Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgisayar Ağları 2010 - 2011 Sungurlu Meslek Yüksekokulu – Öğr. Gör. Hakan KÖR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgisayar Ağları 2010 - 2011 Sungurlu Meslek Yüksekokulu – Öğr. Gör. Hakan KÖR."— Sunum transkripti:

1 Bilgisayar Ağları Sungurlu Meslek Yüksekokulu – Öğr. Gör. Hakan KÖR

2 Konular 1 Bilgisayar Ağı ve Tarihçesi 2 Ağ Bağlantı Türleri
Bilgisayar Ağı Tarihçesi 3 4 Avantaj ve Dezavantajları 5 AğTürleri

3 Bilgisayar Ağı nedir? , Tarihçesi
Bilgisayar ve benzeri sayısal sistemlerin belirli bir protokol altında işletimde bulunmasını sağlayan sistem bilgisayar ağıdır. Bağlantı türleri: -LAN (Local Area Network) -Kampüs Ağı -Wan (Wide Area Network) -Uzaktan Bağlantı (Remote Connection)

4 Bağlantı Türleri -LAN (Local Area Network)
Yakın mesafedeki (bir odadaki) bilgisayarların birbirine bağlı olduğu ağlardır. Örnek; Lab 1, Lab 2. Bir Bnc kablo,2 sonlandırıcı veya 1 hub kullanılarak kurulabilir. Kulllanılan teknolojiye göre 10, 16, 100, 155, 622 Mbps ve 1 Gbps bant genişliğine sahip olabilir. -Kampüs Ağı Üniversite kampüsü gibi sınırlı bir alana dağılmış olan binalar içerisindeki bilgisayarları, LAN’ları biribirine bağlamak için kullanılır. Omurga(Backbone) ağ, bu iş için kurulan ve tüm kampüsü dolaşan çatı durumundadır. Mesafe artışı ile birlikte bakır kablo yerine fiber optik kablo kullanılmalıdır.

5 Bağlantı Türleri -Wan (Wide Area Network)
Çok uzak mesafedeki kampüs türü ağları ve LAN’ların bağlı olduğu ağlardır. Örnek; Şehirler arası -Uzak Bağlantı Bir tek bilgisayarın veya küçük bir ofisteki bilgisayar grubunun merkezi bir yere bağlanmasıdır. Büyük bir bant genişliğine ihtiyaç duyulmaz.

6 Bilgisayar Ağı nedir? , Tarihçesi
Yukarıda görülen diyagram...Dr. Robert M. Metcelfe tarafından 1976 yılının Haziran ayında National Computer Conferance'da ethernetin doğuşu sırasında çizildi. Ethernetin doğuşundan beri bu diyagramdaki temellere dayanan kullanım süregelmiştir.

7 Bilgisayar Ağı nedir? , Tarihçesi
Bilgisayar Ağı nedir? , Tarihçesi Yerel Ağ Mimarileri Günümüzde en çok kullanılan yerel ağ mimarileri Ethernet, Token Ring ve ARCnet tir. Halihazırda tüm dünyada küçük büro ağlarından, kampüslere, evlerde kurulan basit ağlardan, çok büyük ağlara kadar, ucuz, kolay ve yetenekli olması nedeniyle ethernet kullanılmaktadır. 

8 Tarihsel Gelişimi Tarihsel Gelişim Main-frame OS yoktu
Paralell Systems (Paralel Sistemler) OS: UNIX, MAC OS, MS-DOS Timesharing Systems (Zaman Paylaşımlı Sistemler) Birden fazla işin bir donanımı kısa sürelerle paylaşması .300bps (30 karakter) Personal Computer Systems (Kişisel bilgisayar sistemleri) OS: UNIX, MAC OS, MS-DOS Tarihsel Gelişim 1970 Main-frame OS yoktu 1960 1980 Distributed Systems (Dağıtık Sistemler) Bir çok MIB, ağdaki diğer kaynakları, verileri ve işlemleri yürütürler.Örn: Ağ,internet OS: Ağ işl. Sis (Windows NT) 300 bps 1950 1990 Geniş Bant İnternet Dsl,adsl, kablo Uydu Wi-fi vb. 0,1 – 100 Mbs Gbs 2000 9600bps İle başlayıp 56kbs’ye Ulaştı (1998)

9 Ethernet 1960'li yılların sonlarında Hawaii Üniversitesi ALOHA adını verdiği bir geniş ağ kurdu. Üniversitenin amacı kampüsün değişik noktalarına yayılmış olan bilgisayarları birbirine bağlamaktır. Bu network modelinin günümüze kadar gelen en önemli özelliği CSMA/CD olarak adlandırılan tekniktir. CSMA/CD nin açılmış hali Carrier Sense Multiple Access/Collision Detect'in Taşıyıcı Sinyalin Algılanması, çoklu erişimce çarpışmanın tespiti). Taşıyıcı sinyalin algılanması -carrier sence- ağ kartının kablodan bilgi transfer etmeden önce belirli bir süre hattı dinlediği anlamına da gelir.

10 Ethernet Çoklu erişim, aynı kabloya birden fazla bilgisayarın bağlanabileceğini belirtir. Çarpışmanın tespiti ise hattaki verilerin çarpışmasını engellemek için alınmış bir güvenlik önlemidir. Bu eski ağ tasarımı bu günkü ethernetin temelidir.1972 yılında XEROX firması deneysel amaçlı ilk ethernet kartını üretti ve 1975 yılında ilk ethernet ürününü piyasaya sürdü. Bu ürünün orijinal versiyonu 2.95 Mbps hızında 1km kablo ile 100 den fazla bilgisayarı birbirine bağlamak üzere tasarlanmıştı. XEROX ethernet kartı çok başarılı oldu. Intel, Xerox ve Digital 10 Mbps ethernet konusunda yeni bir standart getirdiler.

11 Ethernet Oluşturulan bu standart bugün kabul gören IEEE standartı ile büyük benzerlikler göstermektedir. Ethernet networkler değişik kablolar ile bağlanabilir. Ethernet yerel iletişim ağı altında sistemleri birbirine bağlayan bir tür kablolama ve sinyalleşme biçimidir. Bilgisayar haberleşmesinin temelinde OSI modeli geçerlidir. OSI modellemesinde ilk iki katmanda (1. katman –fiziksel/pysical layer ve 2.inci katman veri bağı/data link-) belirlenen Ethernet, ilk kez, 1970'lerin sonlarında, Xerox tarafından geliştirilmiştir. 1980'lerde Xerox firmasının DEC ve Intel firmalarıyla ortaklaşa yaptığı çalışmalar sonucunda, Ethernet Versiyon I. için `Blue Book Standard' (Standart Mavi Kitap) adı altında, bu versiyonun kullandığı standartları açıklayan bir kitap ortaya çıkarılmıştır.

12 Ethernet Burada açıklanan standartlar arasında, `baseband' tekniği, CSMA/CD (Carrier Sense Multiple Access/Collision Detect) network standartı ve ethernetin ilk dönemlerinde kullanılan ve uzun yıllar yaygın bir şekilde uygulanan coaxiel kablo kullanım standartları anlatılmaktadır. Bu standart daha sonra 1985 yılında çıkan Ethernet II adlı yeni standartla yenilenmiştir. IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineer) 802 numaralı projesinde ve CSMA/CD network standartının oluşumunda, Ethernet II Versiyonu temel alınmıştır. Genelde de ethernet paketinin başında yer alan bilgi (header) dışında bir farkları olmadığı için, ikisi birbirlerinin yerine anılırlar.

13 Neden Ağ? Neden Bilgisayar Ağlarına Gereksinim Duyulur?
Bilgisayar ağlarına duyulan gereksinimin temel nedeni veri kaynaklarını paylaşmak ve iletişim kurmaktır. Veri paylaşmak sabit disklerde yer alan klasörlerin ve dosyaları birçok kişi ya da istenilen diğer kişiler tarafından kullanılması anlamındadır. İletişim ise kullanıcıların bir birine elektronik-posta göndermesi anlamındadır. Bilgisayar ağlarının bir diğer kullanım alanı da yazıcılar ve diğer çevre birimlerinin paylaşımıdır. Diğer bir ağ kullanımı da uygulamaların paylaşımıdır. Örneğin bir bilgisayarda yüklü bir progra- mın diğer bilgisayarlar tarafından kullanılması Bilgisayar ağlarına duyulan gereksinimi şu şekilde özetlemek olasıdır: •Veri paylaşımı •Elektronik-posta •Çevre birimlerini paylaşmak •Uygulamaları ortak kullanmak

14 Avantaj - Dezavantaj Avantaj - Dezavantaj
Avantaj - Dezavantaj Avantaj - Dezavantaj İlk kurulum maliyetinin yüksek olması Ağın sürekli olarak bakımı Sürekli olarak arıza giderimi Ağı yöneten ana makine Yönetim ve Güvenlik Verilerin paylaşımı Dosyaların paylaşımı Donanımların paylaşımı Yazılımların paylaşımı Yönetim ve Güvenlik Erişim ve İletişim Eğitim

15 Ağ Türleri Ağ üzerinde bilgisayarların nasıl yapılandırıldığına ve bilgilere nasıl erişildiğine göre ağlar ikiye ayrılır: -Peer-to-peer Network (eşler arası) -Server-Based (client/server) Network Eşler-arası (peer-to-peer) ağlarda genellikle sınırlı sayıda PC birbirine bağlıdır. Bu bilgisayarlar düzey olarak aynıdır. Yani içlerinden birisinin ana bilgisayar olarak kullanılması söz konusu değildir . Bir bağlantı aracılığıyla isteyen kullanıcılar birbirleriyle iletişim kurar ya da dosya alışverişi yapabilirler. İPUCU: Windows ortamında eşler arası ağlar workgroup olarak, server temelli olan ağlar ise domain olarak bilinir.

16 Ağ Türleri Server-based (client/server) ağlarda bir ana bilgisayar vardır. Buna ana makine (dedicated server) denir. Ana makine üzerinde ağ yönetimi yapılır. Ayrıca ağa girecek (login) ya da bağlanacak herkes bu ana makine üzerinde yer alan kullanıcı hesaplarına göre kontrol edilerek bağlantı gerçekleştirilir. Böylece kullanıcı ve dosya temelinde güvenlik sağlanmış olur. Bunun dışında kullanıcının girişinde kimlik bilgilerinin kontrolü (authentication) işlemi yapılmış olur.

17 Ağ Türleri ŞEKİL 1-2: PEER-TO-PEER (EŞLER ARASI) NETWORK.
ŞEKİL 1-3: SERVER-BASED (SUNUCU TABANLI) NETWORK.

18 Teşekkürler!


"Bilgisayar Ağları 2010 - 2011 Sungurlu Meslek Yüksekokulu – Öğr. Gör. Hakan KÖR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları