Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ŞAİR EŞREF ŞAİR MEHMET EŞREF, 1847 YILINDA MANİSA-GELENBE’DE DÜNYAYA GELDİ ,1912 DE AYNI KASABADA ÖLDÜ. İYİ BİR MEDRESE TAHSİLİNDEN SONRA MANİSA’DA TAHRİRAT.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ŞAİR EŞREF ŞAİR MEHMET EŞREF, 1847 YILINDA MANİSA-GELENBE’DE DÜNYAYA GELDİ ,1912 DE AYNI KASABADA ÖLDÜ. İYİ BİR MEDRESE TAHSİLİNDEN SONRA MANİSA’DA TAHRİRAT."— Sunum transkripti:

1

2 ŞAİR EŞREF ŞAİR MEHMET EŞREF, 1847 YILINDA MANİSA-GELENBE’DE DÜNYAYA GELDİ ,1912 DE AYNI KASABADA ÖLDÜ. İYİ BİR MEDRESE TAHSİLİNDEN SONRA MANİSA’DA TAHRİRAT KALEMİNDE MEMURİYET HAYATINA BAŞLADI. MALMÜDÜRLÜĞÜ VE KAYMAKAMLIK YAPTI. GÖRDES KAYMAKAMI OLDUĞU DÖNEMDE GÖRDÜĞÜ YOLSUZLUKLARI ŞİİRLE DİLE GETİRDİĞİNDEN BİR YIL HAPİS VE SONRA GÖZ ALTINDA TUTULDU 1903 YILINDA KAÇTIĞI MISIR’DAN 2.MEŞRUTİYETİN İLANIYLA DÖNDÜ. DEVRİN MİZAH DERGİLERİNE YAZILAR YAZDI.. HİCİV VE TAŞLAMALARI İLE TANINDI..

3 " Her biri kendince zulüm etmekte: İnsan bir memur görünce eşkiya sanıyor... Ey zavallı,boş yere yakınma,bağırıp çağırma; Çünkü ezilenlerin ahını işiten hükümet bunu musîki sanıyor! "

4 Eşeklere selam Bir gün hiç sevmediği amiriyle karşılaşan Eşref bu kişiye istemeye istemeye selâm verir.Oradan doğru Askeri Kıraathane'ye gider ve dostlarına şunu okur: Gâvur İzmir'de sokaklar dardır Bir selâm tavrı ile can koruruz Söyle, dursun atlarla araba Yolda eşeklere biz has dururuz.

5 Eşek ve Paşa Kâmil Paşa,Kıbrıs'a geziye gidiyordu
Eşek ve Paşa Kâmil Paşa,Kıbrıs'a geziye gidiyordu.Eşref'e " Bir isteğin varsa getireyim " dedi.Esref buna çok sevindi: " Paşam görüyorsunuz artık yaşlandım,yürüyünce yoruluyorum yokuş da çıkamıyorum.Bana bir Kıbrıs eşeği getirirseniz ömür boyu size duacıyım " der. Kâmil Paşa'yı dönüşünde,Eşref de karşılamaya gitmiştir.Paşa, Eşref'i görünce: " Aaa, Eşref, affedersin istediğini getirmeyi unutmuşum,seni görünce eşek aklıma geldi " demiş. Eşref'de: " Aman Paşam,üzülmeyin,o eşek gelmese de olur, siz geldiniz,ya, sağolun."

6 İstimlak O dönemde hükümete taşınır mallara el  koyma yetkisi verilir. Bu tür işlemlerde aşırıya gidilmesini ve haksızlıklar yapılmasını Eşref aşağıdaki dörtlükle eleştirir: İstimlak denilen kanun Öyle gitmekte ki artık dikine Biri memişhanede görülse,derhal Vaziyet eyleyecekler s.....ine.

7 Kâmil eşek şair Eşref, bir gün eşeğe binmişti,yolda giderken arkadan İzmir Valisi Kâmil Paşa'nın arabası ile gelmekte olduğunu görmüş ve yol vermek için sağ kenara çekilmişti.Yolun bu kenarında büyük bir çukur vardı.Kamil Paşa espri olsun diye: " Eşref,çok kenara çekilme,çukura düşersin " dedi.Eşref: " Merak etme Paşam,eşek kâmildir“ cevabını verdi.

8 “Eşref Mısır’dayken Kral Faruk'un babasının parlamentoya sekiz atın çektiği arabayla gidişi nedeniyle irticalen şöyle söylemiştir" İngiliz palyaçosu,şu kralın halini gör, Yurdun sinesine tohum-u esaret ekiyor. Yuları düşman elinde,beşere çifte atar Bir Mısır eşeğini bak sekiz at zor çekiyor.

9 Soru - Cevap Eşref,yerine vekil bırakarak İzmir'e gidiyor
Soru - Cevap Eşref,yerine vekil bırakarak İzmir'e gidiyor.Morali biraz bozuk.Yol arkadaşı ise biraz geri zekâlı, Eşref'e aptalca sorular soruyor. Bir ara: " Tanrı,Adem'i yaratırken çamuruna saman koydu mu, koymadı mı?" Eşref biraz düşündükten sonra: Ey bana tıynet-i Adem'de saman var mı diyen, Bir daha etme bana gel bu sual-i hamı Balçığında saman olsaydı eğer insanoğlunun Çatlayıp da yarık olmazdı ananın a....ı

10 Eşref ve Şeytan Eşref Mısır'dayken Abdülhamid'in ağır hasta olduğu söylentisi yaygınlaşır. Dostları Esref'e: " Şeytan, Abdülhamid'den elini çekiyor.Sen de bu adamla uğraşmaktan vazgeç" derler. Eşref,Abdülhamid'e hitaben şu dörtlüğü söyler: Toprak altında da olsan bulurum Erişir burnuna birkaç tekmem.. Can verip kurtulurum zannetme, Şeytan elini çekse de ben elimi çekmem!

11 Abdülhamit'i ve onun Mabeyncisi Arap İzzet Paşa'yı  şu kıta ile ne güzel hicveder:
Besmele gûseyleyen şeytan gibi Korkuyorsun höt dese bir ecnebi Padişahım öyle alçaksın kî İzzetin nefsin Arap İzzet gibi.

12 Numarasız Gözlük Eşref'e sordular: "Neden o zehirli taşlamalarında çoğu kez isim kullanmıyorsun?Kimin için yazıldıkları belli değil ?" Eşref: " Neden olacak, bütün alçaklara uygulanıp, numarasız gözlük gibi kullanılsın diye.." der.

13 Öldüğü zaman da mezar taşına şunların  yazılmasını istedi:
Kabrimi kimse ziyaret etmesin Allah için Gelmesin reddeylerim, billahi öz kardeşimi Gözlerim ebnây-ı âdemden o türlü yıldı ki İstemem ben Fatiha, tek çalmasınlar taşımı. Onun,bugün Kırkağaç istasyonuna giden yolda kabri var  ama ne yazık ki gerçekten mezar taşı çalınmıştır.


"ŞAİR EŞREF ŞAİR MEHMET EŞREF, 1847 YILINDA MANİSA-GELENBE’DE DÜNYAYA GELDİ ,1912 DE AYNI KASABADA ÖLDÜ. İYİ BİR MEDRESE TAHSİLİNDEN SONRA MANİSA’DA TAHRİRAT." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları