Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FİİLDE ÇATI. Aşağıdaki eylemlerden hangisinde “birlikte yapma” anlamı vardır? a)Pehlivanlar minderde güreşiyor. b)İki ülke yıllardır savaşıyor. c)Fıkrayı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FİİLDE ÇATI. Aşağıdaki eylemlerden hangisinde “birlikte yapma” anlamı vardır? a)Pehlivanlar minderde güreşiyor. b)İki ülke yıllardır savaşıyor. c)Fıkrayı."— Sunum transkripti:

1 FİİLDE ÇATI

2 Aşağıdaki eylemlerden hangisinde “birlikte yapma” anlamı vardır? a)Pehlivanlar minderde güreşiyor. b)İki ülke yıllardır savaşıyor. c)Fıkrayı duyunca hepimiz gülüştük. d)Sokaktaki çocuklarla biraz atışmıştık.

3 CEVAP:C

4 Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi dönüşlü bir fiildir? a)Balık ağları kıyıya çekildi. b)Elektrik faturası ödendi mi? c)Bizim takım ikinci maçta da yenildi. d)Derdini söylemeye çekindi.

5 CEVAP:D

6 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dönüşlülük özelliği olan bir fiil vardır? a)Oda düzenlendi. b)Sınıf temizlendi. c)Duvarlar boyandı. d)Bahçede gezindi.

7 CEVAP:D

8 Aşağıdaki cümlelerin hangisi çatısı bakımından diğerlerinden farklıdır? a)Bu kütüphane daha iki aya önce açıldı. b)İlkokul öğretmenine hemen bağlandı. c)Köpek balıkları en son iki yıl önce bu sahillerde görülmüş. d)Şehrin bütün caddeleri güzelce temizlendi.

9 CEVAP:B

10 Aşağıdaki cümlelerin hangisi çatısı bakımından diğerlerinden farklıdır? a)Masanın üzerindeki kitaplar raflara güzelce dizildi. b)Toplantıda bu konunun üzerinde çok duruldu. c)Mine, olayların böyle gelişmesinden yakındı. d)Çalışkan öğrencilere kitap hediye edildi.

11 CEVAP:C

12 Aşağıdaki cümlelerin hangisi, özne – yüklem ilişkisi yönüyle diğerlerinden farklıdır? a)Denizden çıkınca hemen kurulanmalısın. b)Karşısında öğretmenini görünce çok utanmıştı. c)Ayna karşısında saatlerce süsleniyor Zeynep. d)Belediye tarafından kaldırımlardaki ağaçlar ilaçlandı.

13 CEVAP:D

14 Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi dönüşlü bir fiil değildir? a)İşe girmek için erkenden hazırlandı. b)Bahçe kapısından içeri girdi. c)Pencereden etrafa bakındı. d)Çocuk, hediyeye çok sevindi.

15 CEVAP:B

16 Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi çatısı bakımından farklıdır? a)Aynanın karşısında taranıyor. b)Erkenden kalkmış yıkanıyor. c)Yeni elbisesini giyiniyor. d)Okul çantaları hazırlanıyor.

17 CEVAP:D

18 Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi etken çatılıdır? a)Semtimize bu yıl yeni parklar yaptırılıyor. b)Otomobilimiz on gündür boyanıyor. c)Hırsızlar, her gün birer ikişer yakalanıyor. d)Çocuklar oyun sahasının yokluğundan yakınıyor.

19 CEVAP:D

20 Aşağıdakilerin hangisinde eylemin karşılıklı olarak yapılması söz konusudur? a)Çocuklar palyaçoyu görünce gülüştüler. b)Sinemaya gitmek için sözleştiler. c)Çukurova’da başaklar erken olgunlaşır. d)Gürültüyü duyan keklikler hemen uçuştular.

21 CEVAP:A

22 Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi geçişsiz çatılı bir fiildir? a) Dün, öğrencileri geziye götürdüler. b) Kütüphanedeki kitapları düzenlediler. c) Yorgunluktan koltukta uyuyakaldı. d) Çocuklar, uyumadan önce kitap okudular.

23 CEVAP:C

24 Aşağıdaki cümlelerin hangisi çatısı bakımından farklıdır? a) Bir yıldır sınavlara hazırlanıyor. b) Ablası ay sonunda evleniyor. c) Evimizin dış cephesi sıvanıyor. d) Her sabah ılık suyla yıkanıyor.

25 CEVAP:C

26 Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi ettirgen bir fiildir? a) Annem bize güzel bir yemek pişirmiş. b) Annesi küçük çocuğu uyuttu. c) Dolandırıcılar bazı adamları kandırmıştı. d) Dedem, mektubu bana okuttu.

27 CEVAP:D

28 Özne – yüklem ilişkisi yönüyle farklı olan cümle aşağıdakilerden hangisidir? a) Bayramda bütün sokaklar süslendi. b) Evlerin camlarına bayraklar asıldı. c) Her yerde kutlamalar yapıldı. d) Ninem dışarıya çıkamayınca üzüldü.

29 CEVAP:D

30 Aşağıdakilerin hangisinde eylemin birlikte yapılması söz konusudur? a) Eksi arkadaşıyla parkta karşılaştı. b) Sorunlarını çözmek için müdürle görüştü. c) Arkadaşıyla iki yıl mektuplaştı. d) Yağmur bastırınca insanlar kaçıştı.

31 CEVAP:D

32 Aşağıdaki cümlelerin hangisinin çatısından söz edilemez? a) En sevdiği iş, okumaktır. b) İnsanları çok severim. c) Kardeşim yazmayı bilir. d) Zorluklar karşısında yılma.

33 CEVAP:A

34 Çatısı yönüyle farklı olan cümle aşağıdakilerden hangisidir? a) Bu elbiseyi annem aldı. b) Çiçekleri vazoya koyabilirsin. c) Sabaha kadar deliksiz uyudu. d) Ülkemi her şeyden çok severim.

35 CEVAP:C

36 Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi geçişsiz bir fiildir? a) Herkes olayın olduğu yere koşuyordu. b) Ödevlerimi yapmayı nedense unutmuştum. c) Öğretmenimin beni çok sevdiğini anladım. d) Onu ilk defa tiyatroda gördüm.

37 CEVAP:A

38 Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi edilgen çatılı bir fiildir? a) Evin bahçesindeki ağaçlar budandı. b) Benim söylediğim sözlere alındı. c) Küçük çocuk bizi görünce utandı. d) Ödevlerini bitirince bir süre dinlendi.

39 CEVAP:A

40 Aşağıdaki atasözlerinden hangisi yüklemine göre ötekilerden farklıdır? a) Gönül kimi severse güzel odur. b) Göz görür, gönül sever. c) Her damardan kan alınmaz. d) Azı bilmeyen çoğu hiç bilmez.

41 CEVAP:A

42 Aşağıda verilenlerden hangisinde sözde özne yoktur? a) Sarsıntı ta uzaklardan hissedilir. b) Olay, büyük bir gizlilik içinde anlatılır. c) Oğlunu gören adam ileri atılır. d) Halı, burada çok ucuza satılır.

43 CEVAP:C

44 ‘’Ağzından kötü sözler çıkacak diye konuşmaktan kaçındı.” cümlesindeki fiilin öznesine göre çatısı, aşağıdakilerden hangisidir? a) Etken b) Edilgen c) Dönüşlü d) İşteş

45 CEVAP:C

46 Ettirgen fiil, eylemi başkasına aktaran fiildir. Bu tip cümlelerde özne işi yapmaz, eylemi başkasına yaptırır. Yukarıdaki tanıma göre aşağıdaki cümlelerden hangisi, ettirgen fiile örnek olamaz? a)Eskimiş çoraplarını attırdım. b)Ninem ekmeklik unu eletti. c)Zor soruyu Ahmet’e çözdürdüm. d)Sabah erkenden yola koyuldu.

47 CEVAP:D

48 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “kalmak” fili edilgen çatılıdır? a)Arabamız yolda kaldı. b)Hiç umut kalmadı mı? c)Gece orada kalındı. d)Orada ne kadar kalacaksınız?

49 CEVAP:C

50 Aşağıdakilerden hangisi dönüşlü çatılı eylemdir? a)Oya süslendi. b)Çiçekler sulandı. c)Bebek yıkandı d)Giysiler ütülendi.

51 CEVAP:A

52 Aşağıdakilerin hangisinde eylem oldurgandır? a)Yanlışlarımı bana buldurdu. b)Oğlum bizi güldürüyor. c)Bunları ban siz mi yazdıracaksınız? d)Problemlerin hepsini çözdürdü.

53 CEVAP:B

54 Aşağıdaki cümlelerden hangisi çatı yönüyle diğerlerinden farklıdır? a)Ekinler biçildi. b)Polisleri görünce saklandı. c)Çamaşırlar yıkandı. d)Pamuklar toplandı.

55 CEVAP:B

56 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemi yapan, yaptığı eylemden kendisi etkilenmiştir? a)Bayramdan önce sınıf süslendi. b)Elbiseler özenle temizlendi. c)İhtiyar, üzüntü içinde sağa sola bakınıyordu. d)Çiçeklere su verildi.

57 CEVAP:C

58 Hangi cümlenin yüklemi etken- geçişsizdir? a)Bebeği uyuttu. b)Bebeği uyutturdu. c)Bebek uyutuldu. d)Bebek uyudu.

59 CEVAP:D

60 Hangi cümlenin yüklemi edilgen çatılı fiildir? a)Bahçedeki ağaçlar iki yada bir sulandı. b)Bütün gün evin etrafında dolandı. c)Çocuk soba yanınca ısındı. d)İnşaatı bitirince uzun süre dinlendi.

61 CEVAP:A


"FİİLDE ÇATI. Aşağıdaki eylemlerden hangisinde “birlikte yapma” anlamı vardır? a)Pehlivanlar minderde güreşiyor. b)İki ülke yıllardır savaşıyor. c)Fıkrayı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları