Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKÇE DERSİ II. DÖNEM I. PERFORMANS ÖDEVİ KONU: YAZIM KURALLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKÇE DERSİ II. DÖNEM I. PERFORMANS ÖDEVİ KONU: YAZIM KURALLARI."— Sunum transkripti:

1 TÜRKÇE DERSİ II. DÖNEM I. PERFORMANS ÖDEVİ KONU: YAZIM KURALLARI

2 1. SORU 1- Aşağıdakilerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur? A) Bugün de her gün gibi telaşla geçti. B) Herşey bir insanı sevmekle başlar. C) Hiç bir şey insan sağlığı kadar önemli değildir. D) Gençken fırsatları iyi kullanmıyanlar daha sonra zaman bulamazlar.

3 CEVAP: A

4 2. SORU 2- Aşağıdakilerin hangisinde, yazım yanlışı yoktur? A) Bizde oraya gelelim mi? B) Bizki Atatürk çocuğuyuz. C) Sen de geç mi geldin? D) Sende ki kalem kimin?

5 CEVAP: C

6 3. SORU 3- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır? A) Atatürk’çü bir gençlik yetişiyor. B) THY’de yönetim kurulu değişmiş. C) Öğretmenliğe 1975’te başlamış. D) Anıl, 6 Mayıs 1979’da doğdu.

7 CEVAP: A

8 4. SORU 4- Aşağıdakilerin hangisinde “-de” nin yazımı yanlıştır? A) Siz de bu yıl sınava girecek misiniz? B) İşini kaybetmişti, parası da tükenmişti. C) Buraya geldi de bana uğramadı. D) Son günler de bütün gazeteler ondan söz ediyor.

9 CEVAP: D

10 5. SORU 5- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A) Kuzey Anadolu’da kış mevsimi sert geçiyor. B) 25 Nisan Cuma günü on üç yaşıma gireceğim. C) MEB’na dilekçe yazacağım. D) Yarın Ali ile kütüphaneye gideceğiz.

11 CEVAP: C

12 6. SORU 6- Aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı vardır? A) Sel eyledim gözyaşım Taşa çaldım ben başımı B) Gözüm yaşı selden aşkın Ömrü harap eden aşkın C) Bir kuş tanıyorum baharda Akşamları ürperdiği sesle öterdi D) Ta göklere çıktı ahım Seni sevmekmi günahım

13 CEVAP: D

14 7. SORU 7- Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin yazımı yanlıştır? A) Çocuk ağaca çıkarken yere düştü. B) Ağaçtaki meyveleri görünce toplamak istedi. C) Kendi bahçelerindeki ağaçlarda meyve yoktu. D) Aslında meyveli ağaçda pek görmemişti.

15 CEVAP: D

16 8. SORU 8- Yaş otuz beş 1 yolun yarısı eder Dante gibi, ortasındayız ömrün 2 Delikanlı 3 çağımızdaki cevher Yalvarmak yakarmak nafile bu gün 4 Yukarıdaki numaralanmış sözcüklerden hangisinin yazımı yanlıştır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

17 CEVAP: D

18 9. SORU 9- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur? A) Bana İzmit’ten bir mektup geldi. B) Karnesinde yüksek notlarda vardı. C) Her şey birden bire değişiverdi. D) O’na, dayımlara gideceğimizi söyledim.

19 CEVAP: A

20 10. SORU 10- I. Bulutlar göz yaşlarını tutamıyor. II. Sence de dostluk bu muydu? III. Unuttuğumuz bir şeydi yaşamak. IV. Ne dersen de ben gelmiyeceğim. Bu cümlelerin hangilerinde altı çizili sözcüklerin yazımı yanlıştır? A) I ve II B) I ve III C) I ve IV D) II ve III

21 CEVAP: C

22 11. SORU 11- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır? A) Hindistan’da Müslümanlık bu şekilde yayılmıştır. B) İngilizce’de, Türkçe’de gördüğümüz kuralların bazılarını göremiyoruz. C) Hatice Teyze seni görmeye gelmiş. D) Artık seninle görüşmeyeceğim.

23 CEVAP: B

24 12. SORU 12- “Konferansta eğitim sorunlarına deyindi.” cümlesinde aşağıdaki sözcüklerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A) konferansta B) eğitim C) sorunlarına D) deyindi

25 CEVAP: D

26 13. SORU 13- Aşağıdakilerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A) Bugünlerde insanları anlamak zor. B) Herkes saat 20.00’de orada olsun. C) Senin yanında birde Osman vardı. D) Birkaç kere daha denedin mi?

27 CEVAP: C

28 14. SORU 14- Aşağıdakilerin hangisinde gün ve ay adlarının yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır? A) 18 yaşına Temmuz ayında girecek. B) 20 Temmuz Salı günü kurul toplanacakmış. C) 30 Kasım 1997’de nüfus sayımı yapıldı. D) Geçen cumartesi birlikte sinemaya gitmişler.

29 CEVAP: A

30 15. SORU 15- Aşağıdaki tarihlerin hangisinin yazımı yanlış değildir? A) 26 ağustos Büyük Taaruz’un başlangıç günüdür. B) 29 Ekim 1920’de Cumhuriyet ilan edildi. C) Doğumu 17 Kasım Pazar günüymüş. D) 10. ekim 2008’de nişanlanmayı düşünüyorlarmış.

31 CEVAP: B

32 16. SORU 16- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır? A) Mertçe davranan insanlara zarar gelmez. B) Arkadaşımın dedesi seksenüç yaşına girmiş. C) Emekli olduğunda dünyanın birçok yerini gezmeyi planlıyor. D) Sendeki cesareti kimsede göremedik.

33 CEVAP: B

34 17. SORU 17- Hatice: Gazete, dergi, kitap adları büyük harfle yazılır. Furkan: Ay ve gün adları her zaman büyük harfle yazılır. Bilal: Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar büyük harfle yazılır. Hanife: Mektup ve resmi yazışmalardaki hitaplar büyük harfle başlar. Yukarıdakilerden hangisinin verdiği bilgi yanlıştır? A) Hatice B) Furkan C) Bilal D) Hanife

35 CEVAP: B

36 18. SORU 18- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-ki” nin yazımı yanlıştır? A) Üzerindeki elbise sana hiç yakışmamış. B) Seninki yine olayı abarttı. C) Öyle sanıyorumki bugün gelmeyecek. D) Bize dün geceki rüyasını anlattı.

37 CEVAP: C

38 19. SORU 19- Türkçede bağlaç olan “-de” ayrı yazılırken hal eki alan “-de” bitişik yazılmalıdır. Buna göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-de” nin yazımında bir yanlışlık yapılmıştır? A) Yeni ürünler hiç de güzel değil. B) Güneş batarken sahilde oturup dinlendik. C) Bu romanda beni çeken bir şey var D) Sizin sınıfta bizimle gelecekmiş.

39 CEVAP: D

40 20. SORU 20- Kural: Kurallı birleşik fiiller her zaman bitişik yazılır. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala uymamaktan kaynaklanan bir yazım yanlışı vardır? A) Ardından baka kaldım. B) Oğlum, bana bir su veriver. C) Bırak söylenedursun D) Sonunda yaptığı hatayı anlayabildi.

41 CEVAP: A

42 21. SORU 21- Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili kelimede yazım yanlışı vardır? A) Yalnız başına sahilde yürüyordu. B) Her insanın kendine göre yanlışları vardır. C) Saat üçte kuaförde olacağım. D) Yazar, son eserinde dialoglara çok yer vermiş.

43 CEVAP: D

44 22. SORU 22- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tarihlerin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır? A) Pikniği cumartesi gününe erteledik. B) Mayıs ayı geldi mi daha bir renklenir dünya. C) Kardeşim 15 Haziran 1994’te doğdu. D) 5 haziranda tatile gideceğiz.

45 CEVAP: D

46 23. SORU 23- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A) Yaz tatilimi Marmaris’te geçireceğim. B) Çay getirmesini emretti. C) Cevizlibağ’a varınca, annannemi göreceğim. D) Zeytinliği görünce şaşırıverdi.

47 CEVAP: C

48 24. SORU 24- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur? A) Bu devlet, dünyaya yıllarca hüküm etti. B) Bahçeye de geldi, meyveleri gördü. C) Onun davranışları beni hastaetti. D) Her gördüğümde ona akılverdim.

49 CEVAP: B

50 25. SORU 25- I. Birtakım insanlar adaya çıkıp kuşlara zarar vermiş. II. Bir takım sahada çok iyi oynamalı, çok koşmalı. III. Birçok şey onun istediği gibi oldu. IV. Pekçok edebiyatçı bu konuda makale yazdı. Yukarıdaki cümlelerin hangisinde bir sözcük yanlış yazılmıştır? A) I. B) II. C) III. D) IV.

51 CEVAP: D

52 26. SORU 26- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A) Seni dinleyen yok gibi. B) Bir saat içinde buraya geliverdi. C) THY’nın yeni uygulamalarından haberin var mı? D) Dikdörtgenin alanı nasıl bulunur?

53 CEVAP: C

54 27. SORU 27- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bitişik yazılması gereken “-ki” ayrı yazılmıştır? A) Elindeki dosyayı uzatır mısın? B) Seninki nereden geliyor böyle? C) Sana öyle inanmıştım ki… D) İdari katta ki adam sizi soruyor.

55 CEVAP: D

56 28. SORU 28- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır? A) Konuşmacı, konu hakkında yeterli bilgiye sahip mi? B) Topluluk önünde sıkılmadan konuşabilmelisin. C) Onbir yaşımdan beri türkçeyi düzgün şekilde kullanmaya çalışıyorum. D) Konuşmacıya, konuşmasından gereksiz bilgileri atmasını söyleyin.

57 CEVAP: C

58 29. SORU 29- Hangi cümlede bir yazım yanlışı yapılmıştır? A) Kayserili arkadaşım iyi niyetlidir. B) Daldaki armutları kim toplamış? C) Bize de mutlaka uğrayınız. D) Yurdum öyle güzelki anlatamam.

59 CEVAP: D

60 30. SORU 30- Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir yazım yanlışı vardır? A) Yaşar Kemal’in bir romanını okuyorum. B) Ankara’dan 15.45’te ayrıldık. C) Yarın doğu Karadeniz’e gideceğiz. D) Görüşme, 6 Haziran Cuma gününe ertelendi.

61 CEVAP: C


"TÜRKÇE DERSİ II. DÖNEM I. PERFORMANS ÖDEVİ KONU: YAZIM KURALLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları