Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ"— Sunum transkripti:

1 ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi

2 BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ?
Şişmanlık Nedir? Şişmanlık Nasıl Saptanır? Şişmanlığın Temel Nedenleri Nelerdir? Şişmanlığın Yol Açtığı Sağlık Sorunları Nelerdir? Şişmanlığın Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

3 ŞİŞMANLIK NEDİR?

4 ŞİŞMANLIK NASIL SAPTANIR?
Beden Kitle İndeksi( BKİ ) = Vücut Ağırlığı (kg)/ Boy (m²) BKİ < 18.5 Zayıf BKİ = 18.5 – 24.9 Normal BKİ = 25.0 – 29.9 Fazla kilolu BKİ ≥ 30 Obezite 30 – derece obez 35 – derece obez 40 ve üzeri 3.derece obez *Bu sınıflama 19 yaş ve üzeri yetişkinler için geçerlidir.

5 Örnek: 1.60 m boyunda ve 60 kg ağırlığında 35 yaşında bir kadın şişman mıdır?
Ağırlık (Kg) BKI : = = NORMAL Boy (m) X 1.60

6 ÇOCUKLARDA VE ADÖLESANLARDA OBEZİTENİN TESPİTİ
2006 yılında 0-5 yaş için büyüme standartları 2007 yılında ise 5-19 yaş büyüme referans değerleri Bu tablolara göre 5 yaşın altındaki çocuklarda Fazla kiloluluk >+2SD veya > 97. yüzdelik, Obezite ise > + 3SD veya > 99. yüzdelik olarak tanımlanmaktadır. 5-19 yaş grubundaki çocuklar ve adölesanlarda ise Fazla kiloluluk >+1SD veya > 85.yüzdeliğin üzeri, Obezite ise >+2SD veya > 97.yüzdeliğin üzeri olarak tanımlanmaktadır.

7 ŞİŞMANLIK NASIL SAPTANIR?

8 ŞİŞMANLIK NASIL SAPTANIR?

9 Karın bölgesi yağlanması, özellikle Kalp Damar Sistemi Hastalıkları için önemli bir risk etmenidir !!!!!!!

10 ŞİŞMANLIĞIN NEDENLERİ ?
Şişmanlık uzun süren enerji dengesizliği sonucu oluşur. Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları Yetersiz fiziksel aktivite Yaş Cinsiyet Eğitim düzeyi Sosyo –kültürel etmenler Gelir durumu Hormonal ve metabolik etmenler Genetik etmenler Psikolojik problemler Sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama Sigara –alkol kullanma durumu Kullanılan bazı ilaçlar (antideprasanlar vb.) Doğum sayısı ve doğumlar arası süre

11 ŞİŞMANLIĞIN YOL AÇTIĞI SAĞLIK SORUNLARI NELERDİR ?

12

13 KARDİYOVASKÜLER SİSTEMİ
KORONER KALP HASTALIĞI NÖROLOJİK SİNİR SIKIŞMASI HİPERTANSİYON VE İNME SYATALJİ DERİN VEN TROMBOZU GENİTOÜRİNER SİSTEM STRES İNKONTİNANS SOLUNUM SİSTEMİ ALVEOLAR HİPOVENTİLASYON FERTİLİTE AZALMASI OBSTURİKTİF UYKU ABNESİ CİNSEL İLİŞKİDE MEKANİK GÜÇLÜK DİSPNE GEBELİK KOMPLİKASYONLARI METABOLİK ENDOKRİN TİP 2 DM ÜRİNER TAŞLAR DİSLİPİDEMİ MEME İLE İLGİLİ MEME CA. İNSÜLİNE DİRENÇ JİNEKOMASTİ PCOS PSİKOLOJİK KENDİNDEN MEMNUNİYETSİZLİK GİS HİATAL HERNİ VE REFLÜ DEPRESYON NONALKOLİK YAĞLI KARACİĞER ANKSİYETE SAFRA TAŞLARI İŞ BULMA GÜÇLÜĞÜ KOLOREKTAL KANSER AMELİYAT RİSKİ ARTIŞI HEMOROİD DİĞER HORLAMA ARTROPATİLER OSTEO ARTRİTİS KRONİK İLTİHABI REAKSİYONA BAĞLI CRP YÜKSEKLİĞİ PESPLANUS

14 ŞİŞMANLIĞIN TEDAVİSİ 1- DİYET 2- EGZERSİZ 3- DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ
4- İLAÇ TEDAVİSİ 5- CERRAHİ TEDAVİ

15 Beslenme tedavisi ile birlikte davranış değişikliği tedavisi ve fiziksel aktivitenin artırılması en geçerli yöntemlerdir. Cerrahi yöntem ölüm tehdidi altındaki hastalara uygulanabilir.

16 DİYET TEDAVİSİ Vücut ağırlığı, boya göre olması gereken düzeye
indirilmeli. Diyet, bireye özgü uygulanmalı. Zayıflama diyeti yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri ile uyumlu olmalı. Diyet bireye doğru beslenme alışkanlığı kazandırılmalı. Kaybedilen ağırlık korunmalıdır.

17 İDEAL KİLO KAYBI………..

18 Haftada kg olmalıdır.

19 Kısa sürede hızlı ağırlık kaybı yağsız
vücut kütlesi kaybına ve geri ağırlık kazanımının fazla olmasına neden olur.

20 YANLIŞ ZAYIFLAMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Kişiye özel olmayan gazete ve dergi gibi yayınlarda bulunan diyetler. Kısa sürede hızlı kilo kaybı sağlayan çok düşük enerjili şok diyetler. Yeterli, dengeli ve doğru beslenme alışkanlığı kazandırmayan diyetler.

21 YANLIŞ ZAYIFLAMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?
4. Tek tip besine dayalı diyetler. 5. Zayıflattığı öne sürülen ve pek çok yan etkisi bulunan ilaçlar. 6. Gerçek kilo kaybı yerine vücuttan sadece su kaybına neden olan diüretik (idrar söktürücü) ilaçlar, otlar, çaylar ve saunalar. 7. Akupunktur ile birlikte yapılan açlık diyetleri.

22 ÇOK DÜŞÜK ENERJİLİ DİYETLERİN ZARARLARI NELERDİR?
Baş ağrısı, Sinirlilik, Yorgunluk, Kabızlık, Safra ve böbrek taşı, Kalp ritminde bozukluk, Adet düzensizliği, Saç dökülmesi, bazal metabolizma hızında azalma ve benzeri sorunlar ortaya çıkar.

23 EGZERSİZ TEDAVİSİ 3 farklı aktivite tipi vardır. 1- Aerobik aktivite
2- Direnç ve ağırlık aktiviteleri 3- Denge ve germe aktiviteleri

24

25 DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ Fazla ağırlık kazanımına neden olan yemek yeme
ve fiziksel aktivite ile ilgili olumsuz davranışları olumlu yönde değiştirmeyi veya azaltmayı, olumlu davranışları ise pekiştirerek yaşam biçimi haline gelmesini amaçlayan bir tedavi şeklidir.

26 DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ Basamakları: 1. Kendi kendini gözlemleme
2. Uyaran kontrolü 3. Alternatif davranış geliştirme 4. Pekiştirme, kendi kendini ödüllendirme 5. Bilişsel yeniden yapılandırma 6. Sosyal destek

27 İLAÇ TEDAVİSİ Morbid obezitenin tedavisinde kullanılır İlaçlar;
Sağlık yönünden güvenirliliği saptanmış olmalı. Obezite etiyolojisine uygun bir etki göstermeli. Kısa ve uzun dönemde önemli yan etkisi olmamalı. Bağımlılık yapmamalı. Mutlaka hekim kontrolünde kullanılmalı.

28 CERRAHİ TEDAVİ Obezitede cerrahi yaklaşım temelde ikiye ayrılır.
Bariatrik cerrahi: Besinlerle alınan enerjinin azaltılması Bypass, Gastroplasti, Gastrik bantlama, Gastrik balon vb. yöntemler Rekonstrüktif cerrahi: Vücutta lokalize olmuş yağ dokularının uzaklaştırılması Eğer hasta obezite tedavisinin gereklerini yerine getirmezse yağ birikimi tekrar gerçekleşir.

29 TEŞEKKÜRLER


"ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları