Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1) “Meydanda telefon kulübesini göremiyor, ama, yine de arıyordu.” bu cümlede büyük ünlü uyumuna uymayan kaç sözcük kullanılmıştır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1) “Meydanda telefon kulübesini göremiyor, ama, yine de arıyordu.” bu cümlede büyük ünlü uyumuna uymayan kaç sözcük kullanılmıştır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4."— Sunum transkripti:

1 1) “Meydanda telefon kulübesini göremiyor, ama, yine de arıyordu.” bu cümlede büyük ünlü uyumuna uymayan kaç sözcük kullanılmıştır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 2) Aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi, aynı gerekçeyle büyük ünlü uyumuna uymaz? büyük ünlü uyumu A) şişman-kıyafet B) dedikodu-ekşimtırak C) kardeş-model D ) akşamki-seviyor 3) “Türkçe“de ekler, eklendikleri sözcüklerin son hecesindeki ünlüye uyar.”Türkçeson hece Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, bu kurala uymayan bir sözcük kullanılmıştır? A) Gazetedeki trafik kazasını görünce gözlerim yaşardı. B) Damar sertliğine şişmanlarda daha çok rastlanıyor. C) Hanımböceği, çiçeklerin üzerinde çok zarif duruyor. D) Sabahki kavgadan sonra evin huzuru kaçtı. E) Çöreotunu ekmeğin üzerinde görmüştüm.

2 4) “Bir sözcüğün ilk hecesindeki ünlü düz ise, ondan sonra gelen ünlüler de düz olur.” Aşağıdaki sözcüklerden hangileri, tümüyle bu kurala örnektir? A) azık-ölgün-uzak B) bilge-süzgeç-sulak C) kahve-durgun-yüzden D) yazıcılar-başlamak-yıkanmış E) büzgülü-koşucu-sigara 5) “Alay, Çemberlitaş”tan, Sultanahmet”ten, Sirkeci”den Taksim”e yürüyor; her tarata coşkun alkışlarla karşılanıyordu.” Yukarıdaki parçada küçük ünlü uyumuna uymayan kaç sözcük vardır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

3 6) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi, küçük ünlü uyumuna uymaz?küçük ünlü uyumu A) Parktaki kanepeye sessizce oturdu. B) Yapılan haksızlıklar gücüne gidiyordu. C) Gün batarken her şey bir renge girdi. D) Karlı gecelerde bir masal kentine benzerdi.masal E) Bu bölgenin en ilginç yöresi, Elmalık Yarımadası”dır. 7) “Geçen gün, kırda dolaşırken ayağım bir konserve kutusuna çarptı.” Bu cümlede “küçük ünlü uyumuna ” uymayan kaç sözcük kullanılmıştır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 8) “Güneşlerde uyuklayan yamaçları, Kalbi duran tarlaları bıraktı. Gölge veren ağaçları, Sevmiyoruz biz artık.” Yukarıdaki parçada büyük ve küçük ünlü uyumlarının ikisine birden uymayan kaç kelime kullanılmıştır?kelime A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

4 9) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yapılamaz?ulama A) Çevirmen, eseri kendine özgü üslubuyla şekillendirerek okuyucuya ulaşmaya çalışır. B) Bir çevirmen, her eserin çevirisinde başarılı olmayabilir. C) Çevirmen, üslupça kendine yakın sanatçıların eserlerini seçmelidir.sanatçıların eserleri. D ) Sanatçıların belirli kurallara uyma zorunluluğu vardır 10) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yapılabilir? A) Başarılı roman yazmak, hayalini işletebilen yazarlara özgüdür.roman B) Şiir çevirisinde başarı, çevirmenin şiiri iyi anlamış olmasına bağlıdır.Şiir C) Düşüncelerimizi konuşarak daha canlı ve etkili bir biçimde anlatabiliriz. D) Sanatta önemli olan, anlamın gizli kalmasıdır. E) Yaşamı boyunca bilgisini artıran sanatçı, doğayı daha iyi anlar.

5 11) “Türkçe“de p,ç,t,k sert ünsüzleri ya da ünlüyle başlayan ek aldıklarında yumuşar:sağlık, sağlığı; kitap, kitabı…”Türkçeünsüz ünlü Aşağıdakilerin hangisinde bu kurala uymayan bir sözcük kullanılmıştır? A) Tatlı dil, yılanı deliğinden çıkarır. B) Evde pikabı koyacak yer bulamadı. C) Paketi arabanın bagajına yerleştirdi. D) Ağaca yuva yapan kuşu hepimiz sevdik. 12) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi, “ünsüz değişimine” örnek olamaz? A) Durağı yolun gerisine taşımışlar. B) Yurdunu korumak senin görevindir. C) Dalgıcı görünce oğlum korktu. D) Dolabın çekmecelerini yerleştirdim.

6 CEVAPLAR 1) C 2) D 3) D 4) D 5) A 6) B 7) A 8) B 9) D 10) D 11) C 12) A


"1) “Meydanda telefon kulübesini göremiyor, ama, yine de arıyordu.” bu cümlede büyük ünlü uyumuna uymayan kaç sözcük kullanılmıştır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları