Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELEMENTLER VE SINIFLANDIRMA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELEMENTLER VE SINIFLANDIRMA"— Sunum transkripti:

1 ELEMENTLER VE SINIFLANDIRMA
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM ELEMENTLER VE SINIFLANDIRMA

2 Atom, maddelerin en küçük yapı taşıdır.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Atom, maddelerin en küçük yapı taşıdır. Tüm maddeler atomlardan oluşmuşlardır. (KATMAN)

3 FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / Periyodik Sistemi Tanıyalım
ateş hava su toprak Eski çağlarda insanlar hava, su, toprak ve ateş olarak dört element olduğunu düşünüyorlardı. Ayrıca altın, gümüş, kalay, bakır, kurşun ve cıva gibi maddelerin varlığı bilinse de bunlar element olarak kabul edilmiyorlardı.

4 FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM
Özellikle Robert Boyle’un “Eğer bir madde daha basit maddelere parçalanamıyorsa ve daha basit maddelerden meydana gelmiyorsa bu madde elementtir.” tanımından sonra bilim insanları maddelere bu gözle bakmaya başlamışlar ve her geçen gün yeni elementleri keşfetmişlerdir.

5 Elementlerin sınıflandırılması, elementleri tanımamıza,
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Elementlerin sınıflandırılması, elementleri tanımamıza, kullanmamıza ve ne tür bileşikler oluşturabileceğini tahmin etmemize yardımcı olur. Elementlerin benzer özelliklerine göre sınıflandırılarak düzenlenmiş olan tabloya PERİYODİK TABLO denir.

6 İlk periyodik tabloyu 1829 yılında,
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Johann Döbereiner İlk periyodik tabloyu 1829 yılında, benzer özellik gösteren elementlerden üçlü gruplar oluşturarak gerçekleştirmiştir

7 FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM

8 Alexandre Beguyer de CHANCOURTOİS (1820-1886)
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Alexandre Beguyer de CHANCOURTOİS  ( ) Benzer özellik gösteren elementleri ve bazı iyonları dikey sıralarda sarmal olarak düzenlemiştir. Elementlerin özelliklerinin yedi elementte bir tekrarlandığını fark etmiştir.

9 FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM
Alexandre Beguger de CHANCOURTOİS’ın periyodik tablosu

10 John NEWLANDS (1837-1898) Bilinen 62 elementi atom ağırlıklarına
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM John NEWLANDS ( ) Bilinen 62 elementi atom ağırlıklarına göre sıralamıştır. İlk 8 elementten sonra benzer özelliklerin tekrarlandığını fark etmiştir. Müzik notalarındaki oktav kuralına benzetmiştir.

11 John NEWLANDS’ın periyodik tablosu
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM John NEWLANDS’ın periyodik tablosu

12 Dimitri MENDELEYEV ve Lothar MEYER ( 1830-1907)
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Dimitri MENDELEYEV ve Lothar MEYER ( ) Aynı dönemde birbirlerinden habersiz yaptıkları çalışmalarla elementleri artan atom ağırlıklarına göre sıralamışlardır . Bilinen elementlerle bugünküne yakın bir tablo oluşturmuşturlardır. En büyük başarıları ise bilinmeyen bazı elementlerin özelliklerini tahmin ederek yerlerini boş bırakmalarıdır.

13 Dimitri MENDELEYEV ve Lothar MEYER’ın periyodik tablosu
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Dimitri MENDELEYEV ve Lothar MEYER’ın periyodik tablosu

14 sayılarına (atom numaralarına) göre
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Henry MOSELEY ( ) Soygazları keşfetmiştir. Elementlerin, karakteristik özelliklerini belirleyenin atom ağırlıkları değil atom numaraları olduğunu savunarak atomları proton sayılarına (atom numaralarına) göre sıralamıştır.

15 Glenn SEABORG (1912-1999) Lantanit ve aktinitleri yerleştirerek
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM Glenn SEABORG ( ) Lantanit ve aktinitleri yerleştirerek periyodik tabloya son şekli vermiştir.

16 FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM
Oluşturulan periyodik tabloda dikey sütunlara grup, yatay sıralara ise periyot adı verilir. Periyodik tabloda aynı gruptaki elementler benzer özellikler gösterirken farklı gruptaki elementler değişik özellikler gösterir. PERİYODİK TABLO

17 ! Elementlerin karakteristik özelliklerini belirleyen,
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM ! Elementlerin karakteristik özelliklerini belirleyen, atom çekirdeğinde bulunan proton sayılarıdır. Bu nedenle periyodik tablo artan atom numaralarına göre düzenlenmiştir.


"ELEMENTLER VE SINIFLANDIRMA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları