Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ"— Sunum transkripti:

1 TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ 7- 8 AĞUSTOS 1921

2 5 AĞUSTOS 1921 BAŞKOMUTANLIK YASASI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ 5 AĞUSTOS BAŞKOMUTANLIK YASASI Mustafa Kemal, Kütahya- Eskişehir Savaşı’nda stratejik bir kararla geri çekilme emri verdi. Bu geri çekilme, sert tartışmalara neden oldu. Bunun üzerine, TBMM üç ay süreyle Mustafa Kemal’ i Başkomutan tayin etti. Mustafa Kemal Paşa, Başkomutanlık yasası ile Yasama+ Yürütme+ Yargı görevlerini üstüne aldı.

3 TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ 7- 8 AĞUSTOS 1921
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ 7- 8 AĞUSTOS 1921 AMAÇ: Ordunun ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılayıp Türk ordusuna taarruz gücü kazandırmaktır. YÖNTEM: Emirlerin uygulanabilmesi için il ve ilçelerde Tekâlif- i Milliye komisyonları kurulmuştur.

4 ANADOLU İNSANININ BÜYÜK FEDAKÂRLIĞI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ ANADOLU İNSANININ BÜYÜK FEDAKÂRLIĞI Resimde en çok dikkatinizi çeken nedir?

5 TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ Ordunun giyecek ihtiyacını karşılamak için!
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ 1. Her ev birer kat çamaşır, birer çift çorap ve çarık hazırlayıp komisyona teslim edecek, halkın ve tüccarın elinde bulunan çeşitli dokuma ürünlerinin yüzde kırkına bedeli sonradan ödenecek şekilde el konacaktır. Ordunun giyecek ihtiyacını karşılamak için!

6 TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ Malzemeleri cepheye taşımak için.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ 2. Gıda maddelerinin yüzde kırkına bedeli sonradan ödenmek üzere el konacaktır. 3. Halka ait taşıtların her ay ordu için 100 km. taşıma yapması zorunludur. Malzemeleri cepheye taşımak için.

7 TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ Ordunun cephane ihtiyacını karşılamak için.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ 4. Bütün sahipsiz mallara el konulacaktır. 5. Halkın elinde bulunan bütün cephane ve silahlar teslim edilecektir. Ordunun cephane ihtiyacını karşılamak için.

8 TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ 6. Yakıt ve makine yedek parçalarının yüzde kırkına el konulacaktır. 7. Bütün yük hayvanlarının yüzde yirmisine el konacaktır. Toplanan malzemeleri cepheye ulaştırmak için!

9 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ
Tekâlif-i Milliye Kararları gereği halkın ordusuna yardım etmesi milli birlik ve beraberliğin bir göstergesi olmuştur.

10 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ
Türk kadını Kurtuluş Savaşı’nda cephe gerisinde büyük bir azim ve çaba göstermiştir. Sakarya Meydan Savaşı, 23 Ağustos 1921’ de başlamıştır.

11 ! SONUÇ T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ
5 Ağustos 1921’ de Başkomutanlık Yasası çıkarıldı. Ordunun ihtiyacını karşılamak amacıyla 7-8 Ağustos 1921’ de Tekâlif-i Milliye Emirleri yayınlandı. Türk halkı emirlere uyarak birlik ve beraberlik örneği gösterdi. Emirler uygulanırken, Sakarya Meydan Muharebesi yapıldı. Ancak, Tekâlif-i Milliye Kararları’ nın etkisi en çok Büyük Taarruz’ da görüldü.


"TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları