Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MERSİN ZİRAİ KARANTİNA MÜDÜRLÜĞÜ DR.SELÇUK ÖZERDEN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MERSİN ZİRAİ KARANTİNA MÜDÜRLÜĞÜ DR.SELÇUK ÖZERDEN."— Sunum transkripti:

1 GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MERSİN ZİRAİ KARANTİNA MÜDÜRLÜĞÜ DR.SELÇUK ÖZERDEN

2 SOĞUK İŞLEM UYGULAMALARI A.B.D ‘NE YAŞ MEYVE İHRACATI

3 A.B.D ye ürün ihracatı için soğuk işlem uygulaması yolda gerçekleşmektedir. Ön soğutma depolarında ürün meyve içi sıcaklığı 2,2 oC ve daha aşağısına gelinceye kadar bekletilir. ABD yetkililerince onaylanmış konteynır ve sensör kalibrasyonunu yapacak teknisyen le birlikte gerekli malzemeler hazırlanmış ise firma, yetkili inspektör talebinde bulunur ve inspektor her paletteki meyve içini dijital termometresi ile ölçerek 2,2 oC ve aşağısındaki paletleri ayırır.

4 Bir konteynır kadar palet hazır ise işleme başlanır. Seçilen paletlerdeki en yüksek ısı değerine sahip 3 palet aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi 1. 6.ve 8. sırada konteynıra yerleştirilir.

5 Konteynıra bağlantısı ve kalibrasyonu yapılmış sensörler 3 paletin belirtilen yerlerinde meyve içlerine yerleştirilir. Konteynırın bilgisayarından sensör kalibrasyon ve meyve içi ilk sıcaklık değerleri okunarak formlara yazılır. Yapılan bütün işlemlerin saat olarak zamanları kaydedilir. Konteynır kapısı kapatılarak soğuk işlem başlatılmış olur. Bütün veriler bildirilen web sitesine girilerek rapor çıktısı alınır ve gemi kaptanına iletilir.

6 Soğuk işlem ABD ye ihracatta 17 – 20 gün sürdüğü için yolda tamamlanır. ABD ‘ne varıldığında inspektörleri onaylı konteynırın bilgisayarından 16 günlük grafik çıktısını alıp kontrol eder. Yapılan inceleme sonrası kabul veya red eder. A.B.D ‘ne ihracatı sadece yetkilendirilen inspektörler yapabilir.

7 A.B.D DE YOLDA GERÇEKLEŞECEK ÖRNEK SOĞUK İŞLEM UYGULAMASI

8 İNSPEKTOR TALEBİ İnspektor talebi saat öncesinden bildirilir

9 MALZEMELER Buz su karışımı için 4-5 litrelik sert plastik kova 4-6 Kg. buz Buzları kırmak için çekiç Meyve içi sıcaklık değerlerini ölçmek için dijital termometre

10 Yapıştırıcı bant Kutuları kesmede kullanılan bıçak Küçük merdiven El feneri Temiz boş meyve kutusu

11 Karton ve kağıt Tel zımba Fotokopi makinası Taslak çalışma formu Internet bağlantısı

12 Ön soğutma odasında çalışmak için sıcak tutacak kıyafetler Onaylanmış bir container container acentasından sensör kalibrasyonunu yapacak teknisyen

13 Procedure Aşağıdaki internet adresinden container ın onaylı olup olmadığı öğrenilir. https://treatments.cphst.org/vessels/containers.cfm

14 Isıyı ölçen cihazın seri numarası ve modeli kaydedilir

15 Procedure Teknisyen tarafından yapılan sensör kalibrasyonu -Buz su karışımının hazırlanması -Sensörlere 1,2,3 diye etiket takılması -Sensör ve bilgisayarın containere bağlanması -Sensör kalibrasyonu ve ısı ölçen cihaz ile container in kontrolü -Taslak forma verilerin yazılması

16 Sensör Kalibrasyonu Buz su karışımının hazırlanması

17 Sensör Kalibrasyonu Sensörlere numara verilmesi

18 Sensör Kalibrasyonu Sensörlerin ve bilgisayarın bağlanması

19 Sensör Kalibrasyonu

20 Sensörler karışıma yerleştilir Termometre ile kalibrasyon kontrol edilir.

21 Sensör Kalibrasyonu Sensörlerin 0 oC den sapmaları kontrol edilir, eğer oC den fazla ise sensör değiştirilir. 0.0 ºC ye kalibre edilir

22 Sensör Kalibrasyonu Sensör numaralandırmaları kontrol edilir sensörü elimizle tutarak ısı değişimini. ekrandan takip ederiz

23 Veri toplama Sensör kalibrasyonu srasında 3 sensörün ard arda okunan ısı değerleri ve okuma başlangıç ve bitiş zamanları yandaki forma yazılır.

24 Yükleme öncesinde sensörlerin konumu Sensör kabloları zarar görmemesi için kanal boşluklarına yerleştirilir.

25 Meyve Kontrolü Yükleme öncesi ön soğutma odalarında 2,2 oC veya daha aşağıya getirilmiş, her bir palet kontrol edilerek yüksek sıcaklığa sahip 3 palet sensör konulmak üzere seçilir..

26 Meyve Kontrolü Ön soğutma odalarında ölçülen meyve içi sıcaklıkların min ve max değerleri yandaki forma yazılır.

27 Meyve Kontrolü Paletlerin yükseklikleri aynı olmalı Ambalajlama kartonları aynı tipte olmalı Aynı çeşit meyve olmalı

28 Yükleme soğuk hava deposundan direk yapılmalı

29

30 Yüklemenin yapılması Yükleme zamanı forma kaydedilir.

31 Yükleme ve sensör yerleştirme Forma yükleme zamanı yazılır Sensör ve kablolar zarar görmeyecek şekilde yerleştirilir

32 Sensörlerin yerleştirilmeleri KapıKapı

33 Birinci sensör yüklenen ilk paletin tepesindeki kutu içindeki meyve içine yerleştirilir.

34 Birinci sensör yerleştirildikten sonra zamanı ve okunan ilk sensörün meyve içi sıcaklık değeri forma yazılır. Bu zaman kayıtların başladığı zaman olacaktır.. Sensörlerin yerleştirilmeleri

35 İkinci sensör konteynırın hemen hemen orta yerine 6. sıradaki paletin orta kısmındaki kutu içindeki meyve içine yerleştirilir.

36 Sensörlerin yerleştirilmeleri Üçüncü sensör konteynırın 8. sırasındaki kapıya yakın paletin orta kısmındaki kutu içindeki meyve içine yerleştirilir. sensörler mümkün olduğu kadar kutunun orta kısmına yakın meyve içlerine yerleştirilir.

37 Her bir sensör yerleştirildikten sonra sıcaklık değerleri okunup yandaki forma yazılır. Sensörlerin yerleştirilmeleri

38 Sensör kabloları paletin üzerine dikkatli bir şekilde yerleştirilmeli diğer palet geldiğinde zarar görmemelidir. Sensörler paletten düşmemeli ve ezilmemelidir.

39 Sensörlerin yerleştirilmeleri Pencere açmak için karton kutu bıçakla kesilir. Sensör ve kablolar şeritlerin altından dikkatlice geçirilir.

40 Sensörlerin yerleştirilmeleri Kesilen yerden çıkarılan meyveler için boş kutu alınır

41 Sensörlerin yerleştirilmeleri Sensör meyvenin içine dışarıya ucu çıkmayacak şekilde batırılır. Meyve sensörün ¾ ünü kaplayacak şekilde yerleştirilir.

42 Sensörlerin yerleştirilmeleri Sensörler dikkatli bir şekilde kutu içine yerleştirilir. Açılan pencere bantlarla kapatılır. Sensör kabloları bantlarla sabitleştirilir

43 Sensörlerin yerleştirilmeleri Meyveler sensöre güzel yerleştirilmiş Sensör kutuya yanlış yerleştirilmiş,sensör kutunun ortasında diğer meyvelerle beraber olmalıdır. Sensör paletin orta yerindeki kutu içine yerleştirilmelidir.

44 Sensörlerin yerleştirilmeleri Her sensör yerleştirildikten sonra sıcaklık değeri okunup forma yazılır. dC 03 = USDA 1 dC 04 = USDA 2 dC 05 = USDA 3

45 Yüklemenin tamamlanması Yüklemenin bitiş zamanı forma yazılır.

46 Yüklemenin tamamlanması container kapısı kapatılarak mühürlenir ve numara verilir

47 Yüklemenin tamamlanması Yüklemenin bitiş zamanı Mühür numarası Tarih bilgileri forma yazılır.

48 Forma yazılan bütün bilgiler Yetki ve şifre verilmiş arkadaşlar tarafından internet üzerinden Electronic 556 System adresine girilir.

49 Kalibrasyon raporu Kaptana verilmek üzere mektup

50 İnspektör tarafından imzalanan raporlar mühürlü zarfın içine konarak gemi kaptanına iletilir.. İnspektör tarafından imzalanan raporlar mühürlü zarfın içine konarak varış limanındaki inspektöre teslim edilir.

51 Treatment T107-a Consider Treatment days and Travel days

52


"GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MERSİN ZİRAİ KARANTİNA MÜDÜRLÜĞÜ DR.SELÇUK ÖZERDEN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları