Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KOMPOZiT MALZEMELERİN GERi KAZANIM YOLCULUĞU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KOMPOZiT MALZEMELERİN GERi KAZANIM YOLCULUĞU"— Sunum transkripti:

1 KOMPOZiT MALZEMELERİN GERi KAZANIM YOLCULUĞU

2

3 Kompozit Atık Nedir? Plastik, alüminyum film gibi farklı malzemelerin birleşiminden yapılmış, elle birbirinden ayrılması mümkün olmayan ambalajlarımıza kompozit ambalajlar diyoruz.

4 Süt ve meyve suyu kutuları, Hazır çorba ambalajları,
Kompozit ambalajlar içeriklerinde farklı oranlarda kağıt, plastik ve alüminyumu bir arada barındırırlar. Bu malzemelerin birlikte bulunması, içeceklerimizi ve gıdalarımızı saklama sürelerimizin çok daha uzun olmasını sağlar. Örnek: Süt ve meyve suyu kutuları, Hazır çorba ambalajları, Toz şeklindeki hazır tatlı ve puding ambalajları, Parlak kahve, çay ve çikolata ambalajları vs.

5 Kompozit ambalajlar, içerdikleri malzemelere göre çeşitlenirler:
Plastik-Alüminyum kompozit ambalajlar Karton-polietilen kompozit ambalajlar Kâğıt-Polietilen kompozit ambalajlar Plastik-Kâğıt-Alüminyum kompozit ambalajlar Kâğıt-Alüminyum kompozit ambalajlar

6 Kompozit ambalaj atıklarımızı temiz bir şekilde geri kazanım kumbaralarına atalım.
Kompozit malzemelerin geri kazanımı pek çok açıdan yarar sağlayan önemli bir kazançtır.

7 Kompozit ambalaj atıklarımız kağıt, plastik, alüminyum
gibi birçok malzemenin birlikte kullanılmasıyla elde edildiğinden geri dönüşüm işlemleri de birçok aşamadan oluşur.

8

9 Geri kazanım tesisine gelen kompozit ambalajlar ilk önce öğütme ve ayrıştırma işlemlerinden geçtikten sonra kâğıt ile alüminyum veya polietilen kısımları birbirinden ayrılır. Geri kazanılan kâğıt kısmı,kâğıtların geri dönüşümü kapsamında bir dizi işlemden geçirilir ve kâğıt mendil, tuvalet kâğıdı ile oluklu mukavva gibi ürünlerin üretiminde kullanılır.

10 Kâğıt kısmı ayrıldıktan sonra geriye kalan kısmın, yani alüminyum ve polietilen (veya başka bir malzeme) karışımı olan bölümün kalorifik değerleri yüksek olduğundan, bu kısım çimento fabrikalarında enerji kazanımı amacıyla ilave yakıt olarak kullanılır.

11 Başka bir uygulamada ise kompozit ambalajlar kırpılıp öğütüldükten sonra preslerde sıkıştırılarak suntaya benzeyen bir malzeme üretilir.

12 KAYNAKLAR http://www.ambalaj.org.tr/cevre http://www.cevko.org.tr


"KOMPOZiT MALZEMELERİN GERi KAZANIM YOLCULUĞU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları