Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİYOMALZEMELERİN UYUMLULUK TESTLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİYOMALZEMELERİN UYUMLULUK TESTLERİ"— Sunum transkripti:

1 BİYOMALZEMELERİN UYUMLULUK TESTLERİ

2 Biyouyumluluk, bir materyalin uygulandığı bölgede uygun biyolojik cevabı oluşturabilmesine denir. Biyouyumluluğu en yüksek olan malzemeler, seramikler, doğal maddeler ve kompozitlerdir.

3 Bir biyomateryalin biyouyumluluğunun belirlenmesi için yapılması önerilen testler: 1. Fizikokimyasal ve mekanik testler 2. Biyolojik testler

4 1. Fizikokimyasal ve mekanik testler

5 2. Biyolojik testler 2.1 Hücre toksisitesi: Agara yayma yöntemi Doğrudan temas yöntemi Hücre büyümesinin önlenmesi yöntemi Hücre büyümesi yöntemi

6 2.2 Sistemik toksisite 2.3 Tromboz oluşumu: Tromboz ve hemoliz, materyallerin kan ile uyumsuzluklarının en açık ve bilinen göstergesidir.

7 2.4 Osmotik kırılganlık: Eritrosit membranları ile temasta olan komponentlerin etkileşimlerinin ölçümüdür. Genellikle tavşan kanından elde edilen eritrosit süspansiyonu, materyal ekstresi ile karıştırıldıktan sonra kalan sağlam hücreler sayılarak etkileşim derecesi belirlenmektedir.

8 2.5 Öldürücülük: Materyalin öldürücülük değeri, onun mikrop hücrelerin mutasyonuna sebep olan potansiyeli olarak belirtilir. Ames testinden modifiye edilmiştir. İn vitro (laboratuar ortamında ya da yapay koşullarda) olarak uygulanır ve en sık kullanılan metottur.

9 2.6 İntracutan (deri içi)Toksisite: Test materyali ve toksisitesi bilinen madde tavşana enjekte edilir. Enjeksiyon bölgesi enjeksiyondan 24, 48, 72 saat sonra doku kızarıklığı ve ödem yönünden gözlenir.

10 2.7 Deri İrritasyonu: Biyomateryalin irritan (tahriş edici) özelliğinin olup olmadığı onun tavşan derisine temasıyla belirlenebilmektedir.

11 2.8 Hemoliz: Alyuvarların büyük boyutlarda yıkımına hemoliz denir. Materyalin toksik etkisine bağlı olarak hemolitik aktivitelerinin belirlenmesidir.

12 KAYNAKLAR Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi ABD Prof. Dr. İsmail Hakkı Uzun. Park J.B. “Biomaterials An İntroduction” Plenum Press, NY.

13 ÖZDEN ÖZZEYBEK EMİN TAN AHMET DURAN HIZLI


"BİYOMALZEMELERİN UYUMLULUK TESTLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları