Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan: Mehmet Yener

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan: Mehmet Yener"— Sunum transkripti:

1 Hazırlayan: Mehmet Yener
Bu slayt gösterisi 17 slayttan oluşmaktadır.

2 CENAZE İLE İLGİLİ MESELELER

3 İÇERİK Cenaze ile İlgili Kavramlar Cenaze Namazı Cenazenin Taşınması
Taziye Kuran Okumak ve Dua Etmek

4 Baki olan yalnızca Allah’tır ve her canlı ölümü tadacaktır
Baki olan yalnızca Allah’tır ve her canlı ölümü tadacaktır. Doğum gibi ölümde Allah’ın değişmez sünneti içerisinde doğal bir olaydır. Fakat İslam inancı bakımından ölüm bir son değil, yeni bir hayatın başlangıcıdır. Dolayısıyla ölüm denilen olay, başka bir alem için mahiyeti farklı bir doğum olarak gerçekleşir. Ölünün adeta doğmuş bir çocuk gibi yıkanması, yeni doğan çocuğa giydirilen zıbın misali kefenlenmesi ve beşiğine (mezarına) özenle indirilmesi, ona ölmüş bile olsa insan olması hasebiyle saygılı bir şekilde diğer dünyaya uğurlanması, ölmenin ‘hiçlik’ olmadığının bir göstergesidir.

5 CENAZE İLİ İLGİLİ KAVRAMLAR
Cenaze: Ölü anlamına geldiği gibi, tabut veya teneşir anlamına da gelir. Muhtazar: Ölmek üzere olan kişiye denir. Meyyit: ölen kişiye denir. Gasil: Ölünün yıkanmasına denir. Tekfin: Ölünün kefenlenmesine denir. Teşyi: Ölünün tabuta konulup musallaya yani namazın kılınacağı yere ve namazdan sonra kabre taşınmasına denir. Defin: Kabre konulmasına denir.

6 İslamiyet, insanın maddi ve manevi hatırasına çok büyük değer verir
İslamiyet, insanın maddi ve manevi hatırasına çok büyük değer verir. İnsanın dirisi kadar ölüsü de saygıya layıktır. Cenaze törenleri, ölen kimselere karşı yaptığımız son vazifedir. Ölen bir Müslüman’ı yıkamak, kefenlemek, onun için namaz kılıp dua etmek ve kabre koymak farz-ı kifaye’dir. Cenaze namazı ölen kimse için bir duadır. Ölen kimsenin öncelikle eş, dost ve akrabalarına ve cenazeye katılmak isteyenlere duyurulur. Resmi işlemler tamamlandıktan sonra “musalla taşına” konulur.

7 CENAZE NAMAZI Cenaze namazını kıldıracak olan imam, cemaate “ merhum/merhumeyi nasıl bilirdiniz, ahrete ait haklarınızı helal eder misiniz” diye sorular sorarak helallik ister. Namazdan önce ve sonra helallik alınabilir. Helallikten sonra cenaze kabre taşınır.

8

9 Cenaze namazının rukunlari kıyam ve tekbirdir
Cenaze namazının rukunlari kıyam ve tekbirdir. Sünnetleri ise hamd ve sena etmek, salat ve selam getirmek, dua etmektir. Cenaze namazına niyet şarttır. Bu niyetle ölünün kadın veya erkek olduğu belirlenir(tayin). İmam olan kişi Allah rızası için orada bulunan cenazenin namazını kılmaya ve dua etmeye niyet ederek namaza başlar. Cemaatte aynı niyete ve imama uymaya niyet eder. İmam tekbir alınca herkes subhanekeyi “vecelle seneük” ifadesiyle beraber okur. İkinci tekbirde herkes Allahümme salli ve barik dualarını okur. üçüncü tekbir alınınca bilenler cenaze duasını bilmeyenler fatiha suresini dua niyetine okur ve son tekbirden sonra selam verilerek namaz bitirilir.

10 “Müslüman’ın Müslüman üzerindeki hakkı beştir
“Müslüman’ın Müslüman üzerindeki hakkı beştir. Bunlardan biri de ölen Müslüman kardeşinin cenazesine katılmaktır.” Buhari, Cenaiz, 2; Müslim, Selam, 3. Cenazeye karşı saygılı davranmak, gürültü yapmamak, gülüp eğlenmemek gerekir. Peygamber efendimiz cenazeye karşı saygısını davranışlarıyla göstermiştir. Cenaze namazına katılmak dini ve insani bir görevdir. Cenazeye katılanlar, hayatın sonlu olduğunu, bir gün kendi hayatlarının da son bulacağını hatırlamış olurlar. “ Lezzetleri yok eden ölümü çokça anın” hadis-i Şerif.

11 CENAZENİN TAŞINMASI (TEŞYİ)
Cenazeyi teşyi etmek yani arkasından mezara kadar gitmek sünnettir. Bunda büyük sevap vardır. Cenazenin taşınmasında sünnet olan şekil, dört kişinin dört taraftan cenazeyi yüklenmesidir.

12

13 Cenazeyi defnettikten sonra ölen insanın yakınlarına taziyede bulunmak, Müslüman’ın yapması gereken önemli bir görevdir. Sözcük olarak “sabır dilemek” anlamına gelen taziye, cenaze yakınları ziyaret edilerek yapılır. Taziye için gidildiğinde “ Allah sabır versin, Allah sabrınızı arttırsın, Allah’tan geldik Allah’a döneceğiz” gibi cenaze yakınlarını teskin edici sözler söylenir. Taziyeyi aynı yerde yaşayanların üç gün içinde yapmaları Müstehaptır. Ölü sahipleri normal hayatlarına daha çabuk dönsünler diye üç günden sonra taziye mekruh kabul edilmiştir.

14 Kuran’ı Kerim Okumak ve Dua Etmek
Kuran-ı Kerimi her zaman okumalı ve anlamaya çalışmalıyız. Ölüm döşeğinde hastanın yanında kuran okumak dinimizde tavsiye edilen davranışlardandır. Vefat gerçekleşince cenaze yıkanıp kefenlenir. Yer ve şartlar müsait ise orada bulunan cemaate Kur’an-ı Kerim’den bazı sure ve ayetler okunabilir. Cenazenin defin işlemi bittikten sonra orada dua edilir. Ayrıca kabrin başında bulunan insanlara Fatiha, Yasin, Mülk, İhlas, Felak, Nas sureleri ve Bakara Suresinin ilk beş ayeti okunabilir.

15 “… RABBİMİZ! Bizi ve bizden önce gelip geçmiş imanlı kardeşlerimizi bağışla; kalplerimizde, iman edenlere karşı hiçbir kin bırakma! Rabbimiz! Şüphesiz ki sen çok şefkatli, çok merhametlisin.” HAŞR SURESİ, 10 AYET. Allah’ım! Ölmüş olan bu kişiye sonsuz rahmet, günahlardan mağfiret, cennet içinde bir hayat ver. Bu kişiyi korktuğundan emin kıl, lütfun ile müjdele, onu yüksek mertebeye eriştir. Ey merhametlilerin en merhametlisi olan Allah’ım! şeklinde de ölen kişinin ardından dua edilir.

16

17 Dinlediğiniz için teşekkür ederim..


"Hazırlayan: Mehmet Yener" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları