Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 2012 Türkiye’de Tuz Tüketimi Çalışması SALTurk2 Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 2012.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 2012 Türkiye’de Tuz Tüketimi Çalışması SALTurk2 Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 2012."— Sunum transkripti:

1 Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 2012 Türkiye’de Tuz Tüketimi Çalışması SALTurk2 Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 2012

2 Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 2012 Amaç PatenT2 grubundan seçilmiş alt grupta günlük tuz alımını saptamak Diyetle alınan tuzun kaynaklarını araştırmak

3 Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 2012 Örneklem Büyüklüğü Çalışma 4 ilin kır ve kentinde gerçekleştirilmiştir. Ankara İstanbul İzmir Konya Şubat-Mart 2012’de 4 ilde 925 kişi taranmış, 24 saatlik idrarda kreatinin atılımı belirlenen sınırlar içinde olan 657 kişi analize dahil edilmiştir.

4 Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 2012 Çalışma İşlemleri Tıbbi öykü Ayrıntılı tuz alımı öyküsü Ayrıntılı diyet öyküsü Kan basıncı ölçümü 24 saatlik idrar toplanması

5 Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 2012 Laboratuvar 24 saatlik idrarda incelemeler: – Sodyum – Potasyum – Üre – Kreatinin 24 saatlik idrarda kreatinin atılımı mg/kg olan bireyler analize dahil edilmiştir.

6 Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 2012 Çalışma Grubu Kan Basıncı Düzeyleri

7 Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 2012 NaCl Alımı CinsiyetSayıOrtalamaSD 24 saatlik NaCl Alımı (gr/gün) Tüm grup65714,825,42 Erkek30815,725,54 Kadın34914,025,19 CinsiyetSayıOrtalamaSD 24 saatlik idrar Na+ (mEq/gün) Tüm grup657251,9792,2 Erkek308267,3794,23 Kadın349238,3788,23

8 Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 2012 Cinsiyete Göre Tuz Alımı

9 Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 2012 Yerleşim Yerine Göre Tuz Alımı

10 Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 2012 SALTurk2, SALTurk ve INTERMAP İdrar Sodyum (mEq/gün) Arch Intern Med. 2006;166:79-87

11 Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 2012 Diyetteki Tuz Kaynakları OrtalamaSD 24h idrarda sodyum (gr) 14,775,62 Sodyum Öykü (gr) 11,924,88 Yemek Tuz 6,623,72 İşlenmiş Besin 1,281,35 Doğal Besin 0,260,44 Eklenen Tuz 5,083,58 Ekmek Tuz 3,802,10 Sofra Tuzu 1,501,46 Beslenme bilgisi bulunan lar ve diüretik kullanımı olmayanlar analize dahil edilmiştir.

12 Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 2012 Diyetteki Tuz Kaynakları

13 Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 2012 Besin TürüDağılım* (İşlenmiş %) Kahvaltılıklar (Peynir-Zeytin)%58 (98) Turşu%17 (100) Et-Tavuk-Balık ve Et Ürünleri%12 (36) Kuruyemişler%5 (70) Bisküvi ve Krakerler%2 (100) Diğer Besinler%6 (0) Diyetle Alınan Tuzun Besin Türlerine Göre Dağılımı Yemek Tuzu * Pişerken, sofrada eklenen ve ekmek ile alınan tuz hariç

14 Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 2012 Diyetteki Tuz Kaynakları Besin TürüDağılım (İşlenmiş %) Kahvaltılıklar (Peynir-Zeytin)%58 (98) Turşu%17 (100) Et-Tavuk-Balık ve Et Ürünleri%12 (36) Kuruyemişler%5 (70) Bisküvi ve Krakerler%2 (100) Diğer Besinler%6 (0)

15 Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 2012 Çalışmaya katılan gönüllülere, Sahada çalışmayı yürüten sağlık ekibine ve ‘ya teşekkür ederiz.


"Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 2012 Türkiye’de Tuz Tüketimi Çalışması SALTurk2 Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 2012." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları