Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ders: İnsan Bilgisayar Etkileşimi Ders Sorumlusu: Doç. Dr. Hakan TÜZÜN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ders: İnsan Bilgisayar Etkileşimi Ders Sorumlusu: Doç. Dr. Hakan TÜZÜN"— Sunum transkripti:

1 T.C. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü
Ders: İnsan Bilgisayar Etkileşimi Ders Sorumlusu: Doç. Dr. Hakan TÜZÜN Arş. Gör. Sinan KESKİN Hazırlayanlar: Ferhat KONCA, H. Fethi KESİCİ, Fatma SAVAŞ, Yasemin KAHRAMAN, Fatma BAYDAR, Duygu DÖMEN, Merve KARACA Bahar Dönemi, Ankara, 2014

2 GİYİLEBİLİR BİLİŞİM (WERABLE COMPUTİNG)

3 GİYİLEBİLİR BİLİŞİM NEDİR?
Geçmiş yıllarda Bilim Kurgu-Fantastik filmlerde gördüğümüz hayal olarak bildiğimiz teknoloji şuan hayatımıza girmeye başlamıştır. Gözümüz,kulağımız,elimiz ve ayağımız olan teknoloji artık aksesuarımız ve kıyafetimiz vb. olmaya başlamıştır.

4 GİYİLEBİLİR BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN TARİHSEL GELİŞİM SÜRECİ

5 1800’ ler İlk giyilebilir kronometre 1810 yılında Napoli Kraliçesi için saatçi Breguet tarafından yapılmıştır. Bir bilezik zincir üzerinde küçük bir bayan cep saati yapılmıştır ve bu saatin aynı zamanda zaman hesaplama gibi bir özelliği vardır. 1960'lar ve 1970'ler  1961 matematikçi olan Edward O. Thorp ve Claude Shannon oyunlarında hile yapmak amacıyla bir ayakkabı-tabanlı zamanlama cihazı geliştirmişlerdir.

6 1980’ ler Giyilebilir teknolojinin yükselişinin olduğu bir dönemdir. 1981 yılında Steve Mann bir sırt çantasına monte edilmiş şekilde tabanlı giyilebilir metin, grafik ve multimedya özelliği ile multimedya bilgisayarı, hem de video özelliği taşıyan bir sistem inşa etmiştir. 

7 2000'ler  2000'li yılların sonlarında, çeşitli Çinli şirketleri kol şeklinde cep telefonu üretmeye başladı

8 2010'lar Sony ,Sony SmartWatch adında bir Android uyumlu kol saati satmaya başlıyor. Uzaktan görüntüleme ve bildirim aracı olarak ise Android telefon ile eşleştirilmesi gerekiyor.

9 Giyilebilir teknolojik ürünlerinin arasına Google’ın uzun süredir beklenen çalışması olan Google Glass da dahil olmuştur. Kullanıcıdan sesli ya da dokunmatik olarak komut alarak fotoğraf, video çekme, görüntülü görüşme, yer – yön tarifi verme gibi çeşitli özelliklere sahiptir.

10 GÜNÜMÜZDEKİ GELİŞMELER

11 2010 yılından itibaren tam anlamıyla teknoloji literatürüne giyilebilir teknoloji kavramının girmesiyle birlikte teknoloji şirketleri bunun için büyük pay ayırmışlardır. Google, Samsung, Apple gibi dev şirketler de bu konuda yatırımlar yapmışlardır. Bu yapılan yatırımların en önemli ürünlerinden birisi de Google tarafından geliştirilen Google Glass gözlükleridir. Bunun yanında da akıllı saatler ve onun benzeri ürünlerde geliştirilmiştir.

12 Samsung Gear Fit  Samsung akıllı saatlerle başladığı giyilebilir teknolojik ürün olarak Samsung Gear Fit adlı yeni bir ürün geliştirmişlerdir. Bu ürün fitness ile ilgilenen sporcular için üretilmiş başarılı bir tasarımdır. Kol saatine şeklinde olan Gear Fit ince ve su geçirmez tasarıma sahiptir. Ter, darbe ve ıslanmalardan etkilenmemektedir. Gear Fit cihazı ile alarm, SMS, e- posta, sesli görüşme gibi işlevler rahatlıkla yapılabilmektedir.  Gear Fit adımlarımız, kalp atışımızı ve tansiyonumuzu anlık olarak takip edebilmektedir.

13 SONY SMARTBAND Kullanıcının günlük hayatta fiziksel ve sosyal yaşamına katkıda bulunan her şeyi takip etmesini sağlayan bir teknolojidir. Kullanıcının nereye gittiğini, hangi fotoğrafları çektiğini, nerede ve nasıl bulunduğunu ve dünyayla nasıl iletişim kurduğunu kayıt altına bir sistemdir.

14 FILIP İLE ÇOCUKLAR GÜVENDE
FILIP ile çocuklarınızın nerede oynadıklarını ve ne yaptıklarını öğrenebilirsiniz. Bu akıllı cihaz çocuklarınızın güvenliğini sağlamaktadır. Ayrıca sesli görüşme ve kısa mesaj ile çocuklarınızı kontrol edebilirsiniz.

15 Oakley airwave 1.5 Kar gözlüğüdür. Bluetooth 4.0, Wi-Fi gibi GPS gibi özelliklere sahiptir. Kullanıcının göz hareketleri ile sosyal medyadaki (Facebook, Twitter ) hareketleri takip etmesini sağlar. Ekranında prizma görüntüleme teknolojisini kullanıyor.

16 HUAWEI TALKBAND B1 Kullanıcının uyku ve sağlık alışkanlıklarını takip eden, akıllı telefonlarla eşleşen telefona arama geldiğinde ekranda kimin aradığını gösteren ve üzerindeki cam ekran Bluetooth kulaklık olarak kullanılmak üzere bileklikten ayrılmasını sağlayan bir teknolojidir. Konuşma bittikten sonra ise yerine tekrar takılabilmektedir.

17 mayın dedektörü görevini üstlenen ayakkabılar tasarlandı!
World Design Impact Prize yarışmasına başvuruda bulunan firma, SaveOneLife adı verilen giyilebilir bir mayın dedektörü teknolojisi tasarladı. Tasarım mayın problemini kökünden çözmese de mayın tehlikelerini azaltması beklenmektedir. Aynı bir metal dedektörü gibi çalışan bu özel ayakkabının tabanı iletken bir malzeme içeriyor. Bu malzeme elektromanyetik bir alan yaratarak, 2 metre çevrenizdeki metal parçalarını radyo alıcı ve mikro işlemci yardımıyla tespit ederek özel bir saate yolluyor. Kol saatine gelene sinyaller sayesinde saatin ekranında mayının yeri gösteriliyor ve saat alarm veriyor. 

18 nike'tan teknolojik ayakkabı
Üstten Alta Doğru Akan Çizgileri, Parlak Led Paneli Ve Dil Kısmındaki Işıldayan Nike Yazısıyla, estetik olarak tam bir uyum mevcuttur. Orijinal Versiyonundan tek farkı, bilek ve burun kısımlarına konfor amacıyla eklenmiş köpük desteğidir. 2011 Nike Mag Üst Kısmının "Kulağını Çektiğinizde" aydınlanıyor ve bir şarj ile tam 5 saat ışıldamaya devam ediyor.

19 BİLİM TEKNİK DERGİSİNDE YAYINLANAN BİR MAKALE

20 KAYNAKÇA http://en.wikipedia.org/wiki/Wearable_computer
gelismelerine-bir-bakis dedikleri.html mayin-dedektoru-gorevini-ustlenen-ayakkabilar- tasarlandi.html teknolojik-ayakkabi-h60039.html


"Ders: İnsan Bilgisayar Etkileşimi Ders Sorumlusu: Doç. Dr. Hakan TÜZÜN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları