Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HERŞEYİN BAŞI TEMİZLİK HERŞEYİN BAŞI SAĞLIK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HERŞEYİN BAŞI TEMİZLİK HERŞEYİN BAŞI SAĞLIK"— Sunum transkripti:

1 HERŞEYİN BAŞI TEMİZLİK HERŞEYİN BAŞI SAĞLIK

2 VÜCUT BAKIMI VE TEMİZLİĞİ
Sağlıklı bir yaşamımız olsun istiyorsak vücudumuzun deri, saç, el ayak, ağız ve diş gibi kısımlarının bakımı ve temizliğine önem vermeliyiz. Derimizin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi ve vücudumuza yararlı olabilmesi için su ve sabunu birlikte kullanmalıyız. Çünkü su, tek başına yeterli değildir. Sabun, derimize yapışmış kirleri bulundukları yerlerden ayırır ve su da bunları uzaklaştırır.

3 ELLERİN TEMİZLİĞİ VE BAKIMI
Eller vücudumuzda en çok kullandığımız organımızdır. Bu yüzden de en onlar kirlenir ve mikroplarla da en çok onlar temas eder. Ellerimizi temiz tutmak; çatlak ve sıyrıkların oluşmasını önlemek, bazı bulaşıcı hastalıkların yayılmasını engelleme yollarından biridir. Ellerimizi temiz tutmak için sık sık yıkamalı ve tırnaklarımızı her hafta kesmeye özen göstermeliyiz.

4 Ellerimizi Özellikle;
Elleri kirli gördüğümüz zaman Para alış verişinden sonra Yemek hazırlamadan ve yemek yemeden önce Hasta insanlara dokunmadan önce ve sonra Burnunuzu temizledikten sonra İşe başlamadan önce Kedi, köpek ve diğer tüm hayvanlara dokunduktan sonra Tuvaleti kullandıktan  sonra Yemek yedikten sonra MUTLAKA YIKAMALIYIZ

5

6 YÜZ VE BOYUN TEMİZLİĞI Gece boyunca gözlerin çapaklanması ve terleme gibi nedenlerden dolayı sabah kalkınca el, yüz ve boynumuzu yıkamalıyız. Yüz temizliğimize kulak ve burunu da katmalıyız. Burun temizliği en iyi lavaboda, akan su ile yapılır. Mendil kullanılması gerektiğinde, kağıt mendil tercih etmek daha sağlıklı bir davranıştır.

7 AYAKLARIN TEMİZLİĞİ VE BAKIMI
Bizi ayakta tutan ayaklarımızın bakımı da çok önemlidir. Kimse kokan ayaklar istemez  Ayaklarımızı temiz tutmak için eve gittiğimizde su ve sabunla yıkamalıyız. Yıkadıktan sonra özellikle parmak aralarını iyice kurulamalıyız ki ayağımızda mantar oluşmasın.Ayrıca ayak tırnaklarımızın batmalarını önlemek için düz olarak kesmeliyiz. Ayakkabımızın rahat, ayağımıza göre ve fazla topuklu olmaması da ayak sağlığımız için önemlidir. Çünkü ayakkabı uygun ve rahat değilse ayaklarımızda nasır, ayak şekil bozuklukları oluşabilir. Giydiğimiz çoraplarımızı her gün değiştirip yıkamamız da uygun bir davranıştır.

8 KULAKLARIN TEMİZLİĞİ Kulaklarımızın bakımı, banyo esnasında kulak kepçesinin temizlenmesi ile sağlanır. Banyo sonrasında ise kulak çöpü ya da peçeteyle kulak deliğimizin etrafını silmeliyiz. Eğer kulağımızı temizlerken çok baskı uygularsak kirleri içeri doğru itmiş oluruz. Bu da işitmemizi engelleyebilir.

9 SAÇLARIN TEMİZLİĞİ Saçlarımız temiz olup olmadığımızla ilgili en iyi ipucu veren yerdir. Bu yüzden saçlarımızı temiz tutmamız çok önemlidir. Saç temizliği için tercihen sabun ya da şampuan kullanılabilir. Ayrıca sıkça görülebilen ‘’bit’’ten korunmak için de hem beden hem de saç temizliğimize dikkat etmemiz gerekir. Ama tüm önlemlere rağmen saçımızda bit ya da pire olduğunu fark edersek eczaneden bit ve pire için satılan bir şampuanla kolayca bu sıkıntımızdan kurtulabiliriz.

10 AĞIZ VE DİŞ BAKIMI Ağız hijyeni, bizim kendimize olan saygımızı, konuşmamızı, beslenmemizi ve genel anlamda kendimizi iyi hissetmemizi doğrudan etkiler. Ağız içi hastalıkların nedeni, dişlerin üzerinde oluşan bakteri plakları ve diş taşlarıdır. Diş plaklarının düzenli ve etkili olarak temizlenmesi, dişeti hastalıklarını kontrol altına alır. AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞIMIZ İÇİN; Dişlerimizi mutlaka günde en az iki defa ve yemeklerden sonra 20 dakika içinde fırçalamalıyız. 6 ayda bir diş hekiminin kontrolüne gitmeliyiz. Kullandığımız diş fırçalarını 3 ayda bir değiştirmeliyiz. Başkasının diş fırçasını ailemizden biri de olsa kesinlikle kullanmamalıyız.

11 TUVALET ALIŞKANLIĞI VE TEMİZLİĞİ
Bağırsaklarımızın düzenli çalışması için uygun aralıklarla tuvalete çıkmalıyız. Böylece düzenli tuvalet alışkanlığımız gelişir. Tuvalet ihtiyacımızı giderdikten sonra önce tuvalet kağıdı ile silmeli, daha sonra yıkayıp kurulamalıyız. Tuvaletten çıktıktan sonra ise mutlaka ellerimizi bol sabunlu suyla yıkamalıyız. Ayrıca tuvaleti kullanıldıktan sonra temiz bırakmalı, bu davranışı bir alışkanlık haline getirmeliyiz.

12 UNUTMAYIN SAĞLAM KAFA SAĞLAM VÜCUTTA BULUNUR!
BESLENME Sağlıklı olmanın önemli koşullarından biri de sağlıklı beslenmedir. Sağlıklı beslenme için üç öğün yemek önemlidir.  Büyüme çağında ara öğünlerde de süt, ayran, meyve suyu, peynirli ekmek vb. besinlerin tüketilmesi gelişimimiz açısından önemlidir. Sabah kahvaltımızı mutlaka yapmalıyız. Süt içme alışkanlığını mutlaka edinmeliyiz ki sağlıklı ve güçlü kemiklerimiz olsun, boyumuz uzasın. Bol miktarda sebze ve meyve ile günde en az 8-10 bardak sıvı tüketmeliyiz. Maalesef hepimiz cips, kraker, çikolata ve şekerlemeleri çok seviyoruz. Bu tip yiyeceklerin sıkça ve fazla tüketilmesi iştahı kapattığından beslenmemizi ve dolayısı ile sağlığımızı da kötü yönde etkiliyor  Eğer abur cubur yiyecekleri sık, zamansız ve fazla tüketirsek kilo alamaz ve vücudumuz ihtiyacı olan besinleri alamadığı için güçsüzleşiriz. Bunun için bu tür yiyecekleri daha az tüketmeye çalışmalıyız. UNUTMAYIN SAĞLAM KAFA SAĞLAM VÜCUTTA BULUNUR!


"HERŞEYİN BAŞI TEMİZLİK HERŞEYİN BAŞI SAĞLIK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları