Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1.SORU 1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir?soyut A) En başta umudu olmayan adam şiir yazamaz. B) Edebiyat öncelikle büyük bir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1.SORU 1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir?soyut A) En başta umudu olmayan adam şiir yazamaz. B) Edebiyat öncelikle büyük bir."— Sunum transkripti:

1 1.SORU 1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir?soyut A) En başta umudu olmayan adam şiir yazamaz. B) Edebiyat öncelikle büyük bir özveri gerektirir.Edebiyat C) İnce bir ruh kadar bilgi de lazımdır yazar için. D) Müzisyen için ses neyse ressam için de ışık odur.

2 1.CEVAP D

3 2.SORU 2.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yansıma sözcük kullanılmamıştır? A) Hüp diye bir ses çıkarırdı çay içerken. B) Odadan bir zırıltı duyuluyordu tüm gün. C) Kuşlar ötüyor pencerenin kenarında. D) Hırgürleri çok olan kalabalık bir aileydi.

4 2.CEVAP C

5 3.SORU 3.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük nicel anlamdakullanılmamıştır? A) Ilık bir duş alırsan kendine gelirsin;ama yine de bazı şeyleri oluruna bırakmayı öğrenmelisin. B) Sıcak bir yaz gününde nerede tatil yapılacağını iyi bilirim ben de C) Geniş düşünürsen hoşgörünün insan için vazgeçilmez olduğunu anlarsın. D) Meksikalıların “Tüm gün dinlendikten sonra bir de uyumak ne güzel!”sözü sana ne anlatıyor?

6 3.CEVAP C

7 4.SORU 4. Aşağıdakilerden hangisinde “doktor” sözcüğü özel anlamda kullanılmıştır? A)Doktor, insan sağlığını her şeyden önemli gören kişidir. B)Doktor, hastasına güven vermeyi her zaman başarmalıdır. C)Doktor, hafta sonuna kadar hastanede kalacağını söyledi. D)Doktor, yeri geldiğinde soğukkanlı olmayı bilmelidir.

8 4.CEVAP C

9 5.SORU 5.Aşağıdakilerden hangisinde hem gerçek hem mecaz anlamlı bir sözcük öbeği kullanılmıştır? A)Unutmayın! Hayalinizdeki dağa tırmanmak sizin elinizde. B)Atlet, maratonun sonlarına doğru yoruldu ve yarışı bıraktı. C)Tuval üzerine yaptığı yağlı boyayla resimleri satışa çıkardı. D)Giydiği geniş gömleklerle kamburunu örtmeye çalışıyordu.

10 5.CEVAP A

11 6.SORU 6.Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerde hangisinde özelden genele doğru gidilmiştir? A)Birçok sanat yapıtı vardır,deneme de bunlardan biridir. B)Tüm sanatçılar gibi o da ölümsüzlüğü yenme telaşında bir yazardı. C)Savaşlar zordur, Kurtuluş Savaşı da zor bir savaştı. D)Gül, sevgiliye verilebilecek en güzel çiçektir

12 6.CEVAP D

13 7.SORU 7.Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük terim anlamı taşımaz? A) Yazar, anlatıcıyı üçüncü tekil kişi ağzından konuşturmuş romandaYazar B) Şiirlerinde yaptığı keskin eleştirilerde ölçüyü biraz kaçırmış. C) kaleci kurtarışları kadar başarılı penaltı vuruşlarıyla da tanınıyor D) Kostümleri özenle seçilmemiş bir oyundan başarı beklenemez.

14 7.CEVAP B

15 8.SORU 8.Aşağıdakilerden hangisinde somut anlamlı bir sözcük soyut bir anlamı karşılamıştır? A) Müşterisinin özenle seçtiği domatesleri tarttıktan sonra konuşmaya başladı. B) Eşyalarını da yanına alıp gidince o, içimde genişçe bir boşluk oluştu. C) Yepyeni bir bina nasıl oldu da bir depremde en önce göçüverdi? D) Artık bu televizyon onarılamaz, sen en iyisi yeni bir televizyon almaya bak.

16 8.CEVAP B

17 9.SORU 9.Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi nicel bir anlam taşımaktadır? A) Uzun bir yol vardı daha önümüzde, diyor şoför. B) Maçları stadyumdan takip eden taraftar sayısında da bir artış söz konusu. C) Kim ne derse desin güzel maçlara gebe şampiyonluktaki kıyasıya çekişme. D) Takımlar taraftarlarıyla, futbolcularıyla, teknik ekipleriyle bir bütün olmuş.

18 9.CEVAP A

19 10.SORU 10.Aşağıdakilerden hangisinde yansımadan türemiş bir eylem vardır? A)Kuzular, baharın güzelliğine eşlik etmek için meliyordu. B)Yukarı kattakilerin gümbürtüleri de bir gün olsun bitmez ki. C) Fısıldaşmayı bıraksalar hiç de yanlış anlaşılamayacaktık. D)Şırıltısını duyuyor musun, kavaklar arasından akan suyun.

20 10.CEVAP A

21 11.SORU 11.Aşağıdakilerin cümlelerden hangisinde birbirine karşıt iki sözcükkullanılmamıştır? A)Ağır gitmeyi bıraksan da artık biraz hızlansan diyorum. B)Biriktirdiğim bozuk paralarla bisikletimi tamir ettirdim. C)Fiyatlardaki artış satışlardaki azalışı beraberinde getirdi. D)Az yemek çok yemekten her zaman daha sağlıklıdır.

22 11.CEVAP B

23 12.SORU 12.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde somutluma yoktur? A) Yalnızlığın girdabına insan bir kez kapılagörsün, bir daha çıkamaz içinden. B) Bahçedeki binlerce çiçeğin birdenbire ve rengârenk açmasıdır sevmek. C) Eksikliğini çok hissediyorum, ayrıldığımızda bir kolumda onunla gitti. D) Yalnızca yaşamak için mi beklenir güzel günler, beklemek de güzel.

24 12.CEVAP D

25 13.SORU 13.Aşağıdaki cümlelerdeki altı çizili sözcüklerden hangisinin sesteşi yoktur? A) Köyden kente göç, Türk romanın da sıkça işlenmiş bir konudur.roman B) Yeni Türk lirasının en büyük banknotu yüz lira olarak basılmış. C) Emeklilik için erken bir yaş değil mi otuz beş yaş? D) Kır saçlı bir adam duruyordu ıssız bir gölgede.

26 13.CEVAP A

27 14.SORU 14.Aşağıdakilerden hangisinde dolaylama yoktur? A) Yerleri gökleri yaratan için insanlara bu kadar da eziyet etmeyin. B) Beyaz perdeyi yıpranmadan yıkansın diye çamaşırhaneye verdim. C) Dostları ve sevenleri tahta ata bindirip ölümsüzlüğe uğurladı onu.Dost D)Beyaz gömlekliler, hastane çıkışında beraberce yemeğe gittiler.

28 14.CEVAP B

29 15.SORU 15.Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük gerçek (temel) anlamdakullanılmamıştır? A) Üç yıldır, özel bir üniversitede Türk Dili dersini okutuyor. B) Yerdeki cam parçaları topuğunun kanamasına sebep oldu. C)Etrafımı çevreleyen her şey bana onu hatırlatmaya yetiyor. D) İdarenin verdiği cezaya üç gün içinde itiraz etme hakkı var.

30 15.CEVAP A

31 16.SORU 16. “Kuyruk” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde yan anlamda kullanılmıştır? A) Patron ne düşünürse düşünsün, kimsenin kuyruğu olamam ben. B) Ucuz ekmek kuyruklarının gün geçtikçe uzadığını görmek ne acı. C) Boğazına çok düşkündür kedimiz, acıkınca hemen kuyruğunu sallar. D) Kuyruğu kurduğumuz kapana kısılmış orda öylece duruyor.

32 16.CEVAP B

33 17.SORU 17.Aşağıdakilerin hangisinde “daha” sözcüğü ötekilerden farklı bir anlamda kullanılmıştır? A) Daha ne istiyorsun, kullanılmamış bir gök sunuyorum sana. B) Şiir biter mi hiç, yan yana gelmemiş sözcükler varken daha.Şiir C) İngiliz edebiyatına daha çok da Fransız edebiyatına ilgiliyim. D) Irmaklar daha güzel olsun isterim kuşlar daha güzel uçsu.Irmaklar

34 17.CEVAP B

35 18.SORU 18.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir sözcük benzetme amacı güdülmeden başka bir sözcüğün yerine kullanılmıştır. A) Denizi nakış işler gibi işliyor yunuslar. B) Güneş, o yorgun kuş, usulca süzülüyor. C) Rüzgâr uçuruyor masamdaki şiirimi. D) Ayın ipini tutmuş koşuyor bir çocuk.şiir

36 18.CEVAP C

37 19.SORU 19 Aşağıdakilerin hangisinde abartma yoktur? A) Sesini duymasam birden çölleşirdi dünyam. B) Sizin için tuttum beş gül getirdim, sevgili!sevgi C) Sevdamın ateşi güneşi bile yakar, kül eder. D) Susunca dağlar yarılır, ırmaklar kururdu.

38 19.CEVAP B

39 20.SORU 20. Aşağıdakilerden hangisinde “beyin” sözcüğü “öyle göründüğüne bakma sen, bu fabrikanın beyni odur” cümlesindeki kullanma anlamca en yakındır? A) Beynin işleyişi bugün bile tamamıyla anlaşılabilmiş. B) Beyninizin çok küçük bir bölümünü kullanabiliyormuşuz. C) Yazıya başlamadan önce bir beyin fırtınası yapalım mı? D) Beyin takımını oluşturmakta gecikirsek işi yürütemeyiz

40 20.CEVAP D

41 21.SORU 21.Aşağıdakilerin cümlelerden hangisinde birbirine karşıt iki sözcük kullanılmamıştır? A)Ağır gitmeyi bıraksan da artık biraz hızlansan diyorum. B)Biriktirdiğim bozuk paralarla bisikletimi tamir ettirdim. C)Fiyatlardaki artış satışlardaki azalışı beraberinde getirdi. D)Az yemek çok yemekten her zaman daha sağlıklıdır.

42 21.CEVAP B

43 22.SORU 22.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde somutluma yoktur? A) Yalnızlığın girdabına insan bir kez kapılagörsün, bir daha çıkamaz içinden. B) Bahçedeki binlerce çiçeğin birdenbire ve rengârenk açmasıdır sevmek. C) Eksikliğini çok hissediyorum, ayrıldığımızda bir kolumda onunla gitti. D) Yalnızca yaşamak için mi beklenir güzel günler, beklemek de güzel.

44 22.CEVAP D

45 23.SORU 23.Aşağıdaki cümlelerdeki altı çizili sözcüklerden hangisinin sesteşi yoktur? A) Köyden kente göç, Türk romanın da sıkça işlenmiş bir konudur. B) Yeni Türk lirasının en büyük banknotu yüz lira olarak basılmış. C) Emeklilik için erken bir yaş değil mi otuz beş yaş? D) Kır saçlı bir adam duruyordu ıssız bir gölgede.

46 23.CEVAP A

47 24.SORU 24.Aşağıdakilerden hangisinde dolaylama yoktur? A) Yerleri gökleri yaratan için insanlara bu kadar da eziyet etmeyin. B) Beyaz perdeyi yıpranmadan yıkansın diye çamaşırhaneye verdim. C) Dostları ve sevenleri tahta ata bindirip ölümsüzlüğe uğurladı onu. D)Beyaz gömlekliler, hastane çıkışında beraberce yemeğe gittiler.

48 24.CEVAP B

49 25.SORU 25.Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük gerçek (temel) anlamda kullanılmamıştır? A) Üç yıldır, özel bir üniversitede Türk Dili dersini okutuyor. B) Yerdeki cam parçaları topuğunun kanamasına sebep oldu. C)Etrafımı çevreleyen her şey bana onu hatırlatmaya yetiyor. D) İdarenin verdiği cezaya üç gün içinde itiraz etme hakkı var.

50 25.CEVAP A

51 26.SORU 26. Kuyruk sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde yan anlamda kullanılmıştır? A) Patron ne düşünürse düşünsün, kimsenin kuyruğu olamam ben. B) Ucuz ekmek kuyruklarının gün geçtikçe uzadığını görmek ne acı. C) Boğazına çok düşkündür kedimiz, acıkınca hemen kuyruğunu sallar. D) Kuyruğu kurduğumuz kapana kısılmış orda öylece duruyor.

52 26.CEVAP B

53 27.SORU 27.Aşağıdakilerin hangisinde daha sözcüğü ötekilerden farklı bir anlamda kullanılmıştır? A) Daha ne istiyorsun, kullanılmamış bir gök sunuyorum sana. B) Şiir biter mi hiç, yan yana gelmemiş sözcükler varken daha. C) İngiliz edebiyatına daha çok da Fransız edebiyatına ilgiliyim. D) Irmaklar daha güzel olsun isterim kuşlar daha güzel uçsu.

54 27.CEVAP B

55 28.SORU 28.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir sözcük benzetme amacı güdülmeden başka bir sözcüğün yerine kullanılmıştır. A) Rüzgâr uçuruyor masamdaki şiirimi. B) Güneş, o yorgun kuş, usulca süzülüyor. C) Bıraksam akıp gidecek gönlüm ona doğru. D) Ayın ipini tutmuş koşuyor bir çocuk.

56 28.CEVAP A

57 29.SORU 29 Aşağıdakilerin hangisinde abartma yoktur? A) Sesini duymasam birden çölleşirdi dünyam. B) Sizin için tuttum beş gül getirdim, sevgili! C) Sevdamın ateşi güneşi bile yakar, kül eder. D) Susunca dağlar yarılır, ırmaklar kururdu.

58 29.CEVAP B

59 30.SORU 30. Aşağıdakilerden hangisinde beyin sözcüğü öyle göründüğüne bakma sen, bu fabrikanın beyni odur cümlesindeki kullanma anlamca en yakındır? A) Beynin işleyişi bugün bile tamamıyla anlaşılabilmiş. B) Beyninizin çok küçük bir bölümünü kullanabiliyormuşuz. C) Yazıya başlamadan önce bir beyin fırtınası yapalım mı? D) Beyin takımını oluşturmakta gecikirsek işi yürütemeyiz

60 30.CEVAP D


"1.SORU 1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir?soyut A) En başta umudu olmayan adam şiir yazamaz. B) Edebiyat öncelikle büyük bir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları