Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MUHARREM AYI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MUHARREM AYI."— Sunum transkripti:

1 MUHARREM AYI

2 Ramazan'dan sonra oruçların en fazîletlisi, Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farzlardan sonra en fazîletli namaz da gece namazıdır. (Hadîs-i şerîf-Et-Tergîb vet-Terhîb) Kim arefe günü oruç tutarsa, iki senelik günâhına keffâret olur ve kim de, Muharrem ayında bir gün oruç tutarsa, her bir günü için otuz gün sevâbı yazılır. (Hadîs-i şerîf-Taberânî) Muharrem ayı, Kur'ân-ı kerîmde kıymet verilen dört aydan biridir. Aşûre, bu ayın en kıymetli gecesidir. Allahü teâlâ, birçok duâları Aşûre günü kabûl buyurmuştur. (Bkz. Aşûre Günü). (Muhammed Rebhâmî) İslâmiyet'in ilk zamanlarında ve İslâmiyet'ten evvel, Receb, Zilka'de, Zilhicce ve Muharrem aylarında harb etmek haram idi. İslâmiyet'ten evvel Arablar, Receb veya Muharrem aylarında harb edebilmek için, ayların yerini değiştirir, ileri veya geri alırlardı. Resûlullah efendimiz, hicretin onuncu senesinde, doksan bin müslüman ile vedâ haccı yaptığı zaman; "Ey Eshâbım! Haccı tam zamânında yapıyoruz. Ayların sırası, Allahü teâlânın yarattığı zamandaki gibidir" buyurdu. (Ali Cürcânî)

3 Hepimizin Bildiği bir tür tatlı besindir aşure peki nasıl ortaya çıkmıştır sizlere onu anlatalım
Aşurenin ortaya çıkışı hakkında şöyle bir hikaye vardır. “Nuh'un gemisi tufan dinip Ağrı Dağı'na oturduğunda gemidekiler Allah'a şükretmek için kutlama yapmak istediler. Fakat geminin yiyecek ambarları neredeyse boşalmak üzereydi. Bunun üzerine, yiyecek olarak ne bulurlarsa hepsini bir araya getirip bir çorba pişirirler ve böylece aşure ortaya çıkar.”

4 Aşure günümüzde 13 veya daha fazla malzeme çeşidinin pişirilmesiyle hazırlanır. Fakat aşurenin bir tane mutlak tarifi yoktur elbette. Yapılışı yöreden yöreye farklılık gösterir. Aşurelik buğdaya pirinç ekleyenler de vardır, çok çeşitli kuruyemiş koyanlar da. Bazı yörelerse şeker yerine pekmez kullanır. Çorum yöresinde “Pekmezli Hedik” denen bu karışıma, Gaziantep'te anason da eklendiği olur. İşte böyle bir tatlıdır aşure. Hemen her yöremizde değişik biçimlerde yapılan ama nerede yapılırsa yapılsın ağızları tatlandıran ve paylaşıldıkça bereketi artan.

5 Aşure günü olan önemli olaylar;
Yerlerin ve göklerin yaratılması Hz. Ömer'in tövbesinin kabul olması, Hz. Nuh'un tufandan kurtulması Hz. Yunus'un balığın karnından çıkması Hz. İdris'in göğe çıkması Hz. İbrahim'in dünyaya gelmesi ve ateşten kurtulması Hz. Süleyman'a saltanat verilmesi Hz. Eyyub'un hastalıklarından kurtulması Hz. Musa'nın Kızıldeniz'i geçmesi ve Firavun'un helak olması

6 HAZIRLAYAN ßërkåÿ Øz¢äñ IOIO 7|L


"MUHARREM AYI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları