 Yunanlılar bir an önce Ankara’yı ele geçirmek istiyorlardı.
Afyon, Kütahya, Eskişehir sırasıyla düşmanın eline geçti. Türk ordusunun güçlendirilmiş Yunan ordusu karşısında daha fazla kayıp vermesini engellemek isteyen Mustafa Kemal, verdiği bir emirle ordumuzu Sakarya Nehri’nin doğusuna çekilmesini emretti.

3 Mustafa Kemal bu kararıyla;
Türk ordusunun fazla kayıp vermesini önlemek, Sakarya Nehrini iki ordu arasında doğal bir sınır haline getirmek, Yunan birliklerini Türk mevzilerinden uzaklaştırmak, Türk ordusunu güçlendirmek amacıyla Sakarya Nehrinin doğusuna çekmiştir (25 Temmuz 1921)

4 KÜTAHYA ESKİŞEHİR YENİLGİSİNİN ETKİLERİ
Afyon,Kütahya ve Eskişehir’in kaybedilmesi ve Yunan ordularının Ankara’ya 50 Km. uzaklıkta olması tüm yurtta karamsarlığa, TBMM de ise tartışmalara yol açmıştır. Bazı milletvekilleri Başkentin Kayseri’ye taşınmasını istemiştir. Mustafa Kemal Paşa’ya karşı olan bazı milletvekilleri mecliste yaptıkları konuşmalarla yenilgiden Mustafa Kemal Paşa’yı sorumlu tutmuşlardır.

5 TBMM ile barış imzalamak isteyen Fransa bu yenilgiden sonra çekimser davranmaya başlamışlardır.
İnönü Savaşları’nın doğurduğu iyimserlik ortamı ortadan kalkmıştır. Mustafa Kemal üç ay süreyle Meclisin yetkilerini alarak BAŞKOMUTANLIK görevine getirilmiştir (5Ağustos 1921)

6 UYARI: Erzurum Kongresi öncesi
7-8 temmuz 1919’da askerlik görevinden istifa eden Mustafa Kemal askerlik görevine tekrar dönmüştür. UYARI: Başkomutan Mustafa Kemal, ordunun gereksinimlerini karşılayabilmek amacıyla, TBMM’nin kendisine verdiği yetkileri kullanarak TEKALİF-İ MİLLİYE emirlerini yayımlamıştır(7-8 Ağustos 1921)


"KÜTAHYA ESKİŞHİR MUHAREBESİ (10-24 TEMMUZ 1921)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları