Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Felsefe Performans Ödevi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Felsefe Performans Ödevi"— Sunum transkripti:

1 Felsefe Performans Ödevi
41-Hatice Kübra Gülmez 59-Banu Altay 63-Büşranur Menteşe 11-F

2 Prof. Dr. Abdülkadir ÇÜÇEN
Mülakatımız;

3 Ülkemizde neden filozof yok?
Ekonomik nedenler bu konuda önemlidir. Ekonomisi iyi olmayan ülke bilim de yapamaz, sanat da yapamaz, felsefe de yapamaz. Bu yüzden şu anki ve geçmişteki Türk ekonomisine bakmalıyız. Milli gelirimizin ne kadarını sanata, bilime, felsefeye harcıyoruz? Zenginlerimiz bilimi, sanatı, düşünceyi destekliyor mu? Çünkü bilim insanı, felsefeci, sanatçı aylak insanlardır. Yani çalışmayan ama aykırı düşüncelerle üreten insanlardır. Bu aykırı düşünceler: 1-Maddi olarak desteklenecek. 2-Hoşgörüyle karşılanacak. Bir sanatçı bir heykel yaptığı zaman, bu ülkenin başbakanı çıkar o sanatçının yaptığına ucube derse, bir daha hiçbir sanatçı çıkıp sanat yapamaz. O bakımdan sanatçının önünü açacak yönetim ve zenginlerin olması gerekiyor. Sanatçı üretti, o eseri satın alacak kimse yoksa bir işe yaramaz. Kapitalistlerin ona değer vermesi ve çok olması gerekiyor. Yönetim yapısının hoşgörüyü, özgürlüğü, demokrasiyi sağlamalı. Yani sanatçılar baskı altında olmamalı. Kendilerini özgürce ifade edebilmeli ve eserlerini ortaya koyabilmeli. Biz en küçük şeye çıplak, namahrem deyip o ilkeyi yasaklıyoruz. Her şeye ahlaki açıdan bakıp yontarsak hiçbir şey yapamayız. O halde özgürlük, hoşgörü, yöneyim yapısı ve merak olmalı. Bazı şeyleri merak edecek, ilgi duyacak ve çalışacak. Bu şartlar yerine geliyor mu? Gelirse bu ülkede felsefe bilimi olur. Bilim var mı ülkemizde? Hayır. Hep batılıların bilimini öğreniyoruz şu anda. Bir başka şeyde dil gelişmiş olmalı. İnsan, yabancı kelimeler kullanmadan anadilinde düşünebilmeli. Bunları sağlarsak felsefe olur.

4 Öğretim görevlisi olmak zor mu?
Hayır, zor değil. Bilgi uzun bir süreç. İlkokulda başlar, sonra lise, üniversite, yüksek lisans vs. okursunuz. Eğitim zahmetli yoldur. Bu zahmetli yolu göze alan herkes öğretim görevlisi olabilir.

5 tavsiye ediyor musunuz?
Siz öğrencilere felsefe bölümünü tavsiye ediyor musunuz? Tabi. Felsefe insanın ne olduğunu insana öğreten etkinliktir. O halde biz neyiz, kimiz, nasıl düşünüyoruz, hakikati nasıl araştırıyoruz… Bu da insanın amacı olmalı. Tavsiye ediyoruz; fakat meslek açısından baktığımızdan bilim insanı ve filozof fazla para kazanamaz. Sosyal bilimler genelde ücreti düşük iş alanları. Bu yüzden öğrenciler ücreti daha yüksek olan mesleklere yöneliyor.

6 Genelde sayısal alanların seçilmesinin
nedeni de o zaman budur? Evet. Fakat sayısal alanı bitirip iş bulanlar acaba bir kere bize ait olan bu yaşamda mutlu oluyorlar mı? Felsefe okuyan insan bu sürecin farkına varır. Mühendis olabilirsin, çok iyi para kazanabilirsin ama hayatın ne olduğunu farkında mısın, sorguluyor musun? Çünkü meşhur bir söz var “Sorgulanmamış yaşam, yaşanmaya değmez.”.

7 Felsefe bölümü size ne kazandırdı?
Birey olduğumun, kendi başıma özgür-bağımsız düşünebildiğimi ve bazı şeyleri fark ettiğimin bilincine vardım. Meşhur filozof Nietsche’nin dediği gibi insan doğar, büyür, ölür. Hayvan da doğar, büyür, ölür. Hayvan gibi yaşama hiçbir şey kaymadan ölmeli mi yoksa insan, yaşadığı topluma, tarihe bir şeyler katarak mı ölmeli? İşte insan dünyaya anlam katabilen varlıktır. O halde anlam katmaya çalışalım. Bu dünyayı değiştirmeliyiz. Yoksa doğup, büyüyüp, ölmek canlılığın doğal halidir. O halde hayvan olmadığımızı fark etmemiz gerekiyor.

8 Felsefe bölümünde hangi dersleri veriyorsunuz?
Ben genelde mantık, insan hakları, felsefeye giriş, tarih felsefesi gibi derslere giriyorum. Diğerleri de felsefe kavramları, değer felsefesi,sosyoloji, psikoloji, Türkiye’de felsefe, uygulamalı etik gibi dersler..

9 Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet CEVİZCİ’nin Dersine Girdik;

10

11

12

13

14

15


"Felsefe Performans Ödevi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları