Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1.soru Hangisinin yapısı diğerlerine göre farklıdır ? A.hanımeli B. anayol C. evin D. karakol.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1.soru Hangisinin yapısı diğerlerine göre farklıdır ? A.hanımeli B. anayol C. evin D. karakol."— Sunum transkripti:

1 1.soru Hangisinin yapısı diğerlerine göre farklıdır ? A.hanımeli B. anayol C. evin D. karakol

2 Cevap : C A B ve D şıkların hepsinde birleşik sözcükler vardır. C’de ise basit sözcük vardır ?

3 2.Soru aşağıdaki cümlelerin hangisinde çekim eki basit sözcük vardır ? A. Bugün çağdaş düşünce konusunu işledik B. Arkadaşım eve geldi C. Seni çok özledi. D. Dün niye gelmedi ?

4 Cevap : B B’ de eve sözcüğü e hal eki aldığı için çekimli sözcük olmuştur.

5 3.soru Aşağıdakilerden hangisi her iki sözcüğün anlamını kaybetmesi ile oluşan sözcük vardır ? A. anayol B. ayakkabı C. gökkuşağı D. imamabayıldı

6 Cevap : D İmam bayıldı sözcüğü imamın bayıldığını anlatmıyor. Bir yemeğin adı oluca her iki sözcükte anlamını kaybetmiştir.

7 4.soru Aşağıdakilerin hangisinde türemiş sözcük vardır ? A.kitaplık B. insan C. eli D. mağazyı

8 Cevap : A Kitap kelimesi lık eki alınca türemiş sözcük oldu yani kitaplık oldu.

9 5.soru Aşağıdaki sözcüklerden hangisi birleşik kelime değildir ? A. sakız B. anayol C. hanımeli D. ayakkabı

10 Cevap : A Hanımeli ana yol ve ayakkabı birleşik sözcüklerdir. A’ daki sakız basit yapılı sözcüktür.

11 6.soru Aşağıdakilerden hangisinde türemiş yapılı sözcük vardır ? A. Ödevim evde kalmış B. İnsanca davranın lütfen C. Eyvah, geç kaldım D. Hızlı olmalıyım yoksa okula geç kalıcam

12 Cevap : C C’ deki cümlede insan ca eki almış ca da yapım eki olduğu için türemiş sözcük oldu.

13 7.soru Aşağıdaki eşleşmelerden hangisi yanlışltır ? A. Eve – basit B.kitaplık - türemiş C. Anayol - birleşik D. İmama bayıldı - basit

14 Cevap : D İmama bayıldı basit yapılı sözcük değildir birleşik yapılı sözcüktür

15 8.soru Özlemi çağdaş anayol Yukarıdaki cümlelerin yapısı sırayla hangisinde vardır ? A. Birleşik- basit -türemiş B.basit- birleşik - türemiş C.türemiş- birleşik - basit D. Basit – türemiş - birleşik

16 Cevap : D Sözcükler sırasıyla şöyle olacak : basit – türemiş bileşik olacak o da d şıkkında var

17 9.soru Aşğıdakilerde hangisi türemiş değildir ? A. çağdaş B. kitaba C. kömürlük D. eskici

18 Cevap : B Kitaba çekim eki aldığından basit yapılı sözcüktür.türemiş yapılı değildir.

19 10.soru Lık eki geldiği sözcüğü türemiş yapar Aşağıdakilerden hangisi buna örnek değildir ? A. kömürlük B. kitaplık C. kalemlik D.eskici

20 Cevap : D A B ve C seçeneklerinde lık eki almış türemişlerdir ama eskici ci eki alıp türemiştir.


"1.soru Hangisinin yapısı diğerlerine göre farklıdır ? A.hanımeli B. anayol C. evin D. karakol." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları