Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır? A) Dün dedemle çocukluğuma kısa bir yolculuk yaptık. B) Yaşadığı olaylar onu hayattan.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır? A) Dün dedemle çocukluğuma kısa bir yolculuk yaptık. B) Yaşadığı olaylar onu hayattan."— Sunum transkripti:

1 Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır? A) Dün dedemle çocukluğuma kısa bir yolculuk yaptık. B) Yaşadığı olaylar onu hayattan koparmıştı. C) Bu ülkede hayat zor koşullarda yaşanır. D) Yaptığı yardımlarla insanların kalbini kazandı.

2 CEVAP: C Çünkü; “A”, “B” ve “D” şıkkında mecaz anlatım varken “C” şıkkında yoktur.

3 Aşağıdakilerin hangisinde “daha” sözcüğü ötekilerden farklı bir anlamda kullanılmıştır? A) Daha ne istiyorsun, kullanılmamış bir gök sunuyorum sana. B) Şiir biter mi hiç, yan yana gelmemiş sözcükler varken daha. C) İngiliz edebiyatına daha çok da Fransız edebiyatına ilgiliyim. D) Irmaklar daha güzel olsun isterim kuşlar daha güzel uçsun.

4 CEVAP: B Çünkü; “A”, “C”, “D” şıklarında “daha” sözcüğü fazlalık anlamı katarken, “B” şıkkındaki “daha” sözcüğü eksiklik anlamı vermiştir.

5 Aşağıdakilerden hangisinde “beyin” sözcüğü “öyle göründüğüne bakma sen, bu fabrikanın beyni odur” cümlesindeki kullanma anlamca en yakındır? A) Beynin işleyişi bugün bile tamamıyla anlaşılabilmiş değil. B) Beyninizin çok küçük bir bölümünü kullanabiliyormuşuz. C) Yazıya başlamadan önce bir beyin fırtınası yapalım mı? D) Beyin takımını oluşturmakta gecikirsek işi yürütemeyiz

6 CEVAP: D Çünkü; “D” şıkkında “beyin” sözcüğü “yönetici, yöneticiler” anlamında kullanılmıştır.

7 Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerin hangisinin yerine zıt anlamlısı getirilemez? A)Gittiğin okul evine yakın mı? B)Ali senden uzun mu? C)Hedeflediğin okulu kazandın mı? D)Yeni gelen öğrenci tembel mi?

8 CEVAP: C Çünkü; “A”, “B” ve “D” şıkkında altı çizili sözcük yerine getirebileceğimiz “uzak, kısa, çalışkan” sözcükleri cümlenin anlamını ve yapısını değiştirmez.

9 3. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir? A) En başta umudu olmayan adam şiir yazamaz. B) Edebiyat öncelikle büyük bir özveri gerektirir. C) İnce bir ruh kadar bilgi de lazımdır yazar için. D) Müzisyen için ses neyse ressam için de ışık odur.

10 CEVAP: D Çünkü; “Işık” kelimesi beş duyu organından biri olan “göz” ile algılanabilir.

11 4. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yansıma sözcük kullanılmamıştır? A) Hüp diye bir ses çıkarırdı çay içerken. B) Odadan bir zırıltı duyuluyordu tüm gün. C) Kuşlar ötüyor pencerenin kenarında. D) Hır gürleri çok olan kalabalık bir aileydi.

12 CEVAP: C Çünkü;”C” şıkkındaki “ötüyor” sözcüğü yansıma değildir.

13 5. Aşağıdakilerden hangisinde “doktor” sözcüğü özel anlamda kullanılmıştır? A) Doktor, insan sağlığını her şeyden önemli gören kişidir. B) Doktor, hastasına güven vermeyi her zaman başarmalıdır. C) Doktor, hafta sonuna kadar hastanede kalacağını söyledi. D) Doktor, yeri geldiğinde soğukkanlı olmayı bilmelidir.

14 CEVAP: C Çünkü;”A”, “B”, “D” şıklarında “doktor” genel olarak kullanılırken “C” şıkkında özel olarak kullanılmıştır.

15 7. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerde hangisinde özelden genele doğru gidilmiştir? A)Birçok sanat yapıtı vardır,deneme de bunlardan biridir. B)Tüm sanatçılar gibi o da ölümsüzlüğü yenme telaşında bir yazardı. C)Savaşlar zordur, Kurtuluş Savaşı da zor bir savaştı. D)Gül, sevgiliye verilebilecek en güzel çiçektir

16 CEVAP : D Çünkü ; “A” şıkkında sanat, yapıttan daha genel, “B” şıkkında sanatçı, yazardan daha genel ve “C” şıkkında da savaş, kurtuluş savaşından daha geneldir.

17 “Görmek” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde “tanık olmak, yaşamak” anlamında kullanılmıştır? A)Bu tarla uzun zamandır böyle ürün görmedi. B)Onu burada ilk kez gördüm. C)Dedem o çileli savaş yıllarını görmüş. D)Yıllardır görmediğim arkadaşımla karşılaştım.

18 CEVAP: C Çünkü; “C” şıkkında “dedem savaş yıllarını görmüş” derken görmüş tanık olmuş anlamında kullanılmış.

19 Aşağıdakilerin hangisinde abartma yoktur? A) Sesini duymasam birden çölleşirdi dünyam. B) Sizin için tuttum beş gül getirdim, sevgili! C) Sevdamın ateşi güneşi bile yakar, kül eder. D) Susunca dağlar yarılır, ırmaklar kururdu.

20 CEVAP: B Çünkü; “B” şıkkında abartma anlamı yok.


"Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır? A) Dün dedemle çocukluğuma kısa bir yolculuk yaptık. B) Yaşadığı olaylar onu hayattan." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları