Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ALEXANDER FLEMING; penisilin İ bulan İskoç Bakteriyolog

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ALEXANDER FLEMING; penisilin İ bulan İskoç Bakteriyolog"— Sunum transkripti:

1 ALEXANDER FLEMING; penisilin İ bulan İskoç Bakteriyolog
DR. Esİn Doğantekİn

2 ALEXANDER FLEMING; penisilin İ bulan İskoç Bakteriyolog
Sir Alexander Fleming ( ), antibiyotik işlevli cisim lizozimi keşfetti; ayrıca bir antibiyotik olan ve Penicillium notatum isimli mantardan üretilen penisilini buldu, bu icadıyla Nobel ödülü kazandı

3

4 ALEXANDER FLEMING; penisilin İ bulan İskoç Bakteriyolog
Fleming , İskoçya doğumludur. Kilmarnock’taki akademide iki yıl bulundu ve ardından Birinci Dünya Savaşı çıkana dek Londra’daki St. Mary’s Hospital’da hizmet verdi. Savaş esnasında cephelerde bulundu. Cephelerdeki hizmeti sırasında askerlerin enfeksiyonlar sonucu korkunç ölümlerine şahit olmuştu, savaşın bitiminden sonra St. Mary’s Hospital’a geri döndü ve çalışmalarını antiseptikler üzerinde yoğunlaştırdı.

5 ALEXANDER FLEMING; penisilin İ bulan İskoç Bakteriyolog
Fleming her iki keşfini de 1920li yıllarda rastlantılar sonucu yapmıştır. İlki olan lizozim, Fleming’in içinde bir bakteri ağı olan kapların içine hapşırması sonucu bulundu. Birkaç gün sonra fark etti ki mukusla temas eden bölgedeki bakteriler ölmüştü. Bir diğer söylentiye göre de Fleming nezleli bir hastanın burun salgısında tespit ettiği lizozimin en çok gözyaşı ve balgamda olmak üzere ter, BOS ve normal idrar hariç incelediği bütün vücut sıvılarında, insan hayvan ve bitki dokularında bulunduğunu göstermişti.

6 ALEXANDER FLEMING; penisilin İ bulan İskoç Bakteriyolog
Fleming’in laboratuarı herzaman dağınık olurdu, fakat 1928 yılının Eylül’ünde bu durum bir avantaja dönüştü. Laboratuarın dört bir yanına dağılmış türlü deneyleri bir düzene sokmaya çalışıyordu. Sıraya koyarken her birini dikkatle inceliyordu ki ilginç bir mantar kolonisi keşfetti. Mantarlar Staphylococcus aureus bakterisi tarafından sarılmış kaplarda yetişmişlerdi. Fakat dikkatle incelendiğinde görünecekti ki bu mantarlar , zararlı olmaya potansiyeli olan bakterileri yıkıyordu.

7

8 ALEXANDER FLEMING; penisilin İ bulan İskoç Bakteriyolog
Bunun anlamı mantarın zararlı hücreleri yok ettiğiydi. Bunun önemini hemen kavradı ve bir yıl sonra (1929 da) Penisilin adını verdiği keşfi hakkında bir makale yayınladı. Fleming genellikle bahçe toprağı ile çalışırdı, bu da bir kimyager için zor bir işti. Çünkü bahçe toprağını analiz etmek, elemek ve içinde doğru mantarları yetiştirmek uzun ve zahmetli bir süreçti. Fleming buluşunu buradan daha ileriye taşıyamadı. Buluşun bugünkü haline gelmesi iki farklı bilimadamına kalmıştı.

9 ALEXANDER FLEMING; penisilin İ bulan İskoç Bakteriyolog
Howard Florey ve Ernst Boris Chain penisilinin geliştirilip etkili bir hale getirilmesini sağladılar. Bu çalışmaları sayesinde II. Dünya Savaşı ve sonrasında pek çok insanın yaşamı kurtuldu. Fleming gerçekleştirdikleri sebebiyle 1944 yılında şövalyelik unvanını aldı.. Fleming, Florey, ve Chain, 1945 Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülünü paylaştılar. Fakat İkinci Dünya Savaşında milyonların hayatını kurtarmış olmak Fleming için çok daha büyük bir onur olacaktı.

10

11 ALEXANDER FLEMING; penisilin İ bulan İskoç Bakteriyolog
Fleming, 11 Mart1955 yılında 73 yaşındayken kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Londra’daki St.Paul Katedralindeki anıtmezarına bir milli kahramancasına gömülmüştür. Buluşuyla modern tıbbın antibiyotiklere bakışını değiştirmiş, milyonların yaşamını kurtarmıştır.


"ALEXANDER FLEMING; penisilin İ bulan İskoç Bakteriyolog" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları