Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SİGARA NEDİR ? İnsanları esir almış bir tür zehirdir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SİGARA NEDİR ? İnsanları esir almış bir tür zehirdir."— Sunum transkripti:

1

2 SİGARA NEDİR ? İnsanları esir almış bir tür zehirdir.
Tütünden imal edilmiş, hiçbir faydası olmayan bir maddedir.

3 SİGARANIN TARİHÇESİ Tütün Amerika kıtasında yerliler tarafından binlerce yıldan beri kullanılmaktaydı. Ancak uygar dünyanın tütünle tanışması Amerika'nın 1492 yılında keşfedilmesiyle oldu. Tütün1560 yılında nikotine adını veren Jean Nikot tarafından Fransa'da yetiştirilmeye başlandı. Keyif verici etkisi ve farklı olarak solunum yoluyla kullanılması nedeniyle Avrupa'nın ilgisini çekti. Bağımlılık yapıcı etkisi çok hızlı olduğu için de çabucak yayıldı. 1601 yılında İngiliz gemiciler tütünü İstanbul'a getirdi. 1867 yılında sigara sanayi kuruldu.

4 SİGARANIN VÜCUDA ZARARLARI
-- Kullanımın başında Nefes darlığı, astım ataklarının sıklaşmasına, impotans, kısırlık, kanda karbonmonoksit düzeylerinin artmasına sebep olur. -- Uzun süreli kullanımda Kalp krizi, felç, akciğer ve diğer organ kanserleri (gırtlak, ağız içi, farinks, yemek borusu, pankreas, serviks ve kemik iliği), kronik bronşit ve amfizem görülür. -- Çevreye olan Eşte ve çocuklarda akciğer kanseri riski artar, çocukların sigaraya başlama riski artar, sigara içenlerin çocuklarında yeni doğan ani ölümü, astım, orta kulak iltihabı, ve solunum yolu hastalıkları daha sık görülür.

5 İÇERDİĞİ ZARARLI MADDELER
Sigara dumanında 4000 çeşit kimyasal madde vardır. Bunun 2000 tanesi insan vücudu için zehirli olan maddelerdir. 55 tanesinin ise kanser yapıcı olduğu bilinmektedir.Sigara içimi sırasında bu maddelerin tamamı akciğerlere ulaşır ve büyük bölümü kana geçer

6 SİGARADAKİ BAZI ZEHİRLERİN TOPLU LİSTESİ
Amonyak: Temizlik Malzemelerinde bulunur. Angelica root extract: Hayvanlarda kansere yol açar. Aseton : Oje temizleyicisi olarak kullanılır. Arsenik: Fare zehirinde kullanılır. Asetik Asit : Sirkede bulunur. Benzen: Boya ve kauçuk maddelerin yapımında kullanılır. Bütan: Hafif sıvılarda bulunan zehirli bir gaz. Fenol : Dezenfektan olarak kullanılır. Karbonmonoksit: Zehirli Gaz. Kadmiyum: Pil yapımında kullanılır. Siyanür: Öldürücü Zehirdir. DDT: Yasaklanmış bir böcek zehiridir. Ethyl Furoate: Hayvanlarda öldürücüdür Kurşun: Yüksek miktarda alınırsa zehirlidir. Formaldehid: Kadavraları korumak için kullanılır. Methoprene: Böcek Zehiri. Metanol : Roket Yakıtı olarak kullanılır. Maltitol: Diyabetik tatlandırıcı. Naftalin: Güve ilacında bulunur. Polonyum: Kanser yapıcı radyoaktif bir maddedir. Toluene : Endüstriyel çözücü. Megastigmatrienone: Greyfurtun yapısında bulunan kimyasal bir maddedir. Metil isocyanate:1984’te Bhopal, Hindistanda yanlışlıkla salındığı için 2000 kişi ölmüştür.

7 SİGARININ ATOM BOMBASINDAN FARKI YOK
Günde 1 ile 9 adet arasında sigara içen bir tiryakinin, Japonya’ya atılan atom bombasının etkilerine maruz kalanların aldığı dozun yarattığına eşdeğer riske girdiği bildirildi

8 DÜNYADA SİGARADAN ÖLÜMLER
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dünyada en büyük sağlık sorunun sigara olduğunu ilan etmiştir. Dünyada her yıl 4 milyon insan sigaradan hayatını kaybediyor. Eğer, gerekli önlemler alınmazsa bu sayı, önümüzdeki 20 yılda 10 milyona çıkacak.

9 İYİ KALPLİ KÖTÜ ADAM'IN BAŞI SİGARA İLE DERTTE
Türk Sineması'nın "iyi kalpli kötü adamı" Hüseyin Baradan, akciğer ameliyatı oldu. İzmir'de Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde başarılı bir ameliyat geçirdiğini belirten Hüseyin Baradan, "sigaranın en büyük düşman" olduğunu söyledi. Hüseyin Baradan, insan yaşamında "bir nefesin" çok önemli olduğunu, ameliyattan sonra "bunun mutluluğunu yaşadığını" belirtti.Gençlere sigara, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmalarını öneren Hüseyin Baradan, şunları söyledi: "45-50 yıl sigara içtim. 15 yıl oldu sigarayı bırakalı ama zararları hala peşimi bırakmıyor. 72 yaşımdayım. 60 yaşına kadar hastalık nedir bilmiyordum. Son yıllarda nefes darlığı baş gösterdi. Evin içinde odadan mutfağa giderken bile çok zorlanıyordum. Rahat bir nefes almanın çok büyük bir olay olduğunu o zaman anladım. Hastane Başhekimi Dr. Zeki Salih Güçlü ve ekibinin üstün gayretleriyle başarılı bir ameliyat geçirdim." Baradan, "Bu Gözler Neler Gördü adında kitap yazmıştım. Ama şimdi diyorum ki bir nefes olmaz ise gözler bir şey görmez. Gençler bir sigara yakarken, benim şu andaki durumumu gözlerinin önüne getirsinler" diye konuştu yılında İzmir'de gazeteciliğe "foto muhabiri" olarak başlayan, çektiği başarılı fotoğraflar ile birçok ödül alan Hüseyin Baradan, bir yapımcı tarafından 1960 yılında keşfedilince "pos bıyığıyla" Türk Sineması'nın siyah-beyaz döneminde, "renkli hayatına" adım attı. Baradan, yaklaşık 450 civarında filmde oynadıktan sonra eski mesleği olan gazeteciliğe döndü.

10 SİGARA İZMARİTİ FACİA GETİRDİ
Tiryaki Abdurrahman Küçük'ün uyuyakalmasıyla kültablasından düşen sigara, 3 canı 'yaktı'... ŞAKİR GÜREL Ordu DHA milliyet Ünye Tekkiraz beldesi Sırma Mahallesi'nde oturan Abdurrahman Küçük'e (65) ait 2 katlı evde önceki gece yangın çıktı. Sabah saatlerinde yangını fark eden komşuları itfaiyeye haber verdi. İtfaiye yolların bozuk olması nedeniyle yangın yerine güçlükle ulaştı. Evin 3 odasını kül eden yangın, itfaiyenin bir saatlik çabasıyla söndürüldü. Ekipler, sigara tiryakisi olduğu belirtilen Küçük, eşi Hacer Küçük (57) ve kayınvalidesi Ayşe Ünlü'nün (80) kömürleşmiş cesetlerini buldu. Önce halı, sonra televizyon Küçük'ün sigarasını yanık bırakarak uykuya daldığı, bu sırada masa üzerindeki küllükten düşen izmaritin yerdeki halıyı tutuşturduğu ve salondaki televizyonun patladığı anlaşıldı. Dumandan zehirlenen çiftin ve yan odadaki Ünlü'nün de alevlerin odayı sarmasıyla yaranak can verdiği tespit edildi. Olayla lgili soruşturma başlatıldı.

11 NE YAPABİLİRSİNİZ ? Sigara içiyorsanız, bırakın. Gerekirse doktorunuza danışın . Bırakmanıza yardımcı olacak bir çok farmakolojik ürün mevcuttur. Ev sakinlerinden içen varsa bırakmasına yardım edin. Eğer bırakamıyorlarsa onlar ve ziyaretçilerden evin dışında içmelerini rica edin. Arabanızda sigara içilmesine izin vermeyin. Çocuğunuzun okul ve kreş ortamlarının dumansız olduğundan emin olun.

12 SİGARAYLA İLGİLİ DUVAR YAZILARI
Sigara içen ihtiyarlamaz. (Genç ölür) Sigara içenin evine hırsız girmez.(Gece boyu öksürdüğü için) Sigara içeni köpek ısırmaz. (Bastonla dolaştığı için) Sigara iç, erken öl. Cesedin genç olsun! Sigara hem öldürür hem de süründürür! Sigara içen bir kişiyi öpmek, kül tablasını yalamak gibidir. Sigara bulaşıcı bir hastalıktır! Arkadaş için belki ölünür ama sigara içilmez! Sigaranın neresinden dönülürse kârdır!

13 8 KATRİLYON 'KEYİF' İÇİN GİTTİ
Türkiye'de son 5 yılda toplam 8 katrilyon 136 trilyon 657 milyar 376 milyon 512 bin liralık alkollü içki ve sigara tüketildiği belirlendi.

14

15 DİNİMİZE GÖRE SİGARANIN HÜKMÜ
Peygamber efendimizin zamanında mevcut değildi.Fakat İslam Dini,vücuda zararı olan,komşuyu rahatsız eden ve malı telef edenin hepsini haram kılan umumi naslar(hükümler) getirmiştir.

16 AYETLER… “...Onlara temiz olanları helal kılar; pis olanları haram kılar...” (A’raf 157) (Sigara da pis,zararlı ve kötü kokulu şeylerdendir.) ..."kendinizi ellerinizle tehlikeye bırakmayın...” (Bakara,195) *(Sigara Kanser,akciğer kanseri,kalp hastalıkları,mide ülseri ve benzeri öldürücü hastalıklara yol açar.) “...canınıza kıymayın...” (en-Nisa,29) *(Sigara kişinin yavaş yavaş ölümü ve intiharı etmektir.) “...Onların zararı faydasından daha çoktur....” (Bakara,219) *(Sigaranın da zararı faydasından çoktur. Bilakis tamamen zarardır.) “malını saçıp savurma.Çünkü (malını) saçıp savuranlar, şeytanların kardeşleridir..”(el-isra,26-27) *( Sigara da malı saçıp savurmadır ve şeytanın amelinden bir masiyettir.)

17 HADİSLER…. ”İslam’da zarar vermekte yoktur,zarara uğramakta yoktur.”
*(Sigara hem içene zararlıdır,hem komşusunu rahatsız eder ve hem de malı telef eder.) ”Allahu Teala malınızı zayi etmenizi hoş görmedi.” *(Sigara da onu içenin malını zayi eder,Allah’ın hoşuna gitmez ve onu haram kılar.) ”Salih bir kimse ve kötü bir kimse ile oturanının misali, misk satan kimse ve körükçü ile oturana benzer ki: Misk satandan ya satın alırsın ya da güzel kokusu üzerine siner bulursun. Demircinin körüğü ise, evini, elbiseni yakar; veya pis kokusu üzerine sinmiş bulursun.” *(Sigara içen kimsenin üzeri pis kokar ve çevresini de rahatsız eder)

18 AMİN... AMİN… EY BİZLERİ YARATAN AMİN... AMİN... AMİN… AMİN...
YÜCE ALLAHIMIZ ! AMİN... AMİN... Sigara içmeyi bize batıl olarak göster ve ondan uzaklaşmakla bizi rızıklandır ve onu bize çirkin olarak göster ! AMİN... AMİN... AMİN…


"SİGARA NEDİR ? İnsanları esir almış bir tür zehirdir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları