Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Paragrafta Anlam Soru 1: Herkes mesleğinde ve hayatında birçok karanlık yoldan geçmeye mecburdur. Ancak bu yolları elinde bir ışık olmadan geçmeye çalışmaktansa,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Paragrafta Anlam Soru 1: Herkes mesleğinde ve hayatında birçok karanlık yoldan geçmeye mecburdur. Ancak bu yolları elinde bir ışık olmadan geçmeye çalışmaktansa,"— Sunum transkripti:

1 Paragrafta Anlam Soru 1: Herkes mesleğinde ve hayatında birçok karanlık yoldan geçmeye mecburdur. Ancak bu yolları elinde bir ışık olmadan geçmeye çalışmaktansa, başkalarının tecrübe meşalelerinden faydalanarak yürümek daha kolay ve karlı değil midir? Bu parçada aşağıdakilerin hangisinden bahsedilmektedir? A) Gelecekte başarılı olmak için genç yaşta bir mesleğe atılmak gerekir. B) Hayat, uzun ve zor bir yoldur. C) Hayatı daha kolay bir hale getirmek için başkalarının tecrübelerinden yararlanmak gerekir D) Herkes, mesleğinde ve hayatında birçok karanlık yoldan geçer.

2 Cevap 1: Paragrafın bütününü dikkatlice okuduktan sonra “paragrafta neden söz ediliyor?” sorusunu paragrafa yönelttiğimizde “hayatı kolay bir hale getirmek için başkalarının tecrübelerinden yararlanmak gerekir.” cevabını alırız. Cevap: C

3 Paragrafta Anlam Soru 2: Para, gerçek zenginlik değildir. O, sadece ihtiyaçların giderilmesine vasıta olduğu için değerlidir. Bir çölün ortasında, hararetten yanan bir insan için birkaç damla soğuk su, bir torba altından çok daha değerlidir. Bu paragrafın başlığı aşağıdakilerden hangisi olabilir? A) Gerçek Zenginlik B) Çöl ve Su C) Soğuk Su D) İhtiyaçların Giderilmesi

4 Cevap 2: Paragrafın ana düşüncesi “Para gerçek zenginlik değildir.” Bu ana düşünceyi kapsayan başlık “Gerçek Zenginlik” olmalıdır. Cevap: A

5 Paragrafta Anlam Soru 3: Hislerimizi etkileyen yüz ifadeleri üzerinde yapılan çalışmalar, iyi durumdayken bile pek fazla gülmediğimizi ortaya çıkarmıştır. Oysa gülümseme ve gülme, biyolojik süreci etkileyerek kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar. Onlar, beynimize giden kan ve oksijen miktarını, sinir taşıyıcılarının uyarı düzeyini artırır. Bu parçadan aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz? A) Yapılan araştırmalar, pek fazla gülmediğimiz ortaya çıkarmıştır. B) Gülümseme kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar. C) Gülümseme insan biyolojisini etkiler. D) Sağlıklı insanlarda beyne giden kan ve oksijen miktarı daha fazladır.

6 Cevap 3: Parçada A, B, C seçeneklerinde verilenlere ulaşılabilir. Parçada, beyne giden kan ve oksijen miktarının artması sağlıklı olmaya değil, gülümsemeye bağlanmıştır; bu yüzden D seçeneğinde verilen yargıya ulaşılamaz. Cevap: D

7 Paragrafta Anlam Soru 4: Bence edebiyat,bütün türleriyle masalla başlar,masalla biter. Masal, türler içinde en çok şiire yakındır.Ritmiyle,tekrarıyla,hayaliyle,…Eşine rastlamadığımız ama umutlarımızı,korkularımızı,sevinçlerimizi taşıyan yeni eşyalar,yeni insanlar,yeni hayvanlar yaratır masal.Bu nedenle en çok şiire yakındır. Bu parçada masalla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir? A)Yinelemelere yer verildiğine, B)Düş öğesinden yararlanıldığına, C)Çok aranan ve okunan bir tür olduğuna, D)Değişik türlerin kaynağı olduğuna,

8 Cevap 4: Görüldüğü gibi bu soru,paragrafın yan düşüncelerini araştıran bir sorudur.Paragrafta yan düşünceler paragrafın gelişme bölümünde bulunur. A,B ve D seçeneklerinde bulunan düşünceler bu paragrafın gelişme bölümünde yer almıştır.C seçeneğindeki “çok aranan ve okunan bir tür olduğuna” değinilmemiştir. Cevap: C

9 Paragrafta Anlam Soru 5: İnsanların beğenileri birbirine uymaz.Belki o kırmızıdan hoşlanıyor,siz yeşili seviyorsunuzdur.Belki o,Wagner’in müziğini beğeniyor.siz Mozart’ı yeğliyorsunuzdur. ……… Gördüklerinden ve dinlediklerinden aldığı tat sizinkine uymuyor diye karşınızdakini zevksizlikle,kabalıkla suçlamaya hakkınız yoktur. Bu parçada boş bırakılan yere,düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilebilir? A)Kimi zaman beğenilerinizin bağdaştığı da olur. B)Öteki sanat dallarında da böyledir bu. C)Öyleyse nelerden hoşlandığınızı bilmeniz gerekir. D)Çünkü,insanların beğenileriyle davranışları arasında ilişki vardır.

10 Cevap 5: Paragrafta asıl anlatılmak istenen farklı beğenileri olan insanların davranışlarının da farklı olacağı, bundan dolayı da insanların suçlanmaması gerektiğidir.Değişik renklerden hoşlanan, değişik müzikler dinleyen insanlar değişik davranışlar sergileyeceğine göre boş bırakılan yere “D” seçeneğindeki cümlenin gelmesi uygun olur. Cevap: D

11 Paragrafta Anlam Soru 6: Bu soru,birçok yazara sorulmuştur. Soruyu yanıtlayanlar arasında, “Kendim için yazıyorum.” diyenler de vardır.Eğer bu tür bir yanıtı benimsemiş olsaydım, okurlarımı kendimle bütünleştirirdim; yani, “Onlar demek,ben demek” derdim.Oysa ben,beni anlamak için özel bir çaba gösterecek olanlara sesleniyorum. Bu sözler aşağıdaki sorulardan hangisine karşılık söylenmiş olabilir? A)Yapıtlarınızla ilgili tepkilerine göre,okurlarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz? B)Niçin kendinizi okurun beklentilerine bağımlı hissediyorsunuz? C)Okurlarınızın, “sizin gibi düşünenlerden oluştuğu” görüşüne nasıl vardınız? D)Yapıtlarınızı oluştururken hangi tür okuru hedefliyorsunuz?

12 Cevap 6: Yazar; “Oysa ben,beni anlamak için özel bir çaba gösterecek olanlara sesleniyorum.” diyerek aktif okuyuculara hitap ettiğini belirtmektedir.Böylesine bir yanıt D seçeneğindeki “Yapıtlarınızı oluştururken hangi tür okuru hedefliyorsunuz?” sorusuna karşılık verilmiş olabilir. Cevap: D

13 Paragrafta Anlam Soru 7: Küf yeşili yaprağın üzerinde koyu benekler vardı. Yapraktan acı, kekiğimsi bir koku geliyordu. Adam, yaprağa bakıyor, beneklerini sayıyordu. Birden yaprağın üstündeki beneklerden biri kımıldadı.İrkildi adam. Önce gözlerine inanamadı. Koyu kestane kabuk çıtırdayarak yarıldı, altından tül gibi yarı saydam kanatlar çıktı. Uçuverdi böcek. Nemli, ılık bir esintinin içinde yitip gitti. Bu parçada ayrıntıların seçiminde aşağıdaki duyuların hangisinden yararlanılmamıştır? A) Görme B)Tatma C) Dokunma D) İşitme E) Koklama

14 Cevap 7: Parçada duyuları veren ipuçlarını bulalım. "Küf yeşili" sözü renk olduğundan "görme", "acı bir koku" sözü "koklama", "çıtırdayarak" sözü "işitme", "nemli,ılık bir esinti" sözü "dokunma" duyusunun bulunduğunu gösterir.Parçada tatmayla ilgili bir duyu yok. "Acı" sözü sizi aldatmasın parçada bu söz mecaz anlamda kullanılarak, koku söylenmiş. Cevap: B

15 Paragrafta Anlam Soru 8: Nerde kaldı o güzelim günler, Ey vatanın bağrı yanık bucağı! Hani senin bereketli hasadın, Yeşil yurdun, şen evin, nerde? Bu dörtlükteki ana duygu aşağıdakilerden hangisidir? A) Kızgınlık B) Özlem C) Şaşma D) Sevinç

16 Cevap 8: Bu paragrafta ilk mısrada ‘‘ nerede kaldı o güzel günler’’ cümlesi ile eski günlerin çok güzel olduğunu ve o günleri özlediğini belirtir. Cevap: B

17 Paragrafta Anlam Soru 9: Aşağıdaki sözcüklerle, anlam ilişkisi bakımından, üçlü bir grup oluşturulduğunda, hangisi dışta kalır? A) Yorgun B) Dargın C) Küskün D) Kırgın

18 Cevap 9: B, C ve D şıklarında iki insanın arasında olan bir durum belirtilmiştir. A şıkkında ise insanın yaptığı bir iş sonundaki durumu belirtilmiştir. Cevap: A

19 Paragrafta Anlam Soru 10: “Sanki kendisi erken mi geldi?”cümlesiyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) O da erkenden geldi. B) O da geç geldi. C) En sonra o geldi. D) O benden sonra geldi.

20 Cevap 10: Dİğer kişininde geç geldiği fakat sadece kendisi geç gelmiş gibi davrandıklarını belirtir. Cevap: B

21 Paragrafta Anlam Soru 11: Yabancı dillerin etkisinin artması, Türkçenin söz varlığını, söz dizimi özelliklerini olumsuz yönde etkiliyor. Divan Oteli demek dururken Hotel Divan, Marmara Oteli demek dururken The Marmara demek, Türkçenin sözdizimi özelliklerini zorlamaktır. Son zamanlarda bir de çeviri yoluyla anlatım türü ortaya çıktı. Sözler Türkçe, ama anlatım kalıbı yabancı kaynaklı… Doğru olmayan bu kullanışlar da yaygınlaşıyor: Çay içmek, kahve içmek yerine çay almak, kahve almak; özür dilerim yerine üzgünüm gibi kullanışlar bunlara sadece birkaç örnek. Türkçenin yapısına ve mantığına aykırı bu yanlışlardan kurtulmamız gerekiyor. Böyle düşünen bir yazar aşağıdakilerden hangisini söylemiş olamaz? A) Türkçenin yabancı dillerin etkisinden kurtulmalıdır. B) Yanlış kullanımlar dilimize zarar verir. C) Yabancı kaynaklı kullanımlar bir dilin zenginliğinin göstergesidir. D) Dilimizin kurallarına aykırı kullanımlardan kurtulmamız gerekir.

22 Cevap 11: Yazar C şıkkındaki ‘’Yabancı kaynaklı kullanımlar bir dilin zenginliğinin göstergesidir.’’ cümlesini söylemiş olamaz. çünkü, yazar Türkçe'nin yabancı dillerden arınıp kendi doğal haliyle kullanılmasını istiyor. Cevap: C

23 Paragrafta Anlam Soru 12: Klasik sözcüğü, üzerinden çok zaman geçtiği halde değerini yitirmeyen, türünde örnek olarak gösterilen eserler için kullanılır. Klasikler, edebiyatı edebiyat yapan gerçek değerlerdir. Böyle önemli eserlerin sahnelenmeleri çok dikkatli bir çalışma gerektirir. Eserin özüne, ruhuna, geçtiği çağa, metinde yaratılan atmosfere ve dil yapısına sadık kalmak esastır. Klâsikler çinko, kalay, bakır değildir, onlar altındır,24 ayar altın. Altına altın muamelesi yapmak ve meseleye bir sarraf hassasiyetiyle yaklaşmak gerekir. Yukarıdaki paragrafta aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir? A) Klasik eserler kalıcı eserlerdir. B) Klasikler edebiyatın temel taşlarıdır. C) Klasik eserler sahneleneceği zaman eserin genel yapısının bozulmamasına dikkat edilmelidir. D) Günümüzdeki klasikler gelecekte de varlığını sürdüreceklerdir

24 Cevap 12: Paragrafta günümüzdeki klasiklerin gelecekte varlığını sürdürüp sürdüremeyeceğine dair bir bilgiye değinilmemiştir. Cevap: D

25 Paragrafta Anlam Soru 13: Bilimde, teknolojide yaşanan gelişmeler dile de yansır. Yeni kavramlara, yeni ürünlere dilimizin kaynaklarından yararlanarak karşılık bulmamız gerekir. Türkçe söz köklerinden işlek eklerle yapılan yeni türetmelerle dilin söz varlığı zenginleştirildiği gibi, aynı yolla dile kazandırılacak terimlerle Türkçe’nin bilim dili olarak gelişmesine katkıda bulunmuş olacağız. Aksi halde dilimiz yabancı dillerin baskısı altında kalarak benliğini yitirir. Benliğini yitirmiş bir dilin milleti de yok olmaya mahkumdur. Bu konuda aydınlara ve özellikle dil araştırmacılarına büyük görevler düşmektedir. Böyle düşünen bir yazar aşağıdakilerden hangisini söylemiş olamaz? A)Teknoloji ve dil ilişkisi göz ardı edilemez. B) Yapılan yeni türetmeler dilimizi zenginleştir C) Teknolojinin yeni ürünlerine Türkçe karşılıkların bulunması Türkçenin bilim dili olmasını sağlar. D) Bilim dili olan Türkçe’nin yeni kelimeler türetmesine gerek yoktur.

26 Cevap 13: Yazar ‘’Türkçe’nin bilim dili olarak gelişmesine katkıda bulunmuş olacağız.‘’ sözü ile D şıkkındaki ‘’Bilim dili olan Türkçe’nin yeni kelimeler türetmesine gerek yoktur.’’sözünü söyleyemez. Cevap: D

27 Paragrafta Anlam Soru 14: Az gelişmiş milletlerin geri kalma sebepleri incelendiğinde, insanlarının milli ve çağdaş ihtiyaçlara göre eğitilmemiş olduğu görülür. Gelişmiş milletlerin gücü ekonomi, endüstri ve ticaretteki başarılarından çok eğitilmiş, vasıflı iş gücünden ileri gelir. Çünkü maddi güçler bir gün kaybedilebilir. Onun için bir ulusun yaptığı en iyi yatırım eğitime yaptığı yatırımdır. Böyle düşünen bir yazara göre bir milletin gelişmesi aşağıdakilerden hangisine bağlıdır? A) Gelişmiş milletlerle iyi ilişkiler kurulmasına B) Ticarette yeni atılımlar yapılmasına C) Ekonomik alanda reformlara D) Eğitim seviyesinin yükseltilmesine

28 Cevap 14: Yazarın bu sözleri, özelliklede ‘’ bir ulusun yaptığı en iyi yatırım eğitime yaptığı yatırımdır.’’ sözü eğitim seviyesinin yükselmesine bağlıdır. Cevap: D

29 Paragrafta Anlam Soru 15: Gelenekler, bireysel yaratıcılık, grup farklılaşması ya da değişen koşullara uyarlanma zorunluluğundan ileri gelen değişme dinamiği ile çatışır. Bu durum nesil farklılaşmasına neden olur. Ama aynı zamanda da değişimle uzlaşır. Çünkü gelenekler değişmeyi, gecikmeli de olsa, giderek çözümler. Bugünün değişimleri, yarının gelenekleri olur. Yukarıdaki paragrafta ‘gelenek’ ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz? A) Geleneklerin değişimle çatışması nesiller arası kopukluğa neden olabilir. B) Gelenekler de zamanla değişebilir. C) Değişimin başlıca nedenleri yaratıcılık ve farklılaşmadır. D) Gelenekler değişen koşullara çabuk uyum sağlar.

30 Cevap 15: Paragrafta ‘’gelenekler değişmeyi, gecikmeli de olsa, giderek çözümler.’’ cümlesi D şıkkındaki ‘’Gelenekler değişen koşullara çabuk uyum sağlar.’’ cümlesine ulaşılamayacağını gösterir. Cevap: D


"Paragrafta Anlam Soru 1: Herkes mesleğinde ve hayatında birçok karanlık yoldan geçmeye mecburdur. Ancak bu yolları elinde bir ışık olmadan geçmeye çalışmaktansa," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları