Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SES BİLGİSİ. 1. “Gönül” kelimesine aşağıdakilerden hangisi gelirse ses olayı olur? a)-de b)-den c)-ler d)-üm.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SES BİLGİSİ. 1. “Gönül” kelimesine aşağıdakilerden hangisi gelirse ses olayı olur? a)-de b)-den c)-ler d)-üm."— Sunum transkripti:

1 SES BİLGİSİ

2 1. “Gönül” kelimesine aşağıdakilerden hangisi gelirse ses olayı olur? a)-de b)-den c)-ler d)-üm

3 Cevap: D şıkkı.Çünkü –üm ekini getirince kelimemiz “gönlüm” oluyor.

4 2. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde birden fazla ulama vardır? a)Benim annem öğretmendir. b)Kitap okumayı sevenler,o kitabı bilirler. c)Ninem onlara ne güzel masallar anlattı. d)Bayramları çok seviyorum.

5 Cevap: C şıkkı.Çünkü c şıkkında birden fazla ulama vardır.En fazla ulama c şıkkında olduğu için.

6 3.Aşağıdakilerden hangisinde ünsüz yumuşaması vardır? a)İnsanlığa b)Sebeplerini c)Sevinçle d)Üstün

7 Cevap: A şıkkı.Çünkü a şıkkında ana kelime insanlık.Ünlü ile bir ek gelince ünsüz yumuşaması olur.

8 4. Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde –i eki aldığında ünlü düşmesine uğramaz? a)Boyun b)Karın c)Göğüs d)Kulak

9 Cevap: D şıkkı.Çünkü kulak kelimesi- i eki aldığında kelime “kulağı” oluyor.Bunun için kulak kelimesi ünlü düşmesine uğramaz.

10 5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşaması olan bir sözcük yer almaz? a)Anneme sabahtan beri yardım ediyorum. b)Komşular hafta sonu bize uğradı. c)Her gün dedemin dişliğini arıyoruz. d)Gözlüğüm buralarda mı?

11 Cevap: B şıkkı.Çünkü b şıkkında hiç ünsüz yumuşaması yok.

12 6.Hangi satırda ulama vardır? a)Biz küçük fidanlar her gün dinleriz. b)Büyük ağaçların anlattığını… c)Ferhat ve Şirin’i,Battal Gazi’yi d)Tilkinin kargayı aldattığını.

13 Cevap: B şıkkı.Çünkü o cümlede birden fazla ulama vardır.

14 7.Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde ünsüz benzeşmesi vardır? a)millette b)bakardı c)paketi d)Cumhuriyete

15 Cevap: A şıkkı.Çünkü sert ünsüzlerle (p,ç,t,k,;f,ş,s,h) biten bir sözcüğe “c,d,g” ile başlayan bir ek eklenirse ekin başındaki yumuşak ünsüz sertleşerek “ç,t,k” olur.

16 8.Aşağıdakilerden hangisi ünlüyle başlayan bir ek aldığında sözcüğün sonundaki ünsüz yumuşar? a)devlet b)hukuk c)bank d)yurt

17 Cevap: D şıkkı.Çünkü sonunda p,ç,t,k ünsüzlerinden biri bulunan sözcüğe ünlü ile başlayan bir ek gelirse bu ünsüzler yumuşayarak b,c,d,g,ğ ünsüzlerine dönüşür.

18 9.Aşağıdaki tarihlerin hangisi kendisinden sonra gelen –de/-da durum ekinin ünsüzünü sertleştirmez? a)1883 b)1981 c)1960 d)1975

19 Cevap: B şıkkı.Çünkü 1981 tarihine –de eki gelince (okunuşu) bin dokuz yüz seksen bir(de) oluyor.

20 10.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü düşmesine uğramış bir sözcük vardır? a)Karnı ağrıyor diye ilaç almış. b)Sütü dolaba yerleştirmiş. c)Evi iyice temizledim. d)Kalemleri masaya bırakmış.

21 Cevap:A şıkkı.Çünkü “karnı” kelimesinin ana kelimesi karın.Bunun için de ünlü düşmesine uğramış.

22 11.Aşağıda altı çizili olan sözcüklerin hangisinde ünsüz sertleşmesi vardır? (altı çizili olan kelimeler:gözlüğüm,uyurken,sokakta,aniden) a)Top çarpınca gözlüğüm kırıldı. b)Uyurken yatak çökmüştü. c)Sokakta arkadaşıma rastladım. d)Aniden kapı çarpıldı.

23 Cevap:C şıkkı.Çünkü sonu ünsüz ile biten kelimeye “c,d,g” ile başlayan ek gelirse “ç,t,k” olur.

24 12.Aşağıda altı çizilen sözcüklerin hangisinde ünlü türemesi vardır? (altı çizili sözcükler:öpücük,alnı,omzu,okuduğu) a)Çocuğun yanağına öpücük kondurdu. b)Zavallının alnı ter içindeydi. c)Omzu çıktığı için hastaneye kaldırdılar. d)Okuduğu romanları bir bir daydı.

25 Cevap: A şıkkı.Çünkü öpücük kelimesinde ünlü türemesi vardır.

26 13.Aşağıdakilerden hangisi ünlüyle başlayan bir ek aldığında sonundaki sert ünsüz yumuşamaz? a)bardak b)kitap c)koç d)kurt

27 Cevap:C şıkkı.Çünkü üç kelime yumuşarken bir kelime yumuşamıyor.

28 14.Aşağıdakilerden hangisinde ünsüz sertleşmesine örnek yoktur? a)Yeni aldığı bıçak çok keskindi. b)Sokak satıcılarının sesleri duyuluyordu. c)Yataktan kalkar kalkmaz yüzünü yıkadı. d)Dün,akşama kadar balık tuttu.

29 Cevap:B şıkkı.Çünkü diğer üç kelimede sertleşme var.Ama bir kelimede yok.

30 15.Aşağıdakilerden hangisine ünlüyle başlayan bir ek gelirse ünlü düşmesi oluşur? a)Renk b)Kılıç c)Sepet d)Devir

31 Cevap:D şıkkı.Çünkü devir kelimesine –i eki gelince kelime “devri” oluyor.

32 16.Aşağıdakilerden hangisinde ünlü düşmesi vardır? a)Akıllı biri olduğunu sanıyordum. b)Seni gördüğüme sevindim. c)Uzun ömürlü bir işti. d)Çocuklar bahçede oynuyorlar.

33 Cevap:D şıkkı.Çünkü oynuyorlar kelimesinin ana sözcüğü “oyun”.Bunun için cevap d şıkkı.

34 17.Aşağıdakilerden hangisinde büyük ünlü uyumuna uyan bir sözcük vardır? a)kardeş b)ocak c)haziran d)ahenk

35 Cevap:B şıkkı.Çünkü ocak kelimesi kalın ünlü ile başlayıp kalın ünlü ile bitmiş.

36 18.Aşağıdakilerden hangisinde hem büyük ünlü uyumuna hem de küçük ünlü uyumuna uyar? a)karpuz b)armut c)elma d)erik

37 Cevap:D şıkkı.Çünkü erik kelimesinde düz ünlüler ile başlayıp düz ünlü ile bitmiş ve ince ünlü ile başlayıp ince ünlü ile bitmiş.Bunun içinde hem küçük hem de büyük ünlü uyumu vardır.

38 19.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçük ünlü uyumuna uymayan bir sözcük vardır? a)Kalemimi evde unutmuşum. b)Pazardan kavun almış. c)Ekimde köye gideceğiz. d)Dışarıda hava buz gibi.

39 Cevap:B şıkkı.Çünkü o cümlede düz ünlü ile başlamış ama düz ünlü ile bitmemiş.

40 20.Aşağıdakilerden hangisi büyük ünlü uyumuna uyar? a)kalem b)matematik c)kitap d)bardak

41 Cevap:D seçeneği.Çünkü kalın ünlü ile başlamış kalın ünlü ile bitmiş.


"SES BİLGİSİ. 1. “Gönül” kelimesine aşağıdakilerden hangisi gelirse ses olayı olur? a)-de b)-den c)-ler d)-üm." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları