Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dosya Adları ve Uzantıları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dosya Adları ve Uzantıları"— Sunum transkripti:

1 Dosya Adları ve Uzantıları

2 İÇERİK Dosya adı uzantısı nedir?
Bir dosya adı uzantısı ile hangi programların ilişkilendirilmiş olduğunu nasıl öğrenebilirim? Bir dosya adında en fazla kaç karakter kullanılabilir? Dosya adında hangi karakterler kullanılamaz? Dosya adında dosya adı uzantılarını nasıl görebilirim? Bir dosya adı uzantısını nasıl değiştirebilirim?

3 Dosya adı uzantısı nedir?
Dosya uzantısı; Dosyalar oluşturuldukları uygulama programlarına ya da programlama dillerine göre uzantı alırlar. Dosya adının sonunda nokta işaretinden sonra görünür Örneğin: dosya.txt Bu uzantıdan, Windows bunun bir metin dosyası olduğunu ve o uzantıyla ilişkili program (örneğin, WordPad veya Not Defteri) ile açılabileceğini algılar.

4 Dosya adı uzantısı nedir?
İşletim sistemi tarafından herhangi bir programa ihtiyaç duymadan çalıştırılabilen dosyalar “COM”, “EXE” ve “BAT” uzantıya sahip dosyalardır. COM: Compile edilmiş dosya, EXE: Execute, makinenin anlayacağı dile çevrilmiş uygulama dosyası, BAT: Kullanıcı tarafından oluşturulan toplu işlem dosyası.

5 Bir dosya adı uzantısı ile hangi programların ilişkilendirilmiş olduğunu nasıl öğrenebilirim?
Bilgisayarınızda yüklü her program, her biri bir dosya adı uzantısı ile tanımlanan bir veya daha fazla dosya türünü açacak şekilde tasarlanmıştır. Bilgisayarınızda bir dosya türünü açabilen birden fazla program varsa, bunlardan biri varsayılan olarak atanır. Bir dosya türünü otomatik olarak açan programı değiştirmek için Belirli bir dosya türünü açan programı değiştirme.

6 Bir dosya adı uzantısı ile hangi programların ilişkilendirilmiş olduğunu nasıl öğrenebilirim?
Bir dosya türünü otomatik olarak açan programı değiştirmek için Değiştirmek istediğiniz dosyayı sağ tıklatın ve sonra dosyanın türüne bağlı olarak Birlikte Aç'ı tıklatın veya Birlikte Aç'ın üzerine gidin ve sonra Varsayılan Programı Seç'i tıklatın. Bu dosyayı açmak için kullanmak istediğiniz programı tıklatın. Aşağıdakilerden birini yapın: Bu türdeki tüm dosyaların aynı yazılım programında açılmasını istiyorsanız, Bu tür dosyaları açmak için her zaman seçili programı kullan onay kutusunu seçin ve ardından Tamam'ı tıklatın. Yalnızca bu dosyanın şu anda ilgili yazılım programında açılmasını istiyorsanız, Bu tür dosyaları açmak için her zaman seçili programı kullan onay kutusundaki işareti kaldırın ve ardından Tamam'ı tıklatın.

7 Bir dosya adında en fazla kaç karakter kullanılabilir?
Windows'un dosya adlarında kullanılabilecek karakter sayısı sınırı genellikle 255 karakterdir. Ancak aslında dosya adı bundan daha kısa olmalıdır, çünkü bu karakter sayısına yolun tamamı (örneğin, C:\Program Files\dosya.txt) dahildir. Bunun için bazen çok uzun ada sahip bir dosyayı, geçerli konumdan daha uzun bir yol adresine sahip konuma kopyalarken hata ile karşılaşabilirsiniz.

8 Dosya adında hangi karakterler kullanılamaz?
Dosya adında aşağıdaki karakterlerin hiçbiri kullanılamaz: \ / ? : * " > < |

9 Dosya adında dosya adı uzantılarını nasıl görebilirim?
Varsayılan olarak Windows, dosya adlarının daha kolay okunabilmesi için dosya adı uzantılarını gizler, ancak bu uzantıları görünür hale getirebilirsiniz. Daha fazla bilgi için bkz. Dosya adı uzantılarını gösterme veya gizleme.

10 Bir dosya adı uzantısını nasıl değiştirebilirim?
Genellikle dosya adı uzantıları değiştirilmemelidir, çünkü değiştirildikten sonra artık o dosyayı açamayabilir veya düzenleyemeyebilirsiniz. Ancak bazen dosya adı uzantısını değiştirmek yararlı olabilir (örneğin, bir metin dosyasını (.txt) web tarayıcısında görüntüleyebilmek için bir HTML dosyası (.htm) haline getirmek istediğinizde). Bir dosya adı uzantısını değiştirebilmek için öncelikle dosya uzantılarını görünür hale getirmeniz gerekir. Sonra değiştirmek istediğiniz dosyayı sağ tıklatıp, ardından Yeniden Adlandır'ı tıklatın. Dosya adı uzantısını silin, yeni uzantıyı yazın ve ENTER tuşuna basın. Dosya adı uzantısının değiştirilmesinin dosyanın düzgün şekilde çalışmasını engelleyebileceğini belirten bir ifade ile Windows sizi uyaracaktır. Yazdığınız uzantının kullandığınız programın tanıdığı bir uzantı olduğundan eminseniz, Evet'i tıklatarak değişiklik işlemini onaylayın.

11 Bir Öğenin Bilgisayarda Aranması
Başlat Menüsü Ara Resim, müzik ya da video Belge Tüm dosya ve klasörleri Bilgisayar ya da kişi Aramalarda * ve ? Joker karakterleri kullanılır, * çok sayıda karakter yerine geçerken ? Tek bir karakter yerine kullanılır.

12 DENETİM MASASI


"Dosya Adları ve Uzantıları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları