Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKÇE / Parçada Anlam.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKÇE / Parçada Anlam."— Sunum transkripti:

1 TÜRKÇE / Parçada Anlam

2 TÜRKÇE / Parçada Anlam Paragraf tamamlamayla ilgili sorular, paragrafın sonuç cümlesinin bulunmasına yöneliktir. Paragrafı tamamlarken paragrafın içeriğine dikkat edilmelidir.

3 TÜRKÇE / Parçada Anlam Düşünce içerikli paragraflarda paragrafın son cümlesi, anlatılanları sonuca bağlayacak bir özellik taşımalıdır.

4 Örnek TÜRKÇE / Parçada Anlam
Dil, uygarlığın ilerlemesinde ve yayılmasında en önemli araçtır. Bu güçlü araç, insan ilişkileri söz konusu olduğunda sığ ve etkisiz kalır. Bir bakış, bir dokunma ve vücudun durumu duyguları daha etkili ve dolaysız anlatır. Kısacası omuza konan bir el, dostluk üzerine yazılmış güzel bir yazıdan daha etkilidir.

5 TÜRKÇE / Parçada Anlam Paragraf tamamlarken, olay anlatan paragraflarda paragrafın son cümlesinin olayın bitişini bildiren cümle olmasına dikkat edilmelidir.

6 Örnek TÜRKÇE / Parçada Anlam
Ay’a giden astronotların taş örnekleri toplamaları gerekiyordu. Bunu yapabilmek için, astronotların taşınabilir aletlere gereksinimi vardı. Üstelik bunlar hem hafif hem de kablosuz olmalıydı. Böylece ilk kablosuz el aleti üretildi.

7 TÜRKÇE / Parçada Anlam Paragrafı oluşturan cümleler, anlam ve yapı bakımından birbirini tamamlamalıdır. Paragraf bir düşünce bildiriyorsa düşünceler mantık sırasına göre yazılmalıdır.

8 Örnek TÜRKÇE / Parçada Anlam
Sahip olduğunuz fikirler başkalarına açılmadıktan sonra içinizde gömülü kalır. Bu yüzden konuşarak kendi içinizden dışarı çıkmalı, insanlarla temasa geçmeli, sosyal bağlar kurmalısınız. Bir fikir, ancak yazı ve sözle ortaya konulduğu zaman etkisini gösterir.

9 Örnek TÜRKÇE / Parçada Anlam
Bir fikir, ancak yazı ve sözle ortaya konulduğu zaman etkisini gösterir. Sahip olduğunuz fikirler başkalarına açılmadıktan sonra içinizde gömülü kalır. Bu yüzden konuşarak kendi içinizden dışarı çıkmalı, insanlarla temasa geçmeli, sosyal bağlar kurmalısınız.

10 TÜRKÇE / Parçada Anlam Paragraf oluşturulurken, olay anlatan paragraflarda, olayların oluş sırasını göz önünde bulundurmak gerekir.

11 Örnek TÜRKÇE / Parçada Anlam
Kuğuların uçuşunu seyrettim. Bu sabah erkenden Kuğulu Park’a gittim. Bembeyaz hayvanların bir müjde gibi gelişi muhteşemdi. Hele kuğunun uçuşu ve suda kanatları açık ilerleyişi, muhakkak ki yeryüzünde görülebilecek şeylerin en güzeliydi.

12 Örnek TÜRKÇE / Parçada Anlam
Bu sabah erkenden Kuğulu Park’a gittim. Kuğuların uçuşunu seyrettim. Bembeyaz hayvanların bir müjde gibi gelişi muhteşemdi. Hele kuğunun uçuşu ve suda kanatları açık ilerleyişi, muhakkak ki yeryüzünde görülebilecek şeylerin en güzeliydi.

13 TÜRKÇE / Parçada Anlam Paragrafı oluşturan cümlelerin tamamı aynı düşünce etrafında toplanır, aynı konuyu anlatır. Paragrafta işlenen düşüncenin ya da konunun farklı bir yönünü anlatan cümle düşüncenin akışını bozan cümle olarak nitelendirilir.

14 Örnek TÜRKÇE / Parçada Anlam
Bizim memleket eskiden çok hareketliydi. Değirmencilik öyle işlek bir zanaattı ki, on kilometrelik yerden çiftçiler öğütülecek buğdayı bize getirirlerdi. Şimdi ise ne eski değirmen ve değirmenciler ne de buğday getiren köylüler kaldı... Bu kalabalığı izlemek beni mutlu ederdi.

15 TÜRKÇE / Parçada Anlam


"TÜRKÇE / Parçada Anlam." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları