Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CÜMLEDE ANLAM 30 SORU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CÜMLEDE ANLAM 30 SORU."— Sunum transkripti:

1 CÜMLEDE ANLAM 30 SORU

2 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dolaylı anlatım vardır?
“Sanat büyük emek ister”sözü yabana atılmamalı Filmi izlemedim;ama film çok güzelmiş. Sinemanın büyük bir aşama kaydettiğini anlattı Atalarımız;“Gönül ferman dinlemez.”demiş C.

3 2. Aşağıdaki cümlelerin hangisi kendi içinde çelişkili bir anlam taşımaktadır?
Bu kitaptaki şiirlerin hepsini beğendim. Bahar gelince insanlar genellikle neşeli olur. Hayatı anlamlandıran insanın kendisidir. Gözünden hiçbir şey kaçmadığını söyleyen kişi, yakınında olup bitenleri fark etmedi. D.

4 3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi yoktur?
Sıcaktan kavun,karpuz patlamış. Gürültü başımı ağrıttı. İnsanlar huzur içinde yaşamak istiyor. Soğuklar başlayınca leylekler göç eder. C.

5 4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma söz konusudur?
Van Gölü’nün büyüklüğü karşısında büyülendim. Çalışkanlığıyla herkesin dikkatini çekiyor. Mektubu betimlemelerle süslemiş. Karacaoğlan’dan güzel yazan halk ozanı var mı? 2002 / LGS D.

6 5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde koşul ilişkisi vardır?
Kitabı yakında geri vermek için aldı. Millet için her şeyini feda etti. Gazeteyi yırttığı için babasından tepki gördü. Ömrümde,böyle bir araba görmedim. A.

7 6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “Ne gördüm,ne tanıyorum
6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “Ne gördüm,ne tanıyorum.”cümlesi ile aynı anlamlıdır? Hem gördüm,hem tanıyorum. Belki de görsem tanırım. Görmedim de tanımıyorum da. Görsem bile tanıyamam. C.

8 7. Aşağıdaki dizelerin hangisinde dile getirilen istek,gerekçesiyle birlikte verilmiştir?
İncecikten bir kar yağar Tozar Elif Elif diye Yare selam söylen selam yelleri, çıkıp şu yollara naz eylemesin Gönül gurbet ele çıkma Ya gelinir ya gelinmez İstanbul’un orta yeri sinema, Garipliğim,mahzunluğum duyurmayın anama C.

9 8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin gerçekleşmesi koşula bağlanmıştır?
Yaz gelince tatil hazırlıklarına başlanır. Öyle yorgunmuş ki yatınca uyuyakaldı. Kafeste yaşayan kanarya ötmüyor. İyi düşününce nerede yanıldığını anlarsın. D.

10 9. Yandaki kelime ve kelime gruplarıyla kurallı ve anlamlı bir
indirmek isteyenler ileriye gitmesini istemeyenler onu insanın hayvan seviyesine 9. Yandaki kelime ve kelime gruplarıyla kurallı ve anlamlı bir cümle oluşturulduğunda sıralama nasıl olur? A.

11 10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yakınma” söz konusudur?
Ömrümde bir kere bile yalan söylememiştir. Güneş sanki bugün daha erken doğdu. Problemi umduğumdan daha kısa sürede çözdü. Sonunda eşyalarını düzenli kullanmayı öğrene bildi. D.

12 11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim açıklamasıyla verilmiştir?
Yıllardır bu kasabada kendi yağımızla kavrulup gidiyoruz. Takımımız son maçlarda kendini gösterdi,becerilerini sergiledi. Adamın gözleri dönmüş,adam elindeki bıçağı her an fırlatabilir. Öyle bir düğün yaptılar ki dillere destan oldu. B.

13 12. Aşağıdakilerin hangisinde bir karşılaştırma yapılmamıştır?
Bugün hava daha sıcaktır. Gülden ziyade karanfili seviyorum. Bu da kardeşi gibi üzgün gözüküyor. Köye gidince önce bahçeye uğrarım. D.

14 13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir ön yargı vardır?
Sınıfımız bu yılda başarılı oldu. Kitaplarım için yeni kitaplık aldım. Fenerbahçe bu maçı da kaybedecek. Bu kitap piyasaya çıkar çıkmaz bitti. C.

15 14. Aşağıdakilerden hangisi “tanım” cümlesidir?
Tutku,irade ve yargıları aşan güçlü bir coşkudur. Test,insan zekasını geliştirmek için faydalıdır. Tabiat,insan faaliyetlerinin gerçekleştiği bir yerdir. Spor,insan sağlığı için önemlidir. A.

16 15. Aşağıdaki cümlelerin hangisi,üslupla ilgilidir?
Bu öykü iki kişi arsında geçer. Genellikle öyküleri Çukurova insanını anlatır. Kitabında on iki öykü yer alır. Öykülerde sessiz çoğunluğun sıkıntıları sade bir dille anlatılmıştır. D.

17 16. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi “insanın karakter özellikleri kolay değişmez.”anlamındadır?
İki karpuz bir koltuğa sığmaz. Güneş balçıkla sıvanmaz. Huylu huyundan vazgeçmez. Bir elin nesi var,iki elin sesi var. C.

18 17. “Hesap”sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim içinde yer almamıştır?
Bir gün gelir yaptıklarının hesabını soran olur. O,hesabını bilen insandır. Bu ay hesapta olmayan borçlar çıktı. Herkesin bankada hesabı var. D.

19 18.Aşağıdaki cümlelerin hangisi varsayım ifade etmektedir?
Şiir,özellikle insanın hayal dünyasına seslenir. İyi şiir yazdığını kabul edelim,o ustaların arasında barınabilecek misin? Şairlerin kendilerine özgü hayal dünyaları vardır. Önemli olan başarıyı devam ettirmektir. B.

20 19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde amaç-sonuç ilişkisi vardır?
Müzeyi daha önce gezdiği için gitmedi. Ödül aldığı için bir tören düzenledi. Onunla tanışmak için,çok çaba gösterdi. Ona söz verdiğim için seninle gelemem. C.

21 20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir benzetme yapılmıştır?
Karşıya geçmek için vapura binmelisin. Bahar yüzünü tam anlamıyla gösterdi. Martılar bir gelin gibi süzülüyor. Kara bulutlar yağmurun habercisiydi. C.

22 21. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “abartma” yoktur?
Onunla Vanlara kadar gittik. Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır. Sen gidince göz yaşlarım sel olup aktı. Bu iki yüz sayfalık kitabı,bir günde okuyup bitirdim. D.

23 22. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin anlamında “kesinlik” yoktur?
Her ay mutlaka iki dergi alıyorum. Bu konuyu yeterince anlamamış olur. Korkudan eli ayağı birbirine dolaştı. İlk kitabı beklediği ilgiyi görmedi. B.

24 23. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznelik vardır?
Sessizce bana doğru yürüyordu. Bahçenin sonunda incir ağacı vardır. Çocuklar bağıra bağıra oynuyorlardı. Anlamsız anlamsız yüzüme bakıyordu. D.

25 24. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi anlamca ötekilerinden farklıdır?
Eldeki yara,yarasıza duvar deliği. El eli yıkar,iki el de yüzü. El elin nesine,gülerek gider yasına El elin eşeğine türkü çağırarak arar. B.

26 25. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “sitem” anlamı vardır?
Onlar her akşam evimizin önünde oynarlar. Pikniğe gitmediği için ona darılmıştı. Herkesin hatırını sordu da benimkini sormadı. Bizi görünce çok mutlu oldu. C.

27 26. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır?
Gördüklerimi bile anlatamadım. Gelse bile onunla görüşmem. Sen bile bu soruyu çözersin. Anlasa bile anladığını söylemez. B.

28 27. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “tahmin” anlamı yoktur?
Çok ağlamış ki gözleri kızarmış. Konuyu biliyor ki soruları çözüyor. Öyle hızlı anlatıyor ki not alamıyorum. Öyküyü okumuş ki özetini çıkarıyor. C.

29 28. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde abartma söz konusudur?
Yeşilin bin bir tonunu burada gördük. Hepimizi anlattığı fıkralarla güldürdü. Kasabaya geldiğimizde uyanmıştık. İki tabak yemek yemişti. A.

30 29. Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde mecaz anlam yoktur?
Ummadığın taş baş yarar. Gençliğin kıymeti ihtiyarlıkta bilinir. Damlaya damlaya göl olur. Üzüm üzüme baka baka kararır. B.

31 30. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “eşitlik” söz konusudur?
Bütün konuları o anlattı. Çarşıya anneme kazak almak için gittim. Her sınıftan yedişer öğrenci alındı. Rüzgar her yeri mahvetmişti. C.

32 Hümeyra BAYKAŞ


"CÜMLEDE ANLAM 30 SORU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları