Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HABER-DİLEK KİPLERİ FİİLLERDE ANLAM KAYMASI EK FİİL FİİL ÇEŞİTLERİ Konular :

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HABER-DİLEK KİPLERİ FİİLLERDE ANLAM KAYMASI EK FİİL FİİL ÇEŞİTLERİ Konular :"— Sunum transkripti:

1 HABER-DİLEK KİPLERİ FİİLLERDE ANLAM KAYMASI EK FİİL FİİL ÇEŞİTLERİ Konular :

2 1. Aşağıdakilerden hangisi gereklilik kipinin olumsuzu için bir örnektir? A) gelmedim B) gelmemelisin C) gelmelisin D) gelmeyeceğim HABER-DİLEK KİPLERİ

3 1. Cevap : B HABER-DİLEK KİPLERİ

4 2. ” Sabah erkenden yola çıktılar.” Cümlesindeki yüklemin kipi, zamanı ve kişisi aşağıdakilerden hangisidir? A) Haber kipi – geniş zaman- 2.tekil kişi B) Dilek kipi-gelecek zaman – 1.tekil kişi C) Haber kipi –görülen geçmiş zaman –3. çoğul kişi D) Dilek kipi-görülen zaman- 3. çoğul kişi HABER-DİLEK KİPLERİ

5 2. Cevap : C HABER-DİLEK KİPLERİ

6 3. “ Dinlemeyi bilmeyen insan başarıya ulaşamaz.” Cümlesi için aşağıdaki seçeneklerden hangisi söylenemez? I) Fiili olumsuzdur III) Fiili istek kipindedir II) Fiili olumludur IV) Fiili geniş zamanlıdır. A) Yalnız I B) I-IV C) Yalnız IV D) II-III HABER-DİLEK KİPLERİ

7 3. Cevap : B HABER-DİLEK KİPLERİ

8 4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yükleminde zaman kavramı yoktur? A) Kurabiye almasını istemişler. B) Fuarda yeni kitaplar alacağız. C) Fatih İstanbul’u 1453’te fethetti. D) Trene yetişmek için biraz koşsak. HABER-DİLEK KİPLERİ

9 4. Cevap: D HABER-DİLEK KİPLERİ

10 5. Aşağıdaki fiillerin hangisi emir kipindedir? A) Uyanmalı B) Uyansa C) Uyansın D) Uyanasın HABER-DİLEK KİPLERİ

11 5. Cevap : C HABER-DİLEK KİPLERİ

12 6.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir dilek kipi kullanılmıştır? A) Çevresine faydalı olabilmek için çok çalışmış. B) Her gün bu yolları iki kez yürüyor. C) Sigaranın sağlığa zararlarını arkadaşlarıma anlatmalıyım. D) Bayramda dedemleri arayacağım. HABER-DİLEK KİPLERİ

13 6. Cevap : C HABER-DİLEK KİPLERİ

14 7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilin zamanı diğerlerinden farklıdır? A) Koridorlarda top oynanmaz. B) Güneş doğudan doğar. C) Bu konuyu yine konuşabiliriz. D) Kardeşine güzel bir masal anlattı. HABER-DİLEK KİPLERİ

15 7. Cevap : D HABER-DİLEK KİPLERİ

16 FİİLLERDE ANLAM KAYMASI 8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin kipinde bir anlam kayması olmuştur? A) Sizinle bir gün yemeğe çıkacağım. B) Sen verdiğin sözleri hep yerine getirirsin. C) Her sabah bir bardak süt içiyorum. D) Sizi severim de sayarım da.

17 8. Cevap : C FİİLLERDE ANLAM KAYMASI

18 9. Aşağıdakilerin hangisinde eylemin kipinde bir anlam kayması olmuştur? A) Pazar günü gelmeye çalışacağım. B) Sabahları erken kalkmayı seviyorum. C) Yağmur yağdığı için gelememiş. D) Söz verdi, yarın buraya uğrayacak. E) İstanbul'a gitmekten vazgeçmişler.

19 9. Cevap : B FİİLLERDE ANLAM KAYMASI

20 10. Aşağıdakilerin hangisinde eylemin kipinde bir anlam kayması olmamıştır ? A) Yarın önemli bir toplantıya katılacağım. B) Sabaha İstanbul’da mı oluruz ? C) Mutfakta bir şişe süt olacak. D) Sabahları erken kalkıyorum.

21 10. Cevap : A FİİLLERDE ANLAM KAYMASI

22 11.Hangi cümlenin yükleminde şimdiki zaman eki, gelecek zaman yerine kullanılmıştır? A) Her gün çıkmadan önce temizlik yapıyorum. B) Dedem sabahları erken kalkıyor. C) Şiir okuma yarışması törenden sonra başlıyor. D) Çiçekler ne güzel kokuyor. FİİLLERDE ANLAM KAYMASI

23 11. Cevap : C FİİLLERDE ANLAM KAYMASI

24 12.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yapılmakta olan bir eylem söz konusudur? A)Arkadaşım bugün bize geliyor. B) Babam erkenden evden çıkıyor. C) O, gülünce gamzeleri çıkıyor. D) Maça gitmek için hazırlanıyor.

25 FİİLLERDE ANLAM KAYMASI 12. Cevap : D

26 13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yüklem olan fiilin kipinde anlam kayması yoktur? A) Bazı günler, iş çıkışı, arkadaşlarla buluşuyoruz. B) Masasına oturmuş, harıl harıl ders çalışıyor. C) Hep söz veriyor, ama gelmiyorsun. D) Derginin yeni sayısı yarın çıkıyor. FİİLLERDE ANLAM KAYMASI

27 13. Cevap : B FİİLLERDE ANLAM KAYMASI

28 14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin kipinde bir anlam kayması olmuştur? A) Pazar günü gelmeye çalışacağım. B) Sabahları erken kalkmayı sevmiyorum. C) Yağmur yağdığı için gelememiş. D) Söz verdi, yarın buraya uğrayacak. FİİLLERDE ANLAM KAYMASI

29 14. Cevap : B FİİLLERDE ANLAM KAYMASI

30 EK FİİL 15. “Ek fiilin bir görevi de isim soylu sözcükleri cümle içerisinde yüklem yapmasıdır.” Aşağıdakilerin hangisinde ek fiil bu görevde kullanılmıştır? A) En sevdiğim mevsim ilkbahardır. B) Keşke söylediklerini yapsaydık. C) Sohbet ederken eski günleri hatırladık. D) Böyle davranmaya mecbur kaldım.

31 EK FİİL 15. Cevap : A

32 EK FİİL 16.Aşağıdaki verilen cümlelerin hangisinde, yüklem ek fiil almamıştır? A) Seni dün arayan bu çocuktu. B) Biz de o gün çok perişandık. C) Olayı biz de günlerce araştırdık. D) Seni soran adam şuydu.

33 EK FİİL 16. Cevap : C

34 EK FİİL 17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bileşik zamanlı kip görülmez? A) O burada kalacaksa biz gidelim. B) Onu tam anlamıyla tanımıyordum. C) Ben de bu sınava hazırlanmıştım. D) O da keşke burada kalsaymış.

35 EK FİİL 17. Cevap : A

36 EK FİİL 18.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem ek fiil almamıştır? A) Ben de o soruyu bilmiştim. B) Sen de oraya gitmemelisin. C) Sen de toplantıya gelecekmişsin. D) Olayı o da biliyordu.

37 EK FİİL 18. Cevap : B

38 EK FİİL 19.Aşağıdaki altı çizili eylemlerden hangisi basit zamanlıdır? A) Şimdiye kadar çoktan yolu yarılamıştık. B) Kazanmak için çok çalışmalıydı. C) Ablasını bir başka seviyordu D) Babasına bir kitap daha aldırdı.

39 EK FİİL 19. Cevap : D

40 20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil isme gelerek onu yüklem yapmıştır? A) Hani bu kitabı okumuştun? B) En güzel renk sarıdır. C) Keşke siz de oraya gelseydiniz. D) Dükkanın camlarını taşlamıştınız. EK FİİL

41 20. Cevap : B EK FİİL

42 21.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil yoktur? A) Babam akşam epey yorgundu. B) Evde bir kavanoz reçel var. C) Merak etmeyin, o da sizi çok sevmiş. D) Bizi konu komşuya rezil eden bu adamdır. EK FİİL

43 21. Cevap : C EK FİİL

44 22. Gönül bir acayip deli Yarin azad olmaz kulu Bilemedim neylemeli Yar seni unutamadım. Yukarıdaki dizelerde kaç bileşik zamanlı fiil kullanılmıştır? A) 4 B) 3 C) 2 D) 1 EK FİİL

45 22. Cevap : A EK FİİL

46 FİİL ÇEŞİTLERİ 23. Aşağıdaki cümlelerde yer alan fiillerden hangisi oluş bildirmektedir? A) Ağaçların yaprakları sararıyor. B) Kardeşim hüngür hüngür ağlıyordu. C) Şuradan bir kilo et alalım. D) Her akşam erkenden yatarım

47 FİİL ÇEŞİTLERİ 23. Cevap : A

48 FİİL ÇEŞİTLERİ 24. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili fiillerden hangisi “kılış” fiilidir? A)Evin önündeki ağaçlar büyüdü. B)Çok yorulan çocuk erkenden yattı. C)Masanın üstünde antika bir saat duruyordu. D)Dün gece okuduğum romanı bitirdim.

49 FİİL ÇEŞİTLERİ 24. Cevap : D

50 FİİL ÇEŞİTLERİ 25. Aşağıdakilerin hangisinde “kılış, durum, oluş” fiillerinin tümü sırasıyla örneklendirilmiştir? A)sinirlenmek, ağlamak,yazmak B)yürümek, içmek, uyumak C)çevirmek, uyumak, kızarmak D)uzamak, desteklemek, şaşmak

51 FİİL ÇEŞİTLERİ 25. Cevap : C

52 FİİL ÇEŞİTLERİ 26. Anlattıkları şeylerin niteliğine göre fiiller, kılış fiilleri (almak, taşımak, kazmak... gibi),durum fiilleri (yatmak, susmak, durmak... gibi),oluş fiilleri (doymak, uzamak, kararmak... gibi) diye adlandırılır. Aşağıdakilerden hangisinde, yukarıda sözü edilen fiillerin tümü örneklendirilmektedir? A) atmak, kalkmak, sararmak B)solmak, susmak, acımak C) ağlamak, oturmak, büyümek D) yolmak, kırmak, saçmak

53 FİİL ÇEŞİTLERİ 26. Cevap : A

54 FİİL ÇEŞİTLERİ 27. Aşağıdaki cümlelerde geçen fiillerden hangisi oluş bildirmez? A) Bahçemizdeki güller çabuk soldu. B) Son yağmurlardan sonra bitkiler büyüdü. C) Güneş bu gün sanki erken doğdu. D) Dün sabah erkenden büyük caddede yürüdüm.

55 FİİL ÇEŞİTLERİ 27. Cevap : D

56 FİİL ÇEŞİTLERİ 28.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem, oluş eylemidir? A) Şiddet içerikli oyunlar öğreterek çocuklardaki insani değerleri yok ediyoruz. B) Çalışmalarımızda her gün bir adım daha ilerliyoruz. C) Son zamanlarda bahçemiz iyice güzelleşti. D) Bir haftadır gelip yanımızda sessizce oturuyor.

57 FİİL ÇEŞİTLERİ 28. Cevap : C

58 FİİL ÇEŞİTLERİ 29. Aşağıdaki fiillerden hangisi çeşidi yönüyle diğerlerinden farklıdır ? A)Kırmak B) Paslanmak C) Dikmek D) İçmek

59 FİİL ÇEŞİTLERİ 29. Cevap : B

60 FİİL ÇEŞİTLERİ 30.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde oluş bildiren bir fiil kullanılmıştır? A)Yarım saattir arkadaşımı bekliyorum. B)Koşarak evine gitti. C)Masanın üzerindeki vazoyu kırmışlar. D)Ağaçtaki bütün elmalar kızarmış

61 FİİL ÇEŞİTLERİ 30. Cevap : D


"HABER-DİLEK KİPLERİ FİİLLERDE ANLAM KAYMASI EK FİİL FİİL ÇEŞİTLERİ Konular :" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları