Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kaynaklar sınırlı ancak ihtiyaçlarımız (yiyecek,giyecek,konut) sınırlı. Ekonomi sınırlı kaynaklarla sınırsız ihtiyaçların nasıl giderileceğini inceleyen.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kaynaklar sınırlı ancak ihtiyaçlarımız (yiyecek,giyecek,konut) sınırlı. Ekonomi sınırlı kaynaklarla sınırsız ihtiyaçların nasıl giderileceğini inceleyen."— Sunum transkripti:

1 Kaynaklar sınırlı ancak ihtiyaçlarımız (yiyecek,giyecek,konut) sınırlı.
Ekonomi sınırlı kaynaklarla sınırsız ihtiyaçların nasıl giderileceğini inceleyen bir sosyal bilim dalı. Mal ve hizmetler sınırlı dolayısıyla tercih yapılmak zorunda: Hangi mal ve hizmetler üretilmeli yada tüketilmeli ? Her tercihin bir MALİYETİ VAR. Ekonomi biliminde yapılan tercihin maliyetine FIRSAT MALİYETİ diyoruz. Başka bir ismi ALTERNATİF MALİYET..

2 Örnek:Akşam eğlenmek için 4 seçenek olsun.
1.Sinemaya gitmek. 2.Futbol maçına gitmek. 3.Konsere gitmek. 4.Evde oturup TV seyretmek. Bunların hepsi aynı anda imkansız o zaman maça gitmeyi tercih ettiğimizde bunun alternatif maliyeti buna en yakın keyif verecek mesela konseri kaçırmak olacak.

3 Ekonomide elimizdeki kaynaklar kıt. Tercih kaçınılmaz
Bu kaynaklar neler ? Emek Sermaye Doğal kaynaklar Makina ve teçhizat sabit sermaye, işlenmiş hammadde ve mal stokları da bunun dışındaki sermaye Girişimcilik de bir kaynaktır. Çünkü emek,sermaye ve doğal kaynakların organize edilip üretimi gerçekleştirme çabasını gösteren kişiye girişimci denir.

4 üretim olanakları eğrisi Dikey eksende CD, yatay eksende Pizza .
Birinden daha fazla üretmek ötekinden daha az üretmek demek

5 Bu eğrinin dışındaki alan (eğrinin üst tarafındaki tüm alan olanaksız.
Eğrinin içindeki Z noktası olanaklı ama etkin değil zira.. Kaynaklar verimli bir şekilde kullanılmıyor. Neden?

6 ÜOE niye yay şeklinde ? C den D’ye gittiğimizde pizza üretimi 1 million artar CD üretimi 12 million dan 9 million’ a düşerek 3 million azalır. 1 million pizza is 3 million CDs. 1pizza costs 3 CD den vazgeçmek demek. A=15 CD,0 Pizza,B=14CD,1P,C=12 CD,2P,D=9CD,3P,E=5CD,4P. Bu durumda her ekstra Pizza’nın alternatif Maliyeti artıyor.Niye? Aynı şekilde sırf Pizza üretip 0 CD üreten noktadan başlayıp CD üretirsekte Aynı durum.

7 Ne kadar üretilecek ?(Kaynak sınırlı tercih kaçınılmaz)
Temel Sorular Ne kadar üretilecek ?(Kaynak sınırlı tercih kaçınılmaz) Nasıl üretilecek ?(Sermaye yoğun teknolojilermi emek yoğun teknolojilermi? Ne zaman üretilecek? (Yazın güneş kremi,plaj malzemeleri üretimi artar) Nerede üretilecek?(en düşük maliyetle üretim neredyse orada) Kimin için? (gelir dağlımıyla ilgili,fakir bir toplumda Mercedes üretilmesi rantabl değil)

8 Ekonomi Politikasının temel hedefleri
Etkinlik (kaynaklar verimli kullanılıyormu?) Adil gelir dağlımı. Ekonomik büyüme. İstikrar (fiyatlar ve üretimde fazla dalgalanma olmamalı.) İç ve dış borçlardan kaçınmak.

9 Firmaların ürettikleri malların sınıflandırılması
Mallar 1.Ara mallar 2. Nihai mallar. Ara mallar başka malın üretiminde girdi olarak kullanılır. Nihai mallar:1.Tüketim malları, 2.Sermaye malları. Tüketim malları:1.dayanıklı tüketim.2.dayanıksız tüketim. Sermaye malları 1.sabit sermaye malları,2.stoklar. Ara malları ile sermaye mallarını karıştırmayalım. Ara malı üretimde girdi olarak kullanılıdıktan sonra değişikliğe uğrar halbuki sermaye malı aynen kalır. ÖrneK.Çimento konut üretiminde kullanılan ara maldır.Sonunda binanın bir parçası olur.Halbuki bina yapımındaki harç makinası iş bittikten sonra bile aynı kalır değişikliğe uğramaz.


"Kaynaklar sınırlı ancak ihtiyaçlarımız (yiyecek,giyecek,konut) sınırlı. Ekonomi sınırlı kaynaklarla sınırsız ihtiyaçların nasıl giderileceğini inceleyen." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları