Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CÜMLEDE ANLAM. Soru 1 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde abartma anlamı vardır? A)Arkadaşım çok güçlüydü. B)Ulaşımda,ses hızına aşan teknolojiler geliştirildi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CÜMLEDE ANLAM. Soru 1 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde abartma anlamı vardır? A)Arkadaşım çok güçlüydü. B)Ulaşımda,ses hızına aşan teknolojiler geliştirildi."— Sunum transkripti:

1 CÜMLEDE ANLAM

2 Soru 1 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde abartma anlamı vardır? A)Arkadaşım çok güçlüydü. B)Ulaşımda,ses hızına aşan teknolojiler geliştirildi. C)Bir fıkra anlattı ki güle güle öldük. D)Deniz sabah saatlerinde çarşaf gibiydi

3 CEVAP:C Açıklama C seçeneğinde abartma anlamı vardır;çünkü ölünmez.çok fazla güldüğünü anlatmak için bu yola başvurlmuştur.

4 Soru 2 Sevda’nın annesi aşağıdakilerden hangisini söylediğinde yakınma da bulunmuş olur? A)Ömrümde bir kere bile yalan söylememiştir. B)Güneş sanki bugün daha erken doğdu. C)Problemi umduğumdan daha kısa sürede çözdü. D)Sonunda eşyalarını düzenli kullanmayı öğrenebildi.

5 CEVAP:D Açıklama A,B,C seçeneklerinde yakınma söz konusu değildir.D seçeneğinde sonunda eşyalarını kullanmayı öğrenebildi ifadesinde yakınma söz konusudur.

6 Soru 3 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, bir kavram ve açıklaması birlikte verilmiştir? (1) Uygar ve kültürlü bir insan olmak için çok okumalı,ders kitapları ile yetinmemeliyiz.(2) Uygarlık,bizden önceki kuşakların biriktirdiği bilgi ve anıların bir toplamıdır.(3)Biz, uygarlığa o kuşakların kitaplarını okumakla katılabiliriz. (4) Uygar bir insan olmanın birinci yolu okumaktır. A)1 B)2 C)3 D)4

7 CEVAP:B Açıklama A,C,D seçeneklerinde kavram açıklamasıyla verilmemiştir. Oysa B seçeneğinde uygarlık sözcüğü açıklaması ile verilmiştir.

8 Soru 4 Aşağıdaki dizelerin hangisinde dile getirilen istek gerekçesiyle birlikte verilmiştir? A)İncecikten bir kar yağar Tozar Elif Elif diye. B)Yara selam söyler seher yelleri, Çıkıp şu yollara naz eylemesin. C)Gönül gurbet ele çıkma, Ya gelinir ya gelinmez. D)İstanbul’un orta yeri sinema Garipliğim, mahsunluğum duyurmayın anama.

9 CEVAP:C Açıklama C seçeneğinde gurbete çıkmamasınının gerekçesi gelinip gelinmeyeceğini bilinmemesidir.

10 Soru 5 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde davranış öne çıkmıştır? A)Güzel söz duymak herkesin hoşuna gider. B)Çocuğa sıkıca sarılarak sevginizi anlatabilirsiniz. C)Geçen yıllar ona dostlarına unutturmamış. D)Anılarını tatlı bir dille anlatıyor.

11 CEVAP:B Açıklama Çocuğa sıkıca sarılarak sevginizi anlatabilirsiniz ifadesinde davranış ön plana çıkmıştır.

12 Soru 6 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma söz konusudur? A)Van Gölü’nün büyüklüğü karşısında büyülendim. B)Çalışkanlığıyla herkesin dikkatini çekiyor. C)Mektubunu betimlemelerle süslemiş. D)Karacaoğlan’dan güzel yazan halk ozanımız var mı?

13 CEVAP:D Açıklama Karacaoğlan’dan güzel yazan halk ozanı var mı? Derken,başka ozanlarla Karacaoğlan karşılaştırılmıştır.

14 Soru 7 Ben bu sanata yıllarımı verdim,yine de mükemmele ulaştığımı söylemem. Yukarıdaki söz ile anlatılmak istenen hangisidir? A)Sanatta olgunluğa erişmenin zor olduğu B)Kusursuz iş yapanın başarılı olacağı C)Zamanı iyi değerlendireceğini D)Sanatla uğraşmanın özveri gerektirdiğini

15 CEVAP: A Açıklama Sanatçı söz konusu olan sanata yıllarını verdiği hâlde mükemmele ulaşamamıştır.

16 Soru 8 Eğitim görmemiş insan ruhu, işlenmemiş demire benzer; iyi bir ustanın eli değmedikçe,insanda gizli olan renk ve güzellikler ortaya çıkmaz. Bu sözle anlatılmak istenen nedir? A)Öğretmenler,ruhumuza şekil veren ustalarıdır. B)Kabiliyetlerimiz eğitimle belirlenir ve biçimlenir. C)Her insan eğitilmeye muhtaçtır. D)Eğitimci,bir sanatçı ruhuna sahiptir.

17 CEVAP:B İşlenmemiş demirden nasıl yararlanamıyorsak, eğitim görmemiş insanlardan da yararlanamayız.insandaki kabiliyet, ancak eğitimle belirlenir ve biçimlendirilir.

18 Soru 9 Aşağıdaki cümlelerin hangileri aynı anlamdadır? 1.Ali bugün de bizde kalacak. 2.Bugün Ali de bizde kalacak. 3.Ali bir de bugün bizde kalacak. 4.Bizde Ali bugün kalacak. A)1. ve 3. B)2. ve 4. C)1. ve 4. D)3. ve 4.

19 CEVAP:A Açıklama 1 ve 3 numaralı cümlelerin aynı düşünceyi ilettiğini görürüz.bu iki cümleden Ali’nin başka günlerde olduğu gibi bugün de bizde kalacağı anlamı çıkmaktadır.

20 Soru 10 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde söyleyenin fikri de söz konusudur? A)Canım topraklar susuzluktan kavruluyor. B)Bütün seyirciler onu ayakta alkışladı. C)Çocuğa dönüp zavallı diye seslendi. D)Deniz uzaktan uzağa uğulduyor.

21 CEVAP:A Açıklama A seçeneğinde “canım” sözcüğünü söyleyen kişi, kendi duygusunu yansıtmıştır.


"CÜMLEDE ANLAM. Soru 1 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde abartma anlamı vardır? A)Arkadaşım çok güçlüydü. B)Ulaşımda,ses hızına aşan teknolojiler geliştirildi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları