Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNSANDA ÜREME,BÜYÜME VE GELİŞME

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNSANDA ÜREME,BÜYÜME VE GELİŞME"— Sunum transkripti:

1 İNSANDA ÜREME,BÜYÜME VE GELİŞME

2 Üreme: Bir canlının kendine benzer yeni bir canlı meydana getirmesidir.
İnsanlar da eşeyili üreme görülür. Diğer canlılarda yavrunun gelişlimi genellikle annenin dışında olur. Yalnız memelilerde ve insanda yumurta, anne vücudunda gelişir. İnsandaki üreme tipi en gelişmiş olanıdır.

3 İnsanda erkek üreme hücresine sperm, dişi üreme hücresine yumurta denir.
Üreme hücrelerine gamet de denir. İnsanlarda dişi ve erkek bireyler ayrı ayrı olduğu için dişilerde dişi gamet (dişi üreme hücresi), erkeklerde erkek gamet (erkek üreme hücresi) oluşturulur.

4 Dişi üreme organları yumurtalık (ovaryum),
yumurta kanalı (fallopi tüpleri) döl yatağı ,(rahim veya uterus) vajina

5 Dişi Üreme hücresi olan yumurta, yumurtalıklarda meydana gelir
Dişi Üreme hücresi olan yumurta, yumurtalıklarda meydana gelir. Yumurtalıklar vücudun iç kısmında, karın boşluğunun alt tarafında yer alır. Sağlı-sollu iki yumurtalık bulunur Her yumurtalık, yumurta kanalı ile döl yatağının (uterusun) üst köşesine bağlanır Yumurta kanalları , yumurtaları uterusa ulaştırır.

6 Uterus, karın boşluğunun alt bölgesinde, idrar torbasının arkasında yer alır. Sıkılmış bir yumruk büyüklüğünde ve tektir. Kalın duvarlı ve bol kan damarlıdır. Uterus, embriyonun gelişme ortamıdır.

7 Uterus, vajina denilen kaslı bir tüple dışarı açılır
Uterus, vajina denilen kaslı bir tüple dışarı açılır. Vajina, döllenmemiş yumurtanın dışları atıldığı kanaldır. Vajina doğum kanalıdır. En önemlisi spermlerin, dişi vücuduna bırakıldığı bölgedir.

8 DİŞİ ÜREME ORGANLARI

9

10 Yumurta Oluşumu:

11 ERKEK ÜREME ORGANLARI Testisler (erbezleri) Salgı bezleri(meni kesesi)
Sperm kanalı penis

12 Testisler ergenlik döneminde faaliyete geçer. Spermler burada yapılır
Testisler ergenlik döneminde faaliyete geçer. Spermler burada yapılır. Ayrıca erkeklik özelliği veren birçok hormon da burada salgılanır. Testislerde yapılan spermler, meni kesesinde toplanır (salgı bezlerinde) ve penis aracılığı ile dışarı atılır.

13 ERKEK ÜREME ORGANLARI

14 Sperm ve Yumurtayı karşılaştıralım

15 Düşünelim !!!!!!!!! Sperm hücresinin hareketli olmasının faydası nedir? Anne-baba karakterleri hangi hücrelerle yavru canlılara iletilir?

16 DÖLLENME Sperm ve yumurta hücre çekirdeklerinin birleşmesine döllenme denir. Döllenme dişinin fallop borularında(Yumurta kanalında) gerçekleşir. Döllenmiş yumurtaya zigot denir. Döllenme yumurta ve sperm hücrelerinin annenin yumurta kanallarında birleşmesi ile başlar. Daha sonra döllenmiş yumurta yumurta kanalından dölyatağına iner ve rahim duvarına tutunarak gelişimini sürdürür.

17

18

19

20 BÜYÜME VE GELİŞME  Döllenme sonucu oluşan zigot çoğalabilmek için arka arkaya bölünme geçirmeye başlar. Oluşan hücreler kromozom sayısı ve yapısı bakımından birbirinin aynıdır. Bölünme sonunda 3 gün içinde 12 hücreli bir yapı oluşur. Bu yapı bazı değişiklikler geçirerek bölünmeye devam eder

21

22 Zigotun hücre bölünmeleri sonucu gelişimini sürdürdüğü, ilk yedi haftalık evredeki haline embriyo denir. Bu evreden sonra embriyo küçük, bir insan minyatürü, halini alır. Yedinci haftadan doğuma kadar geçen sürede canlıya fetüs (cenin) denir Doğumdan sonraki canlıya da bebek denir

23 İnsanda gelişme başladıktan kısa bir süre sonra döl yatağı içinde plasenta oluşur. Gelişme plasenta içinde devam eder. Embriyo, anne kanından besin ve oksijeni plasenta sayesinde alırken, artıklarını yine plasenta aracılığı ile annenin kanına verir. Yani embriyonun beslenmesi, solunumu ve boşaltımı plasenta ile sağlanır. Gelişme biraz ilerledikten sonra göbek bağı oluşur. Embriyo, göbek bağı ile plasentaya bağlanır ve madde alış - verişi göbek bağı yolu ile sağlanmaya başlar.

24

25 PLASENTA OKSİJEN SU + ELEKTROLİTLER KARBONHİDRAT LİPİD PROTEİN VİTAMİN HORMON ANTİKOR BAZI İLAÇLAR VİRÜSLER (ÇOĞU) KARBONDİOKSİT SU VE ÜRE ARTIKLAR HORMONLAR ANNE FETUS

26 Doğuma kadar bebekteki aylık gelişmeler

27 ÇİFT YUMURTA İKİZLERİ

28 TEK YUMURTA İKİZLERİ

29 ANNE SAĞLIĞI Annenin sağlıklı bir bebeğe sahip olabilmesi için hamileliği süresince; Dengeli ve düzenli beslenmelidir. Hamile bir bayanın beslenmesi bebeği gelişimini etkiler. Yetersiz beslenen hamilelerde bebeğin gelişimi geri kalır. Bol proteinli, vitamin ve özellikle demir, kalsiyum gibi mineralleri yeterince içeren besinler almalıdır. Hamilelik süresince gaz yapıcı, fazla şekerli ve yağlı yiyecekler yenmelidir. Hamileler, doktor izni olmadan ilaç almamalılar röntgen ışıklarına maruz kalmamalılardır Ağır yük kaldırmamalıdır doktor kontrolünde olmalıdır


"İNSANDA ÜREME,BÜYÜME VE GELİŞME" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları