Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SORU 1 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır? A) Bugün öğleden sonraki yağan yağmur.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SORU 1 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır? A) Bugün öğleden sonraki yağan yağmur."— Sunum transkripti:

1 SORU 1 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır? A) Bugün öğleden sonraki yağan yağmur insanları işlerinden alıkoydu. B) İnsanoğlu şüphe içinde yaşamak için değil sorup öğrenmek için yaratılmıştır. C) Dalgın kafayla bir şeyler öğretmeye çalışmak rüzgarlı havada ateş yakmaya benzer. D) Bugün bildiklerimizin dışında bir kelime bile öğrensek dünden farklı bir kişi oluruz.

2 SORU 1 CEVAP: A

3 SORU 2 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur? A) Asırlar önce yaşamış büyük bilim adamlarıyla tanışıp görüşme fırsatını sadece kitaplar verir. B) Kitap seni öfkelendirmeyen üzmeyen ve öğüt veren en yakın arkadaşındır. C) Cahil insanın susması gerekir zaten sussaydı cahil olamazdı. D) Uçmasını bilmiyorsan uçurumun kenarında yuva yapma.

4 SORU 2 CEVAP: A

5 SORU 3 “Ay bir yandan sen bir yandan sar beni.” Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir? A) Mantık hatası B) Özne eksikliği C) Yüklem eksikliği D) Gereksiz sözcük kullanımı

6 SORU 3 CEVAP: C

7 SORU 4 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı bir nedenden kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır? A) Rüştü iyi bir kaleci ;ancak fazla topla oynuyor. B) Eğer sütü çok dışarıda bırakırsanız süt bozulur. C) Penceremden uçan kuş sürülerini izliyordum. D) Sanatçının eserini yazdığı mekan uygunsa tabi ki daha orijinal eserler yazacaktır.

8 SORU 4 CEVAP: D

9 SORU 5 “Geçtiğimiz ay okulda yapılan toplantıya katılamamıştım.” Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır? A) Özne – yüklem uyuşmazlığı B) Gereksiz sözcük kullanımı C) Mantık hatası D) Çatı uyuşmazlığı

10 SORU 5 CEVAP: C

11 SORU 6 I. Bugün GAP projesine yeterince ödenek ayrılmadığı için bu proje neredeyse durma noktasına gelmiştir. II. Sınav giriş belgesi gelmeyenler ÖSYM merkezine başvursun. III. Görevliler ÖSS sınavının yapılacağı okulların önündeki satıcılara bağırmamalarını söyledi. IV.KPSS’ye on beş binin üzerinde yaklaşık on üç bin öğretmen adayı girdi. V. KKTC cumhuriyetine her alanda destek olmalıyız dedi. Yukarıdaki cümlelerdeki anlatım bozukluğunun hangisi farklı bir nedenden kaynaklanmaktadır? A) I. B) II. C) III. D) IV.

12 SORU 6 CEVAP: D

13 SORU 7 “Bir cümlede aynı ekleri alan kelimelerin peş peşe sıralanması bir anlatım kusurudur.” Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya örnek olabilecek bir anlatım kusuru vardır? A) Akıl kendine ait bir yerdedir ve orada cehennemi cennete ya da cenneti cehenneme çevirebilir. B) İyi ya da kötü bir şey yoktur sadece düşünce onu öyle yapar. C) Şu anki eğitim sistemimiz tek tip insan yetiştirmektedir. D) Sokağa çıkıp biraz gezip arkadaşlarımla sohbet edip sonra eve gelip yattım.

14 SORU 7 CEVAP: D

15 SORU 8 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yapılmıştır? A) Ehliyet alabilmeniz için lise öğretiminizi tamamlamanız gerekir. B) Unutmayın gelecek de bir gün gelecek. C) Yarın Siirt’ten Batman’a gidiyorum. D) Kral da dilenci de aynı iştahla acıkır.

16 SORU 8 CEVAP: A

17 SORU 9 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yanlış yapılan- dırılmış bir sözcükten kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır? A) Affetmek ve unutmak iyi insanların intikamıdır. B) Yolsuzluk yapanlara gereken ceza verilmelidir. C) Uzun süredir bu mahallede kasapçılık yapan Levent Efendi dün vefat etti. D) Düşmanımın düşmanı benim dostumdur.

18 SORU 9 CEVAP: C

19 SORU 10 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır? A) Kimi insanlar odaya girdiğinde aydınlatır kimisi çıktığında. B) İnsanlar birçok kez ölümden kaçmak isterken ölüme sürüklenmişlerdir. C) Bırakın hayat ilkbahar gibi ölüm de dökülen sonbahar yaprakları gibi olsun. D) Birçok insanın değeri hayattayken değil;ancak öldükten sonra anlaşılır.

20 SORU 10 CEVAP:A

21 SORU 11 “Bu civarda bayan pantolon satan bir dükkan yok mu?” Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisinden kaynaklanmaktadır? A) Gereksiz sözcük kullanımı B) Anlamca çelişen sözcüklerin bir arada kullanılması. C) Özne eksikliği D) İyelik eki eksikliği

22 SORU 11 CEVAP:D

23 SORU 12 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yaşamı boyunca” sözü gereksiz kullanılmıştır? A) Adamcağız yaşamı boyunca çocuklarına iyi bir gelecek sağlamak için çalıştı durdu. B) Yaşamın boyunca bu vicdan azabını çekeceksin. C) Karısını ve çocuklarını öldüren adam yaşamı boyunca müebbet hapse mahkum oldu. D) Yaşamım boyunca bu yaptıklarını hatırlayacağım.

24 SORU 12 CEVAP:C

25 SORU 13 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “geri” sözcüğü cümleden çıkartıldığında cümlenin anlamında herhangi bir daralma ya da bozulma olmaz? A) Sendeki bütün kitapları geri alacağım. B) Fabrika işçileri geri işe alındı. C) Bende sana ait ne varsa hepsini sana geri iade ediyorum. D) Eğer bir karar verdiyseniz geri adım atmayın

26 SORU 13 CEVAP:C

27 SORU 14 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?
A) O mahur beste çalar Müşgan’la ben ağlaşırdım. B) Senin on yıl sonraki halini hatırladıkça üzülüyorum. C) Çocukları çok sevdiğini ve asla zarar veremeyeceğini söyledi. D) Sevmek yalnızlığı göze alabilmektir çoğu zaman.

28 SORU 14 CEVAP:D

29 SORU 15 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yapılmıştır? A) Aşk dilekleri yüksek katlara bir türlü ulaşmazmış. B) Her zamankinden çok farklı bir mektup okuyacaksın. C) Divan Edebiyatı Arap ve özellikle İran edebiyatının etkisiyle gelişmeye başlar. D) Türkler İslamiyet’i kabul ettikten sonra hayata bakış açılarında önemli değişiklikler olmuştur.

30 SORU 15 CEVAP:D

31 SORU 16 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur? A) Geçmişteki hatıralarımıza gülümseyerek baktığımız anda büyümüşüz demektir. B) Açlık ne dost ne akraba ne insanlık ne de hak tanımaz. C) Ne hikmettir şu dünyaya gelen ağlar giden ağlar. D) Akıllı adam kendi aklını kullanır;daha akıllı adam başkalarının da aklını kullanır.

32 SORU 16 CEVAP:D

33 SORU 17 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır? A) Halkın bu dünyadan benim hiçbir şey alamadığımı görebilmesi için elimi tabutun dışında bırakın. B) Eğer özgürce yaşamıyorsak ölümü karşılamamız daha doğru olur. C) Bir gün ayrılacağımızı düşünebilseydik birbirimize daha iyi davranırdık. D) Hangi işe elimi atsam yüzüme gözüme bulaştırıyorum.

34 SORU 17 CEVAP:D

35 SORU 18 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur? A) İçtiği sigaranın dumanları gökyüzüne doğru yukarılara yükseldi. B) Sincaptan ders alınmalıdır ;çünkü alt dala ulaşabilmek için üst dalı hedef alır. C) Düşünceler derinleştikçe üzüntüler artarlar. D) Kendi bildiklerini başkalarına öğret başkalarının bildiklerini de kendi bilgilerine ilave et.

36 SORU 18 CEVAP:D

37 SORU 19 Aşağıdakilerden hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır? A) Dağların doruklarında su yerine kar yerdik haziran ayında. B) Dolmuşun içi hamam gibiydi bir de kese atacak biri olsa... C) Dışarı çıkınca havaların serinlemeye başladığını hissediyorsunuz artık. D) Kışlık giysiler dolaplardan yavaş yavaş çıkarılmaya başlandı.

38 SORU19 CEVAP: A

39 SORU 20 Aşağıdakilerden hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır? A) Dersimize gelenlerin çoğunu tanıyor, bir şeyler anlatıyor, onları motive ediyorduk. B) İnsanların yetişmesi onlara görev verilmesi ile sağlanır. C) Her insan aktifliğin çekirdeği gibidir, bir gün mutlaka fidan olmak için uygun ortamı bulacaktır. D) Bazıları soruyu çözüyor, bazıları soruların yanlışlığından söz ediyordu.

40 SORU 20 CEVAP: A

41 SORU 21 Aşağıdakilerden hangisinde "-ler,-lar" kullanıldığı yerde anlatım bozukluğunun sebebidir? A) Annenler dün buradaydılar haberin var mı? B) O söz: "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir." Türk tarihinde önemli bir sayfa açar. C) Bu anlaşma birçok batılı, uygar devletler tarafından da onaylandı. D) Sıkıntılar, dertler, ihanetler hayatında hep bunlarla mücadele etti.

42 SORU 21 CEVAP: C

43 SORU 22 Aşağıdakilerden hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur? A) Yüzüme dikkatle bakıyor ve dinliyor. B) Herkese saygısı var, korkusu yoktu. C) İşlerini bir plan ve program dahilinde yürütürdü. D) Sağlıklı ve sıhhatli nesiller yetiştirmek her milletin amacıdır.

44 SORU 22 CEVAP: C

45 SORU 23 Cümlede bulunan bir nesne, bazen aynı sözcükten oluşturulacak dolaylı tümleci unutturabilir.Bu tür cümlelerde dolaylı tümleç eksikliği söz konusu olur. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu tür bir anlatım bozukluğu vardır? A) Onunla yaptığımız karşılıklı tartışmalara bir süre ara verdik. B) Yazarın konuya ilgisini çeken, yazmaya iten nedir, belli değil. C) Sizi önceden tanıyor ve güveniyoruz. D) Sanatçının dil sorununa eğilmesi, ilgilenmesi gerekir.

46 SORU 23 CEVAP: C

47 SORU 24 "Bu çocuğun zeki ve yaramaz olmadığını herkes bilir." cümlesindeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisiyle giderilebilir? A) "ve" sözcüğü cümleden çıkarılarak. B) "olmadığını" sözcüğü yerine "olduğu" getirilerek. C) "ve" den önce "olduğunu" sözcüğü getirilerek. D) "bilir" sözcüğü yerine "bilmeli" getirilerek.

48 SORU 24 CEVAP: C

49 SORU 25 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur? A) Kesinlikle menfaate dayalı dostluklar uzun sürmeyebilir. B) Yanılmıyorsam, yarın buraya geleceğini zannediyorum. C) Onu daha çok bizim bağ evine yaptığımız kaçak ziyaretler sırasında görebilirdik. D) Yolların kenarlarına güzel çınar ağaçlan ekmişlerdi.

50 SORU 25 CEVAP: C

51 SORU 26 "Şiir edebiyatın estetik ağırlığı en fazla olan sahadır." Yukarıdaki cümlede bulunan anlatım bozukluğunun sebebi aşağıdakilerden hangisidir? A) Özne - yüklem uyuşmazlığı B) Nesne eksikliği C) Aynı anlama gelen kelimelerin kullanılması D) İyelik ekinin kullanılmaması

52 SORU 26 CEVAP: D

53 SORU 27 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu yoktur? A) Ne ben ne Ayşe geziye gitmek istemedi. B) Eserin dili çok sadeydi, fakat konusu sürükleyici değildi. C) Zengin olmasına rağmen yaşamasını, gezmesini iyi biliyor. D) Kitabı görmeden Önce içeriği hakkında bir şey söyleyemem.

54 SORU 27 CEVAP: B

55 SORU 28 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır? A) Hayat düpedüz kopya edilmediği için romancının hayal gücü değiştirir. B) Roman boyunca bütün tahlil, tasvir ve hükümlerde hep Peyami Safa'yı hissederiz. C) O gerçeği kabul etmez, uzak durur. D) O hep çetin ve zor işleri severdi.

56 SORU 28 CEVAP: D

57 SORU 29 Aşağıdakilerin hangisinden özne görevindeki sözün çıkarılması cümlenin anlamını bozar? A) Seninle daha önce de telefonlaşmıştık biz. B) Onlar bir sene önce de gösteri yapmışlardı. C) Bu sorunun cevabını sen geçen hafta vermemiş miydin? D) Bu konuyla ilgili raporu sadece o biliyor.

58 SORU 29 CEVAP: D

59 SORU 30 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır? A) Nükleer enerjiden faydalanırken tabiat tahrip edilmemelidir. B) Ülkemizin kalkınabilmesi için yetişmiş insan gücü çok önemlidir. C) Ne zamandır karşılıklı kavga etmiyorlardı, yine başladılar. D) Devletler, aralarındaki problemleri anlaşma yoluyla çözmelidir.

60 SORU 30 CEVAP: C


"SORU 1 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır? A) Bugün öğleden sonraki yağan yağmur." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları