Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ FATMA HUĞ

2 TOPLUMSAL BİR HASTALIK: GIYBET

3 GIYBET TÜRLERİ •Alenî sade gıybet: Gizli Gıybet İftiralı Gıybet
İki Yüzlü Gıybet Söz taşımalı Gıybet Kitlesel Gıybet •Paylaşımlı/ortaklaşa Gıybet

4 Alenî Sade Gıybet: Sevgili Peygamber (a.s.m.) gıybeti “Birinizin, kardeşini hoşlanmayacağı şeyle anmasıdır!” şeklinde tanımlamış. Bir kişinin gıyabında ondan hoşlanmayacağı şekilde, hakkında doğru olan bir şeyi söylemek, alenî gıybetin ta kendisidir.

5 İftiralı Gıybet Peygamber (a.s.m: “Eğer söylediğin onda varsa gıybetini yapmış oldun; eğer yoksa bir de iftirada bulundun.” İftira, kusurların en çirkinidir. Eğer gıybet ederken kullandığımız bilgi bizzat kendi gözlemimize ait değilse, başkasından duymuşsak, dilden dile kesinlikle değişime uğramıştır ve tam olarak doğru değildir.

6 Gizli Gıybet Çoğu zaman yaptığımız, kalbimizden geçirmek, yani zannetmek suretiyle gıybete girmektir. Gıybetin ne kadar kötü olduğunun vurgulandığı âyette, Kur’ân şöyle der: “Ey iman edenler, zandan çok kaçının; çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin gizli yönlerini araştırmayın.”Bütün zanlar ve tahminler değil; ama kimi zanlar, gıybet hâlini almaktan kendini kurtaramaz.

7 Münafıkâne/ikiyüzlü Gıybet
Gıybetin en utanç verici biçimidir ki, İmam Gazalî buna ‘münafıkâne gıybet’ demiştir. Gıybeti yapan şöyle der: “Allah affetsin, o da bizim gibi bazen karıştırıyor,” “İnşaallah düzelir, daha iyi olur.” Bu gibi sözlerle görünürde hakkında konuştuğu kişiyi sevdiğini, iyiliğini dilediğini demeye çalışmakta; ama gizliden gizliye de o kişinin bozulmuş olduğunu, yanlışlar yaptığını ima etmektedir.

8 Söz Taşımalı Gıybet İnsanların sözlerini muhataplarına ara bozmaya yol açacak şekilde taşımak biçimindeki gıybettir. Şöyle der Peygamber(a.s.m.): “(Arabozucu) söz taşıyan cennete giremeyecektir.” Kur’ân bizi uyarır: “Ey inananlar, eğer bir fasık size bir haber getirirse onu araştırın. Yoksa bilmeyerek bir kavme sataşırsınız da yaptığınıza pişman olursunuz.”

9 Kitlesel Gıybet Bir topluluk hakkında gıybette bulunanın kurtulabilmesi için o topluluğun tümünden affedilme dilemesi gerekir. Kitlesel gıybet, bir insanın irtikap edebileceği, altından kalkılması en zor, en acınası, en dehşetli gıybettir. Yukarda geçen âyetin “...Yoksa bilmeyerek bir kavme sataşırsınız...” şeklindeki bölümü, ‘bir kavme sataşma’ terimiyle suçun kitlesellik tehlikesine vurgu yapmaktadır.

10 Paylaşımlı/ortaklaşa Gıybet:
Sevgili Peygamberin(a.s.m.) “Kim ki yanında Müslüman kardeşinin gıybeti yapıldığı halde, gücü yeterken kardeşine yardım etmezse, Allah onu dünya ve ahirette zelil kılar” şeklindeki sözü, gıybeti dinleyenin sorumluluğuna işaret eder. Hatta bu hadis, gıybeti yapandan çok, yanında gıybet yapıldığı halde derhal müdahale edip kardeşinin onurunu korumayanı tehdit ediyor. 

11 GIYBETİN KÖTÜLÜĞÜ En iğrenç suçtur:
Kur’ân şöyle der: “...Kiminiz de kiminizin gıybetini yapıp arkasından çekiştirmesin. Sizden biriniz ölü kardeşinin etini yemeyi sever mi? İşte bundan iğrenip tiksindiniz...” “Arkadan çekiştirip duran, kaş-göz hareketleriyle alay eden her kişinin vay hâline!” Zina, cinayet dahil başka hiçbir suç, iğrendirici bir fiile gıybet kadar benzetilmemiştir.

12 Zarar potansiyeli korkunçtur:
Gıybetin en korkutucu taraflarından birisi, yol açabileceği felaketlerin potansiyel büyüklüğüdür. Gıybet fani bedene değil, Yaratıcının bakileştirdiği kalbe ve ruha saldırır.

13 Ebedî hayatı yok eder: Peygamber (a.s.m.) der ki: “Ateşin kuru odunu yakması, insanın sevaplarını yok etmekte gıybetten daha hızlı değildir.”.

14 GIYBET DİNLEYEN NEYAPMALI?

15 1-İlk yapmamız gereken, “Kim ki yanında Müslüman kardeşinin gıybeti yapıldığı halde, gücü yeterken ona yardım etmezse, Allah onu dünya ve ahirette zelil kılar” hadis-i şerifini hatırlamak olmalıdır.

16 2-O anda kendimizi gıybeti yapılan kişinin yerine koymalı, bizden gıyabımızda bu şekilde söz edildiğinde rahatsız olup olmayacağımızı sormalıyız.

17 3-Onuru zedelenen kişinin üzülmesi gerekiyorsa üzülmeli, hakkını savunması gerekiyorsa savunmalıyız.

18 4-Önce kalbimizde derin bir rahatsızlık oluşmalı, gıybeti dinlemeye tahammül edemez hâle gelmeliyiz.

19 5-Gıybeti yapılan kişi kişisel dostumuzsa, mutlaka sözel olarak müdahale etmeli, onurunu savunmalı  ve gıybeti suçlamalıyız.

20 6-Susturmanın bize zararı büyük olacaksa, ‘rahatsızlığımızı hissettirmek şartıyla’ oradan hemen uzaklaşmalıyız.

21 7-Radyo veya televizyonda yapılıyorsa, hemen kapatmalıyız
7-Radyo veya televizyonda yapılıyorsa, hemen kapatmalıyız. Bunları yapamıyorsak, dinlememeye çalışmalıyız

22 8-Dahası, gıybeti dinlediğimiz için Allah’tan af dilemeli.

23 9-Gıybeti yapılan kişiye dua etmeli

24 10-Duyduklarımızın etkisinde kalarak suizan etmemeye özen göstermeliyiz.

25 11-Uyarıp düzeltemediğimiz gıybetçiden, elimizden geldiğince uzaklaşmalıyız.

26 GIYBETTEN NASIL KORUNUR?

27 Gıybet yapmamak

28 Övünmemek ve başkalarını küçümsememek

29 Kıskanmamak/kıskandırmamak

30 İkiyüzlü olmamak

31 Kendini temize çıkarmamak

32 Eğlence için aşağılamamak

33 Üzüntü veya öfkeye teslim olmamak

34 Alışkanlığa direnmek

35 Gıybet salgınına karşı korunmak

36 Failleri gizlemek

37 Bazı özel şartlarda gıybet edilebilinir
Bazı özel şartlarda gıybet edilebilinir. ancak, bunun için söylenenlerin: -Yalnızca doğrudan ibaret olmaları, -Garazsız ve sırf hak ve maslahat için söylenmiş olmaları -Aşağıdaki şartlardan birine dahil bulunmaları zorunludur

38 Şikayet için, Danışma/istişare, Tarif için, Aşağılamak için(fasık)‏ Eleştirmek için.


"DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları