Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MORİTANYA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MORİTANYA."— Sunum transkripti:

1 MORİTANYA

2

3 ÜLKENİN KİMLİĞİ Afrika’nın kuzey batısında, Afrika Sahrasının batısından Atlas Okyanusuna kadar uzanan, çöllerle kaplı bir ülkedir. Resmi adı MORİTANYA İSLAM CUMHURİYETİDİR. Kuzeybatı Afrika ülkesidir. Batısında Atlas Okyanusu, Güney batsında Senegal, güneydoğu ve doğusunda Mali, kuzeydoğusunda Cezayir, kuzeyinde ise Batı Sahra vardır. Adı, Berberi krallığı Mauretania’dan geldiği düşünülmektedir. Başkenti ve en büyük kenti NOUAKCHOTT, Atlantik kıyısında yer alır. Kara sınırları toplamı 5074 km’dir. Sınır ülkeler; Cezayir(463km.), Mali(2237km.),Senegal(813km.), Batı Sahra(1561km). Kıyı uzunluğu 754km dir. Yüzölçümü km2 kadardır.

4

5 Başkent Nouakchott dan bir görünüm

6

7 DOĞAL COĞRAFYA ÖZELLİKLERİ
YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ Batısı Atlas okyanusu ile örtülüdür. Topraklarının %70 çöldür. Kuzeydoğu ve güneybatı doğrultusunda geniş bir düzlük halinde uzanan ülke toprakları; dört büyük yayladan meydana gelir. Adrar yaylası; batıda yer alır, en yüksek yer ancak 5000metreye ulaşır. Affolé Yaylası;doğu bölgesinde yer alır ve doğu bölgeleri dahil genellikle düzlüktür.Yer yer kum tepelerine rastlanır. Assaba Yaylasa;Güneyde yer alır ve yarı çöldür. Dördüncü yaylası ise Tagant’dır. Kıyıları genellikle düz ve girintisiz çıkıntısızdır.

8

9

10 İKLİMİ Ülkenin doğusu Sahra’nın bir bölümü ile kaplı olduğu için çöl ikliminin etkisi görülür. Batısı ise genellikle Atlas Okyanusunun tesiri altındadır. Bu yüzden kıyı bölgeleri ve Assaba Yaylası Ilıman Okyanusal İklime sahiptir. Ülkenin genelinde arasında sıcaklık farkı çok yüksektir. (GECE:0 ̊C GÜNDÜZ:38 ̊C ) Ülkenin başkenti NOUAKCHOTT da ise Çöl ve Akdeniz ikliminin karıştığı bir tür Çöl İklimi görülür.

11

12

13 Akarsu varlığını Senegal ile sınırını oluşturan tek akarsuyu Senegal Nehri oluşturur.
Bitki örtüsü sıcak ve kuraklığa bağlı olarak çok zayıftır. Yarı çöl olan bölgelerde cılız bitki ve çalılıklarla örtülüdür.Tamamen çöl olan kuzey ve doğu bölgelerinde seyrek akasya ve dikenlere rastlanır.

14 TARİHSEL VE SİYASAL GELİŞİM
8-9 yy. Moritanya Berberileri İslam Dinini benimsemiştir. 11.yy. Daha ılımlı bir İslamı benimseyen Almoravid Krallığı kurulmuştur. Fransızlar’ın işgaline uğramıştır. 1920 Fransız sömürgesi olmuştur. 1960 Moritanya İslam Cumhuriyeti Bağımsızlığını kazanmıştır. 1979 yılında işgal ettiği Sahra topraklarından çekildi. 1991 de çok partili sisteme geçildi.

15 BEŞERİ COĞRAFYA ÖZELLİKLERİ
Nüfusu 1981’ de kişi, 1993’ de kişi, 2008’ de kişidir. Toplam nüfusun %70’ lik büyük bir bölümünü Moors(Berberiler) , %15 ’ini Hallophoolloren ve %15’ ini ise Fulbe, Wolof ve Bombarlar gibi yerli kabileler teşkil eder. Moritanya’ da iki ana etnik grup vardır. Siyah Afrikalılar ve Morlardır. Resmi dil Arapça’dır.Fransızca ikinci resmi dil olarak kullanılmaktadır.Küçük bir azınlık da Berberice konuşmaktadır.Ancak halkın çoğunluğu Arapça konuşur.Arapçanın değişik Hassani lehçesi yaygındır.

16 FULA

17 MOORS(BERBERİLER)

18 Nüfus daha çok başkent Nouakchatt ile Senegal Nehri arası bölgelerde yoğunlaşır.
Coğrafi açıdan hem kuzey hem de alt Alt Sahra Afrikasına bağlı olurken, kültür bakımından hem beyaz Ortadoğu’ya hem de siyah Afrika’ya dahildir. Bir yandan Arap Zirvesi üyesi, diğer yandan da Afrika Birliği Teşkilatı üyesidir. İnsanları kuvvetli bir hafıza ve iz sürme kabiliyetine sahiptir. Hemen hemen tamamı Müslüman olan halkın büyük bölümü Maliki mezhebindendir. İslamiyet sosyal hayatta çok tesirli olup, halkın birlik ve beraberliğini sağlamaktadır. Halkın büyük bir bölümü göçebe olduğundan dolayı okuma yazma oranı düşüktür(%20).

19 Eğitim ve öğretim dili Arapça ve Fransızcadır.
Ülkede 1250 ilkokul, meslek okulları da dahil olmak üzere 60 kadar ortaöğretim kurumu, 1 üniversite, 6 yüksek okul, 5 araştırma enstitüsü bulunmaktadır. Dış üniversitelere öğrenci gönderilmektedir. Başkenti ve en büyük şehri ( kişi) Nouakchott’dur ve Berberi dilinde “Rüzgarlar Diyarı” anlamına gelir. İdare şekli İslam Cumhuriyetidir.Yedi idari bölgeye ayrılmıştır.Devlet başkanı ve 70 üyeli Millet Meclisi beş yıllığına seçilir. Çok partili demokratik sisteme geçmiş olmasına rağmen, seçimlere halen tek parti olan Moritanya Halk Partisiyle girilmektedir. Ülkede 1978den 2008’ e kadar geçen 30 yıllık süre içerisinde 15 ayrı darbe girişimi olmuştur.

20

21

22

23

24

25

26 EKONOMİK COĞRAFYA ÖZELLİKLERİ
Nüfusun %87’si tarım, hayvancılık ve balıkçılıkla geçinir. Darı ve sorgum en önemli ürünleridir. Tarım alanlarını güneyde Senegal ırmağı kıyısında dar bir alan ve kuzeydoğuya yayılmış vadilerde yapılır. En çok üretilen ürünler; hurma, darı, tahıl, pirinç, yer fıstığı ve çeşitli sebzelerdir. Hayvancılık çok önemlidir. En çok koyun yetiştirilir verilerine göre 1 milyon 400bin baş sığır, 5,5 milyon koyun vardır. Balıkçılık ülkenin en önemli uğraşıdır.754km’lik sahil şeridi, balıkçılık alanlarının başında gelir.Sektörden geliri yaklaşık yıllık 250 milyon dolardır. %90’lık kısmı ihraç edilir.

27 sorgum

28

29

30

31

32

33 Yer altı kaynakları; demir, bakır, iridyum , titan, tugsten, petrol, uranyum, fosfat, fyspum ve bakır madenleri bakımından zengindir. En önemli sanayi kuruluşları maden tesisleridir.Bunun yanı sıra Moritanya’nın Atlas Okyanusu’na bakan kıyısının Batı Sahra sınırına ulaştığı yerde bulnan Nawadhibu şehrinde Cezayir’den alınan ham petrolün işlendiği bir petrol rafinerisi, bir demir çelik fabrikası ve bir de şeker fabrikası bulunur.Ayırıca balıkçılığın merkezi olarak kabul edilen bu şehirde balık işleme tesisleri de bulunur. Başkentte uluslararası trafiğe açık bir havaalanı bulunur.Ülke genelinde 9 havalimanı daha bulunmaktadır. Başkent ve sanayi şehri Nawadhibu’da ihracat ve ithalat limanları bulunur. 100grostonun üstünde yük taşıyabilen120 gemisi vardır. 675km’lik demiryolu, 1700 km’si asfalt 7560km karayoluna sahiptir.

34

35

36

37 Fransa, Belçika, İspanya, İtalya, Japonya, ve İngiltere ile iyi ticari ilişkileri vardır.
Ülkede ticaret, ithalat ihracattan fazladır verilerine göre ihracat 1,39 milyar dolar, ithalat 1,47 milyar dolardır. İthalat malları; Makine ve teçhizat, petrol ürünleri, sermaye malları, gıda, tüketim mallarıdır. 2007 yılında ihracat ortakları; Çin%30, Fransa%9.5, İtalya%8,5, İspanya%8.5, Japonya%5,5, Hollanda%5,3, Belçika%5, Fildişi Sahilleri%4,7 İthalat ortakları; Fransa %16,5, Çin%8,1, İspanya%6,7, ABD%6,1, Belçika%5,8,Brezilya%5,7

38 TÜRKİYE MORİTANYA İLİŞKİLERİ
İki ülke arasında siyasi bir sorun bulunmamakla birlikte mütevazı ilişkiler gelişmektedir. İki ülkenin uzaklığı, Moritanya’nın bağımsızlığından bu yana kısa bir geçmişe dayanması, büyükelçiliğimizin bulunmaması, kopukluk, haberleşme, bakan değişikleri nedeniyle temaslar sınırlı kalmıştır. İhracatta yer alan başlıca mallar; Demir ve çelik, metal dışı mineral mamuller, hububat ve mamulleri, sanayi kollarında kullanılan makine ve teçhizat, kahve, kakao, mumlar, işlenmiş sıvı ve katı yağlar gibi…. İthalatta yer alan başlıca mallar; Balıklar, metal cevherleri, yem mamulleri,ham deriler, hazır deriler…

39

40

41 "Richat Yapısı" denilen 50 kilometre çapındaki dairesel yapının, önceleri meteor taşının düşmesi sonucu oluştuğu düşünülse de coğrafyacılar tarafından jeolojik zamanda su ve rüzgar erozyonundan oluştuğu belirlenmiş. İlginç yapının yan kısımları, tortul kayaçlardan oluşurken, ortasındaki dairesel yapılar ise 600 milyon yıllık bazalt ve volkanik taşlardan oluşuyor. Ancak yapının neden dairesel bir şekil aldığı ise gizemini koruyor.


"MORİTANYA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları