Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Türk Konferans Odası’nda 2005 yılından bu yana her ayın ilk Cumartesi günü saat 21.00’da Echolink üzerinde sesli eğitim toplantıları yapılmaktadır. Birazdan.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Türk Konferans Odası’nda 2005 yılından bu yana her ayın ilk Cumartesi günü saat 21.00’da Echolink üzerinde sesli eğitim toplantıları yapılmaktadır. Birazdan."— Sunum transkripti:

1

2 Türk Konferans Odası’nda 2005 yılından bu yana her ayın ilk Cumartesi günü saat 21.00’da Echolink üzerinde sesli eğitim toplantıları yapılmaktadır. Birazdan izleyeceğiniz bu sunu da sayın WW2L - Levent ŞAŞMAZEL’in bizimle paylaştığı “SDR” konusunun görsel olarak anlatımıdır. Sunum SDR “Software Defined Radio” “Yazılım Tabanlı Radyo” konusu işlenmekte, amatör telsizcilerin kolayca imal edebileceği bir SDR devresi üzerinde açıklamalar ve örnekleri sergilenmektedir. Çalışmanın amacı Türk Amatör Telsizcilere konu ile ilgili derlenmiş bir bilgi sunmak ve daha iyi anlaşılmasını sağlamaktır. Dileriz ki bizler de el birliği ile bu çalışmalara destek olur ve kendi yazılımlarımızı, SDR devrelerimizi geliştirebiliriz. Eğer elektronik, devre şeması hazırlama veya çalıştırma konularında yeterli bir eğitime sahip değilseniz, lütfen bu çalışmayı deneyimli bir arkadaşınızla birlikte gerçekleştirin veya sadece teorik bilgi olarak inceleyiniz. “ Bir anlamda toplumsal bilincin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla hazırlanan bu sunudaki devrenin yapılması, denenmesi sonucu veya hazırlık aşamasında meydana gelebilecek her hangi bir olumsuzluktan, maddi ve manevi zararlardan hazırlayanlar sorumlu tutulamaz. “

3 Software Defined Radio -
S.D.R. Software Defined Radio - Yazılım Tabanlı Radyo

4 Sunumu Hazırlayanlar WW2L Levent ŞAŞMAZEL (New Jersey - USA)
NA5B Mehmet ÖZCAN (Florida - USA) TB2NMR Ruha USLU (Ankara - TÜRKİYE)

5 Sunum Başlıkları SDR’nin Tarihçesi ve Kullanım Alanları
Çalışma Mantığının Anlatımı Devre Elemanlarının Tanıtımı Örnek SDR Devre İmali

6 SDR (Genel) 1990’lı yıllarda Amerikan ordusunun isteği/ihtiyacı üzerine SDR konusundaki ilk çalışmalar başlatılmıştır. Günümüzde Yaesu , Kenwood , ICOM gibi şirketler konunun önemini kavramış ve yavaş yavaş SDR’in küçük bir özelliği olan DSP’yi "Digital Sinyal İşleme" yeni ürettikleri cihazların içine yerleştirmeye başlamışlardır. Ancak ne var ki bu uygulamalar bile tam anlamıyla bir SDR olmaktan çok uzaktırlar. SDR’nin gelişmiş örnekleri en hızlı askeri alanda kendini göstermiştir. Bunlardan bazıları Falcon III Joint Tactical Radio System (JRTS), (10 Hz. Tuning özellikli MHz.) SDR-4000 serileri örnektir.

7 PRC-9651 Yazılımı Tabanlı Taktik El Telsizi
SDR (Genel) Türkiye’de milli gururumuz ASELSAN A.Ş.’de dünyada gelişen teknolojileri yakından takip ederek atılıma geçmiş ve yapılan AR-GE çalışmaları sonucunda iki başarılı askeri uygulama ürünü ortaya çıkarmıştır. Bu ürünler PRC-9651 Yazılımı Tabanlı Taktik El Telsizi -30 MHz. – 512 MHz. (V/UHF) 300 Kanal, 5 Watt çıkış gücü -NBPR, BBPR, EKT -Taktik sahada kesintisiz, ses, veri, video haberleşmesi PRC/VRC-9661 Yazılım Tabanlı (HF/VHF/UHF) Taktik Sırt/Araç Telsizi. (NATO standardı) -1,6 MHz – 512 Mhz, 4 kanala kadar genişletebilme, -Geliştirilmiş elektronik Harp Koruması, -Dahili GPS, akıllı handset -V.24, Ethernet ve 2Mbps el arayüzü Uygulamalardan bazılarıdır. (Kaynak:

8 SDR (Genel) ASELSAN’ın bu başarılı çalışmalarını takip eden Endonezya, kendi silahlı kuvvetleri için ABD doları tutarında (22) adet PRC-9651 yazılım tabanlı el telsizi ve bağlı malzeme/hizmeti içeren sipariş vermiştir. ASELSAN tarafından yapılan açıklamada; “İleri teknolojiyi içeren haberleşme çözümü sayesinde orduların kara, hava ve deniz kuvvetleri tarafından kendi kendi ihtiyaçlarına uygun özelliklere sahip farklı teknik özellik ve fonksiyonlara sahip telsizlerin tüm özellikleri ile tek bir telsiz ile yerine getirilebildiğini belirtmiştir. Bu teorik bilgi mahiyette verilen bu bilgilerin dünyadaki askeri gelişmeleri anlatmak adına yeterli olduğunu düşünerek konuyu noktalıyor ve biz amatör telsizcilerin yapabileceği SDR uygulamalarına dönüyoruz.

9 SDR (Baskılı Devre) SoftRock40 (Üst taraf) Resimlerde WW2L’nin montajladığı “SoftRock40” kitinin bitmiş hali görülmektedir. USB konnektörü devre icin gerekli 5 Volt beslemeyi sağlamaktadır. Bu devre ile 40 metre bandında kaydedilmiş örnek QSO’yu dinlemek için aşağıdaki linke tıklayınız. Link: Örnek QSO Kaydı SoftRock40 (Alt taraf)

10 SDR (Hazır Kitler) SDR uygulamalarının amatör telsizciler tarafından daha kolay imal edilebilmesi amacıyla hazır bir çok kit sistemleri ortaya çıkmaya başlamıştır. En çok bilinen hazır kit üreticilerinden birisi de SoftRock’tur. Resimde, profesyonel baskı tekniğiyle hazırlanmış uygulamada; iki delikli koyu renkli toroid ve kristalli osilatör tekniği kullanılmış bir SDR görülmektedir. Gerek anten bağlantısı ve gerekse güç ve stereo kablolarının konnektörlü yapılması kutulama ve pratik kullanım açısından kolaylık sağlamaktadır.

11 SDR (QRP) Benzer mantıkla yapılan bir diğer QRP uygulaması. Sol taraftaki resimde birbirine bağlı entegre bacaklarının değişik bir biçimde entegrenin üzerinde lehimlenmiş halini görebilirsiniz. (Yukaridaki kit Manhattan Montaj Metodu ile yapilmistir) Gereksiz kablo dağınıklığını ortadan kaldırmak veya azaltmak için değişik bir çözüm olabilir. “Peki biz ne yapabiliriz?” Dilerseniz bunu takip eden sunulardaki anlatımlarla beraber görelim.

12 Devre Elemanlarının Tanıtımı (Genel)
Öncelikle yapabileceğiniz bir SDR ALICI devresinin parçalarını tanıtalım. Devrede kullanılacak olan malzemeler aşağıda toplu olarak görülmektedir. Eleman sayısı az olmakla birlikte 2008 yılı şartlarında blok kristal dahil ortalama YTL’ye mal edilebilmektedir. Şimdi sırayla devre elemanlarını tanımaya başlayalım.

13 Devre Elemanlarının Tanıtımı (74LS74N Entegre)
74LS74N entegresi devrede osilatör frekansını dörde bölmek ve I/Q üretimi amacıyla kullanılmıştır. Eğer temin edemezseniz aynı görevi yerine getirebilecek olan “SN74LS74AN” veya “SN74HC74N” kullanabilirsiniz.

14 DUAL D-TYPE FLIP-FLOP (POSITIVE EDGE TRIGGERED)
Devre Elemanlarının Tanıtımı (74LS74 Entegre Detay) DUAL D-TYPE FLIP-FLOP (POSITIVE EDGE TRIGGERED) H= HIGH voltage level steady state. h= HIGH voltage level one setup time prior to the LOW-to-HIGH clock transition. L= LOW voltage level steady state. l= LOW voltage level one setup time prior to the LOW-to-HIGH clock transition. X= don't care. ↑ = LOW-to-HIGH clock transition. NOT: Both outputs will be HIGH while both and are LOW. But the output states are unpredictable if and go HIGH simultaneously -U>?♦☺☻Ú♦5♣8♠•é◘○☺0◙♂♀♪♫☼►◄↕‼¶§▬↨↨

15 Devre Elemanlarının Tanıtımı (78L05 Regüle)
78L05 Regüle; devrede SDR devresini ihtiyacı olan 5 Voltun üretilmesi ve sabitlenmesi amacıyla kullanılmaktadır. (7 ile 25 Volt arası bir voltaj uygulandığında 78L05 bunu 5 Voltta sabit olarak tutmaktadır.) -78L05 (5 Volt 100mA) TO-92 kılıf, -7805 (5 Volt 1,0 A) TO-222 kılıf şeklindedir.

16 Devre Elemanlarının Tanıtımı (LM358 Low Power Dual Operational Amplifier)
LM358; SDR devresinde algılanan sinyalin kuvvetlendirme işlemini gerçekleştiren (8) bacaklı entegredir. LM358, iki adet Op-Amp (İşlemsel Kuvvetlendirici) içerin ve tek kaynakla beslenebilen bir özelliğe sahiptir. LM358’in devrede çıkış sinyali (1) ve (7) numaralı uçlardan alınmaktadır. (LM358 kolaylıkla bulunan OP-AMP’tır. Daha kaliteli, iç gürültüsü düşük OP-AMP’lar kullanılabilir) OP-AMP sisteme takılı olmasa bile 5,1K direnç ve 330pF’lik kondansatör nedeniyle de güçlü sinyaller duyulabilir. (Entegrelerin uçlarını lehimlerken dikkat ediniz. Devreye güç uygulamadan önce herhangi bir kısa devre olmadığına özen gösteriniz)

17 Devre Elemanlarının Tanıtımı (4066N Entegre)
4066N devrede bir I/Q mikser olarak kullanılmaktadır. (Logic Anahtar) (Quad Analog Switches) (Bu entegrenin bazı bacakları (6 – 8 – – 11 – 12) şemadan da anlaşılacağı üzere birbirine ve dolayısıyla şaseye (toprak) bağlanmıştır. Bu şekilde bir bağlantı ile istem dışı saptırmalar önlemektir.)

18 Devre Elemanlarının Tanıtımı (1N4004 Diyot)
SDR devresindeki diyot, besleme/regüle devresinin girişinde kullanılan 1N4004’tür. Bu diyodun kullanılması tavsiye olunmakla birlikte bulunamaz ise 1N4001 serisinden herhangi bir diyot da kullanılabilir. Burada 1N4004 diyodunun kullanılmasının sebebi şudur: Diyotlar özellikleri gereği sadece tek taraflı iletime geçmektedirler. Devrenin tamamlanıp çalıştırılması esnasında yanlışlıkla besleme uçlarının (+) ve (-) ucunun karıştırılması sonucu devre elemanlarına ters voltaj uygulanarak yanması ve zarar görmesini engellemek içindir.

19 Devre Elemanlarının Tanıtımı (Kristal ve Blok Kristal)
SDR alıcımızda çok fazla değerlerde bir frekans kayması beklenmediği için frekans kararlılığı için bir kristal kullanılmıştır. Örnek: Baz alınan devre şeması incelendiğinde, buradaki kristal bir osilatör devresi içerisinde olduğu görülmektedir. Bunun yerine pratik kullanım ve devre elemanlarının sayısını azaltmak amacıyla blok kristal kullanılmıştır. Devrede mutlaka blok kristal kullanılması gibi bir zorunluluk bulunmamakla birlikte dilerseniz kendizin yapacağı bir osilatör devresi ile de kullanabilirsiniz. Bu tür bir uygulamayı tercih ediyor iseniz bir sonraki slaytta yapımı oldukça basit bir “Colpitts Osilatör” devresini inceleyebilirsiniz.

20 Devre Elemanlarının Tanıtımı (Kristal Kontrollu Colpitts Osilatoru)
Yaygın olarak kullanılan bu osilator devresi VHF bölgesine kadar çalışabilir. BC108, 2SC945 veya benzeri transistorlar rahatlıkla kullanılabilir. Devrede kritik hiçbir malzeme yoktur. Çalışma frekansını kristal frekansı tayin eder.

21 Devre Elemanlarının Tanıtımı (Kristal Osilatör)
Artık kullanılmayan 56K modemler, kablosuz fareler (mouse), eski bilgisayar kartlarında veya bir çok elektronik kart içerisinde değişik frekanslarda (1 MHz …28 MHz vb.) kristal bulmanız mümkündür. Osilatör devre alanınızı biraz geniş tutarak elinizde bulunan kristalleri buraya monte edebilir tek çıkışa yönlendirip en yakın noktadan anahtar (switch) ile dilediğinizi kullanabilirsiniz. Yine de fiyat sizin için sorun teşkil etmiyorsa karta bir soket yerleştirip değişik frekanslardaki blok kristali kolaylıkla değiştirerek kullanabilirsiniz. Unutmayınız: Kristal değerinin salınım (osilasyon) kararlılığı sadece kristal ile değil, besleme gerilimindeki değişimler, mekanik sarsıntılar, ısı ve yük değişimi bir nebze de olsa kaymalara neden olabileceğini unutmamak gerekir.

22 Devre Elemanlarının Tanıtımı (Kristal Osilatör)
Kristal almaya niyetlendiğinizde 50 MHz’ye kadar bir tip kristal bulmanız mümkündür. Genellikle kristal ana tek katı frekans üretilmesinde kullanılmaktadır. Bununla birlikte bu değerin üzerinde bir kristal kullanmak istiyorsanız “Overtone” kristal tipi kullanabilirsiniz. Ancak bu tip kristalleri bir osilatör devresi ile birlikte kullanabilmeniz için devreye ana frekansı bastırmak amacıyla bazı filtreler kullanmak durumunda kalabileceğinizi unutmayınız. (Osilatör: istenilen frekans ve dalga şeklindeki elektriksel titreşimler üreten geri beslemeli amplifikatörlerdir. Elektronik devrelerin oluşumu sırasında kare, testere ve üçgen sinyallerini veren elektronik bir devre olarak adlandırılmaktadır)

23 Devre Elemanlarının Tanıtımı (PC Ses Kartı Özellikleri)
SDR devrenizin çalışmasında önemli bir yeri olan bilgisayar donanımı ses kartınızdır. Yazılımın SDR devreniz üzerinde kontrolü aslında yaptığınız devre üzerinde değil ses kartının özelliklerini kullanmak şeklindedir. Ses kartınız burada cok ucuz bir analog – sayısal dönüştürücü (ADC, Analog to Digital Converter) olarak görev yapar. Ses kartınızın örnekleme değerleri SDR alıcımızın belirlediğimiz nokta merkez frekansımızın üst ve altında ne kadar KHz değerinde kayma/tarama yapabileceğimizi belirlemekte veya bir diğer anlamda kısıtlamaktadır. Eğer harici bir ses kartı yerine onboard olarak tabir edilen ana karta tümleşik bir ses kartı kullanıyor iseniz endişelenmenize gerek yok. Çünkü bununla da SDR çalışmalarınızı deneyebilirsiniz.

24 Bilgisayar Donanım Tanıtımı (PC Ses Kartı Özellikleri)
Ses kartlarının örnekleme değerlerinin karşılaştırılabilmesi için üç ses kartının karakteristik bazı bilgileri aşağıya çıkarılmıştır. Generic AC97 Integrated Motherboard Sound Card (16 bit / 48 KHz) (Ana karta tümleşik ses kartı) Creative Labs Soundblaster Live! 24 (24 bit / 96 KHz) M-Audio Delta 66 (24 bit / 96 KHz) Bu durumda ses örnekleme aralığı ne kadar yüksek bir kart kullanır iseniz o kadar geniş bir bant aralığını görebilirsiniz demektir. Delta 44 veya ASIO gibi ses kartlarını genellikle yüksek fiyatla temin edilebildiklerinden dolayı kullanamayabilirsiniz. Ancak çok çok eski teknolojili bir ses kartı kullanmıyor iseniz ve ortalama 16 bit / 48 Khz. değerlerinde bir kartınız var ise kolaylıkla ve sorunsuz olarak SDR uygulamanızı yazılımınızla birlikte kullanabilirsiniz.

25 Devre Elemanlarının Tanıtımı (PC Ses Kartı Özellikleri)
Aşağıdaki şemada da az önce örnek verilen ses kartlarının ölçüm istatistiklerini bulabilirsiniz.

26 Devre Elemanlarının Tanıtımı (Audio Kabloları)
Burada devreden gelen kablo hangi giriş ucuna takılı olarak kullanılacak ise yazılım kısmında da “Select Input” bölümünde aynı giriş seçilmelidir. Bilgisayarınızdaki mikrofon girişini de kullanmanızda bir sakınca yoktur. Ancak ileride anlatılacak olan yazılımdan hangisini kullanacak iseniz o girişi kaynak olarak göstermelisiniz. Bazı dizüstü bilgisayarlarında “Line In” girişi bulunmadığından harici mikrofon girişini kullandığınızda eğer dizüstü bilgisayar üzerindeki dahili mikrofonu deaktif edemezseniz dış ortamdan gelen normal sesler de sinyaller üzerinde karıştırmalara sebep olabilecektir.

27 Devre Elemanlarının Tanıtımı (Audio Kabloları)
LM358 entegre çıkışında bulunan sağ ve sol kanal ses (I and Q channel audio) çıkışları ile bilgisayarınızın ses kartı arasında kullanacağınız kablonun ekranlı korumalı kablo olması tavsiye edilir. Bu işlenmek üzere ses kartına gönderilen sinyalin enterferansa uğramadan aktarılmasını ve vınlama, uğultu gibi gürültülerin azaltılmasında faydalı olacaktır. Eğer USB (+5V) besleme ucu kullanıyorsanız ve devre kartınıza doğrudan bağlı ise, ses kablolarını çok uzun tutmanıza gerek yoktur ve dolayısıyla regüle devresine de gerek kalmamaktadır. Ekranlı kablo bulamıyorsanız, ses kartına giden üç kabloyu zedelemeden birbirinin üzerinde sarmal hale getirerek bir nebze sinyalleri koruyabilirsiniz.

28 Devre Elemanlarının Tanıtımı (Besleme)
Besleme olarak ayarlı bir güç kaynağı kullanılabileceği gibi pil de kullanabilirsiniz. Regüleyi devreden çıkararak bilgisayarınızın USB portundan da +5Volt DC besleme alabilirsiniz. Bu durumda besleme uçlarını 47 uF’lik kondansatörün bacaklarından verebilirsiniz. Önemli: USB port çıkış uçlarını kısa devre yaptırmanız veya ters bağlantı SDR devrenize, elemanlarına veya bilgisayar donanımınıza ciddi zararlar verebilir. Bu nedenle ilk çalışmalarınızda regüleli olarak kullanmaya özen gösteriniz.

29 Devre Elemanlarının Tanıtımı (Toroid ve Bobin)
Devrede kullanılan toroidin amacı; hedef frekansın altındaki veya üstündeki frekansların geçirilmesini engelleyen bir filtre devresidir. Bir çok rengi ve özelliği olmasına rağmen toroid araştırmasına girdiğinizde muhtemelen karşınıza çıkabilecek ilk toroidler sarı renkli olacaktır. Bu tür sarı renkli toroidler genellikle bilgisayar vb. güç kaynaklarında bulunmakla birlikte, cihazların güç kaynakları üzerindeki elektriksel parazitleri engellemek içindir. Bu türü kullanmamız durumunda antene ulaşan sinyaller kısıtlanacak, bizim hedefimiz olan 40 metre band frekanslarını geçirmeyecek ve SDR’miz bir anlamda sağırlaşacaktır. Uygun olanlar koyu kırmızı renkli olanlardır. Kullanacağımız toroidlerin yüksek frekans (RF) türünde olmasına dikkat edilmelidir.

30 Devre Elemanlarının Tanıtımı (Toroid ve Bobin)
“Toroid” bulma konusunda sıkıntı yaşayanlar icin alternatif toroid kaynaklari asgidadir. - Eski televizyon tunerlerinde bulunabilecek çift delikli toroidler, - Cable TV’lerin 3’lü, 4’lü kablo çoğaltıcıların (splitter) içerisindeki toroidler bu devrede kullanılabilir, Bobin ve toroid yerine FM radyolardaki metal kılıf ara frekans trafosu kullanılabilir, Bu trafonun çalışma frekansı 10,7 MHz. dir. Trafonun değeri üç uçlu tarafına seconder ilave olarak pF kondansatör ile 7 MHz.’e çekilebilir.

31 Devre Elemanlarının Tanıtımı (Toroid ve Bobin)
Tüm aramalarınıza rağmen toroid bulamadıysanız endişe etmeyin. SDR’niz bir şekilde yine çalışacak. Bunun için yukarıda sol tarafta görülen L3 bobininde bazı değişiklikler yapmanız gerekecek. Devrenin L3’ten itibaren sol kısmını komple iptal ediyoruz ve L3 yerine 30 turluk 0,5 cm çaplı bir karkas üzerine bobin sarıyoruz. Buradaki tel çapı önemli değildir. (Bu değişikliğin yapılması ile birlikte bir miktar sinyal zayıflaması yaşanacaktır.)

32 “Donanım ile sinyalleri al, böl, karıştır, yükselt, yazılımla işle”
SDR (QRP) Bu bölümde de sizlere SDR uygulamanızla kullanabileceğiniz bazı yazılımları da tanıtmak istedik. İşletim sisteminize uygun bir tanesini seçerek çalışmaya başlayabilirsiniz. Yazılımların bazıları ücretsiz olduğu gibi bazıları da oldukça gelişmiş ve çeşitli görsel kontrolleri içeren ekranlara sahip ücretli yazılımlardır. Ancak yine de kullanıcı ara yüzleri nasıl olursa olsun temel mantık hep aynıdır. “Donanım ile sinyalleri al, böl, karıştır, yükselt, yazılımla işle”

33 Bilgisayar Yazılım Tanıtımı (Winrad Özellikleri)
SDR daha önce de belirttiğimiz gibi bir Yazılım Tanımli Radyo olduğuna göre yaptığımız devreyi kullanabilmemiz için de uygun bir yazılıma gereksinim duymaktayız. Konu ile ilgili çeşitli örnekler olmakla birlikte burada sizlere I2PHD Alberto ve WA6KB Jeffrey tarafından geliştirilmiş olan Winrad yazılımını örnek gösteriyoruz. Kullandığınız işletim türüne göre aşağıdaki uygun yazılım sürümünü aşağıdaki adreslerden indirip kolayca kurabilirsiniz. Windows 98 iletişim sistemine uygun Winrad yazılımı (1.23 Versiyonu) Windows XP iletişim sistemine uygun Winrad yazılımı (1.30 Versiyonu)

34 SDR (Yazılımlar) Winrad: Çalışmalarımızda bu yazılımı kullanmakla birlikte Türkçe açıklamasını Türk Konferans web sayfasından temin edebilirsiniz. Bir amatör telsizci tarafından geliştirilen Winrad yazılımı barındırdığı bir çok özellik ile tüm amatör bantlarda SDR çalışmalarında yeterli gelmektedir. PowerSDR: Sahip olduğu bir çok gelişmiş özellik sayesinde keyifli bir kullanım imkanı sunmaktadır. Kullanım ekranları kolay erişimli ve işlevsel olarak tanımlanmış olup gerekli bir çok filtre ve kontrol uygulamaları da yazılım içine dahil edilmiştir.

35 SDR (Diğer Yazılımlar)
SDRadio Rocky Flex Radio SvSDR

36 SDR (Diğer Yazılımlar)

37 SDR (Uygulamaya Geçiş)
Evet, sanırız bu kadar görsel ve teorik bilgi yeterli. Sadece izlemekle yetinmeyiniz. Acele etmeden yavaş yavaş ve bir bardak çayın eşliğinde tamamlayabileceğiniz bu devre sayesinde hem bir HF alıcınız olacak hem de bununla çalışırken geleceğin telsiz teknolojisine ilk adımı atmış olacaksınız. Şimdi sıra sizde ! Türk Konferans Odası olarak bu konuda da sizi yalnız bırakmadık ve kendi SDR devrenizi yapıp çalıştırabilmeniz için biz de örnek bir SDR devresinin yapım aşamalarını adım adım sizler için görüntüledik. Unutmayın ! Türk Konferans Odası forum sayfasında SDR ile ilgili bölümde karşılaşacağınız tüm sorunlara çözümler bulabilir, kendi yaptığınız devreleri sergileyebilir ve anlatabilirsiniz. Bu konu için ayrılmış olan bölümün linki kolay erişim amacıyla aşağıda verilmiştir. Karşılaştığınız SDR ile ilgili problemlerinizi veya sorularınızı Türk Konferans Odası’nda sesli olarak sorabilir veya forum’da yazabilirsiniz. Adres:

38 SDR (Montaj) Delikli pertinaks (6 x 13 cm.lik bir yüzey) ile denemelerinize başlayabilirsiniz. Bunun yanında entegreler için soket kullanmanız gerek. Bu montaj şekli söküm/değişim işlemlerinde veya lehimleme esnasında oldukça kolaylık sağlayacaktır. Elinizdeki parçaları şemaya sadık kalarak yerlerine yerleştiriniz. Son kontrollerini yaptıktan sonra lehimleme işlemlerini gerçekleştiriniz.

39 SDR (Devre Şeması)

40 SDR (Montaj) Devrenin yapımında kabloları mümkün olduğu kadar kısa tutmaya çalışınız. İlk olarak şemaya uygun şekilde birbirine bağlı yakın uçları lehimlemekle başlayın. Bazıları bu şekilde lehim yollarıyla halledilirken bazılarını da üst taraftan tel köprü ile yapabilirsiniz. Kablolar ise zorunlu bağlantılarda kullanılacağından fazla kalabalık etmeyecektir. Eğer güç ve stereo ses kablolarını da en son lehimlerseniz çalışma sesnasında hareketlerinizi kısıtlamamış olursunuz. Tüm bunlar tamamlanıp testler de bitince bu kabloları lehimleyip son kez şemadaki voltaj değerlerini, kısa devre olup olmadığını, stereo uçlarda voltaj bulunmadığını kontrol ediniz.

41 SDR (Montaj) Devreniz tamamlandığında aşağı yukarı böyle bir pertinakslı bir çözüm ortaya çıkacaktır. (Parçalar baz alınan şemaya benzer şekilde yerleştirilmiştir.)

42 SDR (Ölçüm ve Test) A ve B noktaları arasında 2,5 Volt ölçüm değerini kontrol ediniz. Bu değerler malzeme cinsine göre küçük değişiklikler gösterebilir ancak yüksek değerli ölçümlerde devreyi yeniden kontrol etmenizde fayda vardır.

43 SDR (Kristal Kontrol) Kristal takılıp güç verildiğinde aynı örnekteki blok kristali kullandıysanız MHz ve MHz. de kristal sinyalinin var olup olmadığını kontrol ederek kristalinizi denetleyebilirsiniz.

44 SDR (Deneme) Yukarıdaki grafik yapılan devre ve Winrad yazılımı ile 40 Metre bandı dinlenirken. Bu devrelerle kaydettiğimiz deneme çalışmalarını aşağıdaki linklerden dinleyebilirsiniz

45 SDR (Sonuç ve Geri Besleme)
SDR’a giriş anlatımımız burada sona erdi. SDR ile ilgili ayrıntılı diğer toplantılarda buluşmak üzere. Konu ile ilgili yürütülen çalışmaları takip etmek ve hazırlık aşamalarını, yapılan örnek devreleri izlemek ya da bu çalışmalara katılmak isterseniz Türk Konferans Odası FORUM bölümünü kullanabilir veya sesli olarak Türk Konferans Odası’nda görüş bildirebilirsiniz. Sizlerin de örnek çalışmalarını bekliyoruz. WW2L iletişim : NA5B iletişim : TB2MNR iletişim: Eğer bulunduğunuz yerde bir EchoLink sistemi kurulu ise “TURKIYE” Konferans Odası’ndan da sesli olarak SDR konusuyla ilgili aklınıza takılan her türlü hususları çekinmeden sorabilirsiniz. Çalışmayı incelemek adına zaman ayırdığınız için teşekkürler, kalın sağlıcakla. 73 (DEVAM EDECEK...)

46 Paylasim Kurali Bu çalışma; yazarlarının isimleri ve Türk Konferans Odası kaynak gösterilmek kaydı ile, karşılığında bir maddi kazanç sağlamadan istenildiği gibi paylaşılabilir.

47


"Türk Konferans Odası’nda 2005 yılından bu yana her ayın ilk Cumartesi günü saat 21.00’da Echolink üzerinde sesli eğitim toplantıları yapılmaktadır. Birazdan." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları