Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NANOTEKNOLOJİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NANOTEKNOLOJİ."— Sunum transkripti:

1 NANOTEKNOLOJİ

2 NANOTEKNOLOJİ NEDİR? Nanoteknoloji, nanometre ölçeğindeki fiziksel, kimyasal ve biyolojik olayların anlaşılması kontrolü ve üretimi amacıyla, fonksiyonel materyallerin, cihazların ve sistemlerin geliştirilmesidir. Nano ölçekteki olayların manipulasyonu ile bilim ve teknolojide yeni ufuklar açılmaya başlanmıştır.

3 NANOTEKNOLOJİNİN TARİHİ
Nanoteknoloji kavramını ilk defa dile getiren Amerika Birleşik Devletleri’nden Eric Drexler'dir. Nanoteknoloji üzerine yoğunlaşan Foresight Enstitüsü'nün kurucusu olan Drexler, MIT laboratuarındaki çalışmaları sırasında, biyolojik sistemlerden esinlenerek, moleküler makineler yapılabileceğini önermiştir. Böylece, nanoteknoloji kavramı ortaya çıkmıştır.

4 NANOTEKNOLOJİNİN KULLANIM ALANLARI
Nanoteknoloji, nanometre ölçeğindeki fiziksel, kimyasal ve biyolojik olayların anlaşılması kontrolü ve üretimi amacıyla, fonksiyonel materyallerin, cihazların ve sistemlerin geliştirilmesidir. Nano ölçekteki olayların manipulasyonu ile bilim ve teknolojide yeni ufuklar açılmaya başlanmıştır. Medikal Alanda: Mikro cerrahide (göz, beyin vb.), Diagnostik kitlerde, Bilimsel Araştırmalarda, Yüzey karakteriasyonu ve modifikasyonu, mikroorganizmaların taşınması, ilaç salınım sistemleri, DNA modifikasyonu vb. Hava Temizleme cihazları

5 NANOTEKNOLOJİ AMAÇLARI
Nanometre ölçekli yapıların analizi,  Nanometre boyutunda yapıların fiziksel özelliklerinin anlaşılması, Nanometre ölçekli yapıların imalatı, Nano hassasiyetli cihazların geliştirilmesi, Nano ölçekli cihazların geliştirilmesi, Uygun yöntemler bulunarak nanoskopik ve makroskopik dünya arasındaki bağın kurulmasıdır.

6 ARABA SANAYİİNDE NANOTEKNOLOJİ
Araba sanayiinde nanoteknolojinin kullanım alanları her geçen gün artmakta. Güç treninden,iç soğutma,enerji korunumu,çevre kirliliği,otomobil içi sessizlik alanlarında çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca ’arabalarda nano’ konusunun;CO2 üretmeyen motorlar,güvenli sürüş,kendi kendini onarabilen gövde,dayanıklı ön camlar konularında da gelişme sağlayacağı öngörülüyor.

7 OTOMOBİL BİLEŞENLERİNE ETKİSİ
Nanocosmos makro sistemde bir devrim yapacak. Otomobil bileşenlerinde gelişim sağlayacak.

8 NANOTEKNOLOJİ TAŞIT BOYALARINDA
Araç boyalarının içine katılan mikroskobik seramik partikülleri sayesinde boyanın parlak kalması sağlanıyor ve daha kaygan hale gelen araç yüzeyi kir tutmuyor. Seramik partikülleri sayesinde daha dayanıklı hale getirilen boya, kolay çizilmiyor. Gelecekte hedeflenen ise araç boyalarının çizildikten sonra kendi kendilerini onarabilecek hale gelmesi.

9 YAKIT KATKI MADDELERİ Nanoteknoloji ile yeniden üretilen yakıt katkı maddeleri sayesinde benzinli araçların yakıt tüketiminde %5 tasarruf sağlanabiliyor.

10 OTOMOBİL CAMLARI Nanoteknolojinin otomobil camlarında da kullanılmasıyla birlikte, camlar çok daha ince ve dayanıklı hale getiriliyor. Ayrıca kendi kendini temizleyebilen camlar, yapışan kirin kısa süre içerisinde okside olmasını ve yağmurla birlikte kolayca akıp gitmesini sağlıyor.

11 OTOMOBİL LASTİKLERİ Otomobillerde karbon nanotüplerin otomobil lastiklerinde kullanılmasıyla, çelikten elde edilen dayanıklılığın ve güvenilirliğin çok daha fazlasının elde edilmesi bekleniyor.

12 TERMOELEKTİRİK YÖNTEM
Termoelektrik yöntemde enerji korunumundaki diğer önemli bir yöntemdir. Motor veya egzos gibi aracın sıcak parçalarının etrafına yerleştirilen yarıiletken(InGaAs, GaSb ve SiGe)levhalar açığa çıkan ısı enerjisinin şimdiye kadar boşa harcanan bir kısmına dönüşüm uygulayabiliyor.

13 GENEL GÖRÜŞLER VDA(Alman otomotiv endüstrisi kuruluşu)’na ve diğer ülkelerdeki otomotiv organizasyonlarına göre takib eden yıllarda CO2 oluşumunda %20 azalma olacak. Bütün bu yenilikler ve teknolojik gelişmelerin müşteri taleplerini karşılayacak,trendlere uygun,güvenli ve komforlu,çevre dostu otomobillerle birleşeçeği düşünülüyor.

14 DÜNYANIN EN KÜÇÜK ARABALARI

15 3-4 nm BOYUTUNDA ARABA Rice Üniversitesi (ABD) araştırmacıları, şasi ve dingilleri organik bileşenlerden, tekerlekleri de buckyball denen küre biçimli karbon-60 moleküllerinden oluşan, süspansiyon sistemine  serbestçe dönen akslara sahip bir nano-araba yaptılar.

16 KAYNAKLAR www.elektromania.net
Future nanotechnology developments for automotive applications Hartmut Prestingand Ulf König Department FT2/CS, Daimler Chrysler Research, Wilhelm-Runge-Str-11, D-89081, Ulm, Germany Energy scenarios… can solar break the paradigm?


"NANOTEKNOLOJİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları