Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SORU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SORU."— Sunum transkripti:

1 SORU

2 SORU

3 SORU

4 SORU

5 SORU

6 SORU

7 SORU

8 >karton kutudan meşrubat içerken kutunun dış yüzeyinin içeri çöker
GAZLARIN BASINCI A-açık hava basıncı: uygulamalar: >su dolu ve ağzı kağıt ile kapatılmış baş aşağı çevirdiğimizde su dökülmez. >karton kutudan meşrubat içerken kutunun dış yüzeyinin içeri çöker >minibüs ve dolmuşlardaki vantuzları sökmek oldukça zordur. yukarıdaki olayların nedeni açık hava basıncıdır.

9 bu basınca açık hava basıncı denir.
Dünyanın çevresinde hava tabakası (atmosfer) bulunur. bu hava tabakası ağırlığından ötürü DÜNYA üzerinde bulunan her şeye bir basınç uygular. bu basınca açık hava basıncı denir. açık hava basıncını ölçmek için kendisi gibi bir akışkan olan sıvılardan yararlanılır.(en ideal sıvı civadır)

10 TORİÇELLİ DENEYİ açık hava basıncının varlığını TORİÇELLİ yaptığı deneyle ispat etmiş ve büyüklüğünü ölçmüştür. toriçelli deneyinde önce bir ucu kapalı cam boruyu cıva ile doldurmuştur. tamamen cıva dolu borunun ağzını kapatıp, cıva dökülmeyecek şekilde ters çevirerek,cıva kabına daldırır. cam boru içindeki cıva ağırlığından dolayı kaba bir basınç uygular. açık hava da cıva kabına bir basınç uygular. her iki basınç eşit oluncaya kadar boruda cıva seviyesindeki akış sürer. P(c) = P(o)

11 P (o) = P(c) P(o)= h x d x g P(o) = 13,6 x 76 x 10 5
O C ‘ ta deniz seviyesinde ,açık hava basıcını 76 cıva yüksekliğindeki cıva sütunu dengeler. P (o) = P(c) P(o)= h x d x g P(o) = 13,6 x 76 x 10 5 P (o) = =10 p a =1 atm olur.

12

13 Hava deniz seviyesinde her 1 cm(kare)’ lik yüzeye yaklaşık olarak 10 N luk kuvvet etkisinde basınç yapar. bu da ortalama olarak bir insan vücuduna N kuvvet uygulaması anlamına gelir. bu değer yaklaşık 15 otomobil ağırlığı demektir. insan vücudu bu basıncı iç sıvı basıcıyla dengeler.

14 Açık hava basıncı yukarılara doğru çıkıldıkça azalır.
nasıl denizde yukarılara doğru çıkan dalgıca etkiyen sıvı basıncı azalıyorsa,yer yüzünde yukarılara doğru çıkan dağcıya da etkiyen açık hava basıncı azalır. açık hava basıncının atmosferde yukarılara çıktıkça azalmasının sebebi; hem yukarılar çıkıldıkça üzerimizdeki hava miktarının ,hem de hava yoğunluğunun azalmasıdır.

15 havanın sıcaklığına nemine hava akımları’na bağlıdır.
Açık hava basıncı,ortamın deniz seviyesinden yüksekliğinden başka; havanın sıcaklığına nemine hava akımları’na bağlıdır. hava sıcaklığı azaldığı oranda hava basıncı artar(yoğunluk artacağından)

16 Açık hava basıncını ölçen aletlere barometre denir. iki gruba ayrılır.
1- cıvalı barometre 2-metal barometre 1-cıvalı barometre: U borusunun kollarındaki cıva düzeyleri farkı cm-cıva cinsinden açık hava basıncının değerlerini verir. 2-metal barometre: daha kullanışlıdırlar.içi boş metal kutu ,yay ve kadrandan oluşur.metal barometrelerin çalışması maddelerin ESNEKLİK özelliklerine dayanır. ALTİMETRE: uçaklarda kullanılan hassas barometredir. Altimetre ile yükseklik ölçümü yapılır

17 Açık hava basıncı uygulamaları

18 soru

19 soru

20 soru

21 soru

22 soru

23

24

25 balonun şişik halde kalması bu basınç sayesinde mümkün olur.
KAPALI KAPLARDAKİ GAZ BASINCI Bir çocuk balonu şişirip ağzını bağlayalım.kapalı bir kap olarak düşündüğümüz balon içindeki gazın belli bir basıncı vardır. balonun şişik halde kalması bu basınç sayesinde mümkün olur. balondaki basıncın sebebi; gazın ağırlığından ziyade gaz moleküllerinin çarpışmasıdır.

26 yangın tüpleri:karbondioksit gazı sıvılaştırılarak doldurulmuştur.
Gazların sıvılardan farklı bir özelliği de; SIKIŞTIRILABİLMELERİDİR. Bu özellikten yararlanılarak yüksek basınca dayanıklı kapalı kaplara doldurulan gazlar birçok alanda kullanılır. yangın tüpleri:karbondioksit gazı sıvılaştırılarak doldurulmuştur. evlerimizde kullandığımız tüpler:likit gaz sıvılaştırılarak doldurulmuştur. metal parfüm şişeleri:içleri sıvılaştırılmış gazla doludur. bu gazlar dedantör kullanılarak daha sonra gaz halinde dışarı çıkarılır.

27 soru

28 1- BOYLE – MARİOTTE KANUNU P (1) X V (1) =P (2) X V (2)
GAZ KANUNLARI : 1- BOYLE – MARİOTTE KANUNU P (1) X V (1) =P (2) X V (2) 2-CHARLES KANUNU V(1) / T(1) =V (2) / T (2) 3-GAY LUSSAC KANUNU P (I) /T (1) =P (2) / T (2) OLMAK ÜZERE ÜÇ TANEDİR.

29 NOT:SICAKLIK SABİT OLMAK ŞARTIYLA
1- BOYLE MARİOTTE KANUNU : NOT:SICAKLIK SABİT OLMAK ŞARTIYLA

30 GAZ BASINCI SABİT TUTULMAK ŞARTIYLA
2-CHARLES KANUNU : NOT: GAZ BASINCI SABİT TUTULMAK ŞARTIYLA

31 NOT: hacim sabit tutulmak şartıyla
3- GAY- LUSSAC KANUNU : NOT: hacim sabit tutulmak şartıyla

32 Kapalı kaplarda gaz basıncını MANOMETRE İLE ÖLÇERİZ.
KAPALI KAPLARDA GAZ BASINCINI ÖLÇME : Kapalı kaplarda gaz basıncını MANOMETRE İLE ÖLÇERİZ. İki çeşit manometre vardır. 1- açık uçlu manometre : 2- kapalı uçlu manometre : P (g) =h (cıva)

33 Akışkanların yüksek basınçtan alçak basınca aktarılması


"SORU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları