Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI"— Sunum transkripti:

1 SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
SEDEF BAL UZMAN PSİKOLOJİK DANIŞMAN

2 BU SEMİNERDE ÖĞRENECEKLERİNİZ?
KAYGININ TANIMI KAYGININ FİZİKSEL VE DİĞER BELİRTİLERİ SINAV KAYGISI BAŞETME YÖNTEMLERİ SINAVDA YAPILACAKLAR ÖNERİLER

3 SINAV KAYGISI ve BAŞA ÇIKMA YOLLARI

4 Stresli durumlarda yaşanan doğal bir duygudur
Kaygı Stresli durumlarda yaşanan doğal bir duygudur ve yaşamın doğal bir parçasıdır

5 Kaygı; Başka bir ifadeyle kaygı kişinin bir uyaranla karşı karşıya kaldığında yaşadığı, bedensel, duygusal ve zihinsel değişimlerle kendini gösteren bir uyarılmışlık durumudur.

6 Yeni bir durum karşısında , duygulanım ve coşku durumları ile birlikte
KAYGI NEDİR ? Yeni bir durum karşısında , duygulanım ve coşku durumları ile birlikte ortaya çıkan ve onlara eşlik eden fizyolojik belirtilerin kişi tarafından algılanmasına KAYGI denir.

7 Kaygı kaynağı belli olmayan ve uzun süren bir huzursuzluk halidir.
Kaygı aslında kişiye rahatsızlık veren olayın kendisinden değil, o olayın kişi için taşıdığı anlamdan kaynaklanmaktadır.

8 Kaygı ile Korkunun karşılaştırılması
Kaygı; kişinin duygusal ya da düşünsel baskı altında olduğu zamanlarda ortaya çıkan bir tepkidir. Kaygı korku değildir. Çünkü korkuda fiziksel varlığımızı tehdit eden unsurlar vardır. Kaygıda ise fiziksel varlığımıza yönelik bir tehlike yoktur.

9 Kaygıyı tamamen kendi olumsuz düşüncelerimiz sonucu üretiriz
Kaygıyı tamamen kendi olumsuz düşüncelerimiz sonucu üretiriz. Kaygının kaynağı belirsizdir. “Ben yılandan korkarım” da olduğu gibi korkunun kaynağı belirlidir. Korku daha kısa sürelidir,kaygı ise daha uzun süre devam eder. Korku kaygıdan daha şiddetlidir.

10 Hazırlanması gereken derslerin birikip ağırlaşması, sizden beklenenlerin fazlalığı ve bütün bunları nasıl yapacağınızı bilememeniz büyük bir yük oluşturur ve bu da zamanla bıkkınlık verir. Herkesin dönem dönem yaşadığı bu usanma ve karamsarlık son derece normaldir. Normal olmayan ise, gereksiz olan bu duygular karşısında ümitsizliğe kapılmak, kendinizi çaresiz ve güçsüz hissederek çalışmayı ve mücadeleyi bırakmaktır.

11 KAYGI ÇATIŞMA * İnsan bütün yaşamı boyu her an birçok içten yada dıştan gelen dürtü yada güdü ile karşılaşır. *Bunlar arasında seçim yapma zorunluluğu duyar. *Bu durum çatışma yaratır. *Çatışma türleri değişiktir. Olumlu ve olumsuz aynı ve ters yönde olan güdüler çatışma yaratır. YAKLAŞMA-YAKLAŞMA DERS ÇALIŞMA-GEZMEK,EĞLENMEK YAKLAŞMA-KAÇINMA DERS ÇALIŞMA-ZAYIF NOT KAÇINMA-YAKLAŞMA BAŞARISIZLIK-DERS ÇALIŞMA KAÇINMA-KAÇINMA ELEŞTİRİLME-BAŞARISIZLIK

12 Genel olarak insanlar kaygıyı, gelecek ile ilgili karamsarlık, başarısızlık,endişe,umutsuzluk,karışıklık duygularıyla birlikte dile getirirler. Sınav kaygısı da böyle başlar. “Sınavı kazanamazsam her şey biter,hayatım mahvolur,herkese rezil olurum” vb. düşüncelere kapılarak sınava girmeden kaygı hali başlar. Sınav kaygısı, sınav sonucunda olumsuz bir sonuç umulduğu için olur.

13 Öğrenme, kişinin yaşamını sürdürebilmesi ve süregelen yaşamdan doyum alması için gerekli tüm bilgi, eylem ve becerilerin kazanılması sürecidir.

14 Öğrenilenler, kişinin birikimini oluştururken, öğrenilenlerin belli bir amaca yönelik kullanılması da performansı ortaya koyar.

15 Performans, kişinin akıl, duygu ve davranış düzeyinde daha önceden kazanmış olduklarının, belli bir durum ve belli bir zaman kesitinde, eylemsel olarak ortaya konulan şeklidir.

16 Performans, kişinin akıl, duygu ve davranış düzeyinde daha önceden kazanmış olduklarının, belli bir durum ve belli bir zaman kesitinde, eylemsel olarak ortaya konulan şeklidir.

17 BAŞARININ ANAHTARI NEDİR?
Başarının ilk anahtarı hayal kurmakla başlar. Çünkü bize asıl yön veren hayallerimizdir . O yüzden ilk olarak özgürce hayal kurmayı öğrenmeliyiz.

18 Sınav nedir? Belirli bir alanda edinilen bilgi ve becerilerin düzeyini belirlemek için yapılan bir değerlendirme sistemidir. Sınav bir değerlendirme sürecidir ve sınırlı alandaki bilgi ve becerilerin düzeyini değerlendirir, KİŞİLİĞİ değil.

19 Sınav Kaygısı Nedir? Sınav kaygısı, kişinin sınav sonucunda elde edeceği akademik başarısızlığı genelleyerek bunu kişiliğinin başarısızlığı olarak algılamasından kaynaklanan, dolayısıyla öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygıdır

20 . Aşırı kaygı durumunda salgılanan
yoğun Adrenalin, bilgi transferini engeller, bir takım fiziksel belirtilerin ortaya çıkmasına ve paniğe sebep olur.

21

22

23 SINAV KAYGISININ SEBEPLERİ
Kaygı temelde kişiye rahatsızlık veren olayın kendisinden değil, kişinin o olaya yüklediği anlamdan kaynaklanır. Sınav Düşünce Duygu Davranış SINAV

24 Hiç kaygı yaşamamak mı gerekir?

25 Kaygı Yararlı Olabilir mi?
Kaygının derecesi ve başarmayı amaçladığımız görevin zorluk seviyesi, kaygının zararlı ya da yararlı olduğunu belirler. Öğrenilen malzeme basit ve kolaysa, yüksek kaygı derecesi bunun çabuk öğrenilmesine yol açar. Öğrenilen malzeme karmaşık ve zorsa, o zaman yüksek kaygı öğrenmeyi zorlaştırır.

26 Orta derecede akademik yeteneği olan öğrenciler ve düşük kaygı düzeyindeki öğrenciler, yüksek kaygı düzeyindeki öğrencilere nazaran daha başarılı olmuşlardır. Çok yüksek ve çok düşük akademik yeteneğe sahip öğrencilerde yüksek ya da düşük kaygılı olmak öğrenme açısından pek fark oluşturmamıştır.

27 KAYGI DÜZEYİ GRAFİĞİ İSTENİLEN KAYGI ORTA DÜZEY KAYGIDIR. -1 +1 -1
-1 Düşük kaygı Orta düzey kaygı Yüksek kaygı

28

29 Kaygı temelde kişiye rahatsızlık veren olayın kendisinden değil, kişinin o olaya yüklediği anlamdan kaynaklanır. Yüksek sınav kaygısı, öğrenci başarısızlığına neden olan en önemli etkenlerden biridir. Şunu unutmayın düşünmeyi biz başlatır ve biz sonlandırırız

30 Sınav Kaygısının Nedenleri

31 Zamanı iyi kullanamama,
Kötü çalışma alışkanlıkları, Beklenti düzeyi, Mükemmeliyetçi yaklaşım, Görev ve sorumlulukları erteleme, Başarısız olma ve değerlendirilme korkusu

32 Sınav KaygIsInIn Belİrtİlerİ
A)Zihinsel Belirtiler Felaket yorumları içeren tüm inanç ve düşünceler ("Yapamayacağım, başarısız olacağım, kötü not alacağım, rezil olacağım" gibi), Aşırı uyanıklık hali, kendini aşırı gözleme, unutkanlık, dikkatini toplamada, sınav sorularını okuyup anlamada, düşünceleri organize etmede, soruları cevaplarken anahtar kelimeleri, konulan hatırlamada güçlük

33 B)Fizyolojik Belirtiler
Kalp atışlarında hızlanma, nefes alıp verişin hızlanması, çeşitli kaslarda gerginlik, ağız kuruluğu, terleme ya da üşüme, titreme, ateş basması, baş ağrısı, baş dönmesi, yüz kızarması, göğüste ağrı basınç ve sıkışma, bulantı, kusma, ishal, sık idrara çıkma, soğuk ve nemli eller v.b.

34 C) Duygusal Belirtiler
Gerginlik, Sinirlilik, Karamsarlık, Korku (Hata Yapma, Bildiklerini Unutma Korkusu), Endişe (Sürenin Yetmeyeceğine, Gelecekte Olacağı, Tahmin Edilen Olumsuz Durumlara Dair Yaşanan Endişe), Panik, Kontrolü Yitirme Hissi, Güvensizlik, Çaresizlik, Heyecan.

35

36 Akılcı olmayan inanç ve düşünceler
1-Aşırı genelleme: Herhangi bir özellik ya da herhangi bir durumun, bütünü temsil ettiği inancı yatar. “beceriksizin tekiyim”, “zavallı ben”, “asla bu dersten geçemeyeceğim”, “herkes başarılı sadece ben başaramıyorum” gibi .... Herkes , her zaman, daima, asla gibi ifadeler fazla kullanılır.

37 2- Felaket Tellallığı: Elimizde hiçbir kanıt olmadığı halde gelecekte başımıza olumsuzlukların geleceğini düşünmek. “Biliyorum sınavda başıma kötü bir şey gelecek” “O gün kötü bir şey olacağını hissediyor” Birazdan kötü şeylerin olacağını hissediyorum…

38 3-Etiketleme: Yapılan işe değil, kişiliğe etiket yüklenmektedir.
“Ahmet genelde başarılı bir öğrencidir. Sadece son sınavda kötü bir not almıştır, o halde başarısızdır.” “Bir deneme sınavında başarısız oldu diye geriye kalan bütün sınavlarda kendini başarısız görme.”

39

40 4-Kutuplaşmış düşünce: Olayları, kişileri ve kendimizi ya çok iyi yada çok kötü görmektir. Ya hep ya da hiç tarzı düşüncedir; hayatı siyah yada beyaz görüp gri ve tonlarını yok saymaktır. “Yaptığım ödev mükemmel olmayacaksa hiç olmasın daha iyi” ”En iyisini yapamazsam hiçbir şey yapmamalıyım.” “Ya sınavlarda başarılı olurum ya da değersiz ve önemsiz biri olurum.”

41 5-Mutlakacılık: Her şey bizim için anayasa maddelerine bağlanmıştır, yere, zamana ve duruma göre değişmezler. “Hiçbir hata yapmamalıyım” “Başarılı olmalıyım” “En yüksek notları ben almalıyım” “Herkes beni sevmeli” Zorunluluk bildiren ve sonu –meli –malı ile biten bu cümleler yerine istek bildiren daha esnek cümleler kullanırsak kaygımızı kontrol edebiliriz.

42 “Sınıfta görüşümü söylersem
6-Facialaştırma: Emniyet içinde olmak mutluluğun garantisi gibi algılanır. Bu eğilim içinde olan insanlar yoğun kararsızlık yaşarlar, risk olmaktan çok korkarlar ve yapılması gereken faaliyete enerji harcamaktansa sınav anını düşünmeyi tercih ederler. “Sınavda kötü not alırsam mahvolurum” “Sınıfta görüşümü söylersem rezil olurum”

43 “Arkadaşlarım ne düşünür.” “Eğer kazamazsam aile mahcup olacağım”
7-Çevrenin İpoteğine Girme: Kişi adeta kendi için değil çevre için yaşamaktadır. En büyük ödülü ve cezayı cevreden alır. Kendi isteklerimiz önemli değildir. “Annem babam ne der.” “Arkadaşlarım ne düşünür.” “Eğer kazamazsam aile mahcup olacağım”

44 “keşke sınava çalışsaydım” “keşke şartlarım daha iyi olsaydı”
8-KEŞKECİLİK: Geçmişe takılı kalıp, bugünü yaşamayı ihmal etmektir. “keşke sınava çalışsaydım” “keşke şartlarım daha iyi olsaydı”

45 KİMLER SINAV KORKUSUNA DAHA YATKINDIR?
Hedeflerini iyi belirlememiş olanlar Kendilerini devamlı olumsuz değerlendirenler Başarı anlayışı ‘ başarısızlıktan korku ile başa çıkmak’ olanlar Kendilerini aşırı gözlemleyenler ÖZGÜVENİ EKSİKLİĞİ OLAN KİŞİLER

46 Sınav Kaygısıyla İlgili Yaşananlar
Sınav öncesi Sınav sırasında

47 Sınav Öncesi: Zamanı iyi kullanamama Kötü çalışma alışkanlıkları,
Yüksek beklenti düzeyi, Mükemmeliyetçi yaklaşım, Görev ve sorumlulukları erteleme, Başarısız olma ve değerlendirilme korkusu vs.

48 Sınav Kaygısının Duygusal Belirtileri
Endişe, Huzursuzluk, Kontrolün kaybedileceği hissi, Güvensizlik,

49

50 Sınav başladıktan sonra:
Dikkati Toplamakta, Sınava Başlamakta, Soruları Anlamakta Güçlük; Bilinen Bir Soruda Hata Yapma Korkusuna Bağlı Yoğun Heyecan, Kötü Not Alma Beklentisi, Öfke, Düşünememe,

51 Sınavın Kötü Geçeceğine İnanma,
Sürenin Yetmeyeceği Düşüncesi, Zor Gelen Sorularda Paniğe Kapılma Bazı Fizyolojik Belirtiler.

52 Bu endişelerin ve fizyolojik belirtilerin sınavın ilk 10 dakikası içinde daha yoğun yaşandığını, sınavın sonlarına doğru, belirtilerin şiddetinde bir azalma olduğunu belirtmektedirler.

53

54 SINAV KAYGISI YAŞIYOR MUSUNUZ?
Sınavdan bir önceki gece uyuyamıyorsanız, Sınavda heyecanlanıp çok iyi çalışmış olduğunuz ve bildiğiniz halde başarılı olamıyorsanız, Sınav sırasında midenizde, karın bölgenizde gerilme ya da rahatsızlık oluyorsa, Sınav sırasında soğuk terleme ve baş ağrıları çekiyorsanız, Sınav sırasında zihninizin donduğunu bulanıklaştığını ve tam olarak düşünemediğinizi hissediyorsanız, Sınav sırasında bildiklerinizi de unutuyorsanız,

55 SINAV KAYGISI YAŞIYOR MUSUNUZ?
Soruları olduğundan daha zor gibi algılıyor ve aslında basit olan cevapları kaçırıyorsanız, Dikkatsizlik yüzünden çok sayıda hata yapıyorsanız, Hiç beklemediğiniz halde sınavdan çok kötü bir not aldıysanız, Çalışmanıza rağmen kötü notlar alıyor ve kendinize olan güveninizi yitiriyorsanız, Sınav zamanları size kabus gibi geliyorsa... SINAV KAYGISI YAŞIYOR OLABİLİRSİNİZ!..

56

57 Sınav kaygısı yaşayan ve bu kaygıyı yaşamayan kişiler arasında ne gibi farklar vardır?

58 Kaygı düzeyi normal olan kişiler sınav durumlarını, başarılarının test edileceği bir fırsat olarak değerlendirirken, Kaygısı normalin üzerinde olan kişiler bu durumları bir tehdit olarak algılarlar.

59 Yapılan araştırmalar, sınav kaygısı yüksek olan kişiler için en büyük sorunun; daha önce öğrenilenleri, sınav sırasında hatırlayamamak olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Kaygısı yüksek olan kişilerin kaygısı düşük olanlara kıyasla ders çalışmaya daha çok zaman ayırdıkları görülmektedir.

60 Düşük performansın, bu kişilerin ders çalışma sürelerindeki yetersizliğe değil, olumsuz düşüncelerin kendilerinde yarattığı, başa çıkılamaz kaygıya bağlanabileceğini göstermektedir.

61 Yararsız (Olumsuz) Düşünceler
Sınava hazır değilim, Bu bilgiler çok gereksiz ve saçma. Nerede ve ne zaman kullanacağım ki? Sınavlar niye yapılıyor, ne gerek var? Bu bilgiler gelecekte benim işime yaramaz. Sınava hazırlanmak için gerekli zamanım yok ki. Bu konuları anlayamıyorum, aptal olmalıyım.

62 KAYGI İLE BAŞA ÇIKMA YOLLARI

63 Kaygı ile başa çıkma yollarını iki aşamada inceleyeceğiz.
1.Düşünsel Olarak Düşünce biçimimiz herkesçe kabul edilebilen objektif gerçeklere dayanmalıdır. Olayları yorumlayış tarzımız çevremizdekilerce de kabul edilebilir olmalı. Olayları değerlendirme tarzınız ve yaklaşımınız sorunu çözmeye yardımcı olmalı ve hedeflediğiniz kısa ve uzun vadeli amaçlarınıza katkı sağlamalıdır.

64 Gerçekçi, akılcı olmayan düşünce ve inançlarınızı gerçekçi ve akılcı olan düşünce ve inançlarla değiştirin. Bunu yaparken, kendinizi başkaları ile karşılaştırmak yerine o anki performansınızı, daha önce gösterdiğiniz performansınızla ve o anki koşullarınıza göre değerlendirin.

65 Sınavda ya başarılı olamazsam!
Offfff! Sınavda ya başarılı olamazsam!

66 Örneğin;  "Bu sınavda başarılı olamayacağım " yerine "Bu sınavda başarılı olabilmek için elimden geleni yapacağım “ "İyi değilim, yetersizim, aptal olmalıyım" yerine "Mükemmel değilim. Ama kendimi biliyorum. Bu zamana kadar okuyup başarılı olabildiysem bu benim zekâmı ve çalışkanlığımı gösterir“ "Ellerim titriyor..., eyvah, ne yapacağım "yerine " Ellerim titriyor, bu doğal, kaygılıyım. Bunu elimden geldiğince kontrol etmeye çalışayım “ "Benden başka hiç kimse gergin görünmüyor" yerine "Gerginim “ " Eğer bu sınavdan yüksek not olamazsam, okuldan atılırım " yerine " Bu sınavdan yüksek not almak için elimden geleni yapmaya çalışacağım. Ama olamazsam da bu dünyanın sonu değil".

67 Olayları yorumlayışınız sizi duygusal gerginliğe sürüklememeli, rahat ve huzurlu hissetmenizi sağlamalı. Tek bir olaya dayalı genellemeler yapmadan,gerçekçi kanıtlarla sonuca varmaya çalışın. Sizi kaygılandıran sınavlar değil, sizin sınava ve sonuçlarına yakıştırdığınız farklı anlamlar ve sınav hakkında ürettiğiniz olumsuz düşünceler olduğunu kabullenmenizdir.

68 2.Sınav Kaygısıyla Başa Çıkmada Bedeni Kontrol Altına Alma
Öncelikle düzenli ve yeterli beslenmeniz gerekir. Spor yapmaya zaman ayırın. Bedensel durumunuza göre fiziki egzersizler yapın. Yüksek kaygı esnasında beden kimyasında birtakım değişikler olur. Bu değişikliklerin kaynağı bedenin salgılamış olduğu kimyasal maddelerdir. Bu değişiklikler sonucu yaptığımız işler aksar. Bu da gevşeme tekniği ile giderilebilir.

69 Gevşeme Tekniği: Bedende yüksek kaygı sırasında ortaya çıkan zararlı kimyasal maddelerin giderilmesini sağlar. Bedeni kontrol altına almanın birinci yolu, doğru ve derin nefes almayı öğrenmektir. Böylece pratik bir rahatlama sağlanır.

70 KAYGIDAN KURTULMANIN YOLU
SOLUNUM EGZERSİZİ

71 Doğru ve derin nefes vücutta damarların genişlemesini, bunun sonucu olarak da kanın (0ksijen) bedenin en uç ve derin noktalarına ulaşmasını sağlar. Vücuttaki oksijen oranının artması, yüksek kaygı nedeniyle ortaya çıkan zararlı biyokimyasal maddeleri yok eder. Böylece birey duygusal olarak kendini rahat, dengeli ve sağlıklı hisseder.

72 Düzenli fizik egzersizi:Fizik egzersizinin yararları:
-         Kas gevşemesi -       Zihinsel gevşeme -       Yapılan işte etkinliğin artması -       Enerjide artış -       Endişelerde azalma -       Daha iyi sağlık -       Duygusal rahatlık -       Kendine güven artışı

73 Günde dakika düzenli egzersiz yapmanın sınavlara hazırlanan öğrenciye sağlayacağı yararlardan birincisi kaygıyı azaltması, ikincisi öğrenmede etkinliğin artması. Gerginliğin damarlarda daralmaya neden olduğu için hücrelere giden kan miktarında azalma olur. Sınav stresini yaşayan öğrencinin durumu budur.

74 SINAV ÖNCESİNDE DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
Son bir hafta uyku düzeninize dikkat edin. Erken yatmaya özen gösterin. Sınavla ilgili belgeleriniz tamam mı? Eksikleriniz var mı? Eksikleriniz varsa, ilgili kurumlardan bu eksikleri mutlaka giderin. Sınava gireceğiniz okulu mutlaka önceden görün. Sınav yerine ne çok erken ne de çok geç gidin. 1 saat önce sınav yerinde olmanız önerilir.

75 Sınav akşamı kullanacağınız araçları yedekli olarak hazırlayın.
Sabah sınava yetişebileceğiniz saatte kalkın ve mutlaka kahvaltı yapın. Kahvaltıda genelde her gün yediğiniz yiyecekleri tercih edin. Evden çıkarken mutlaka gerekli belgelerinizi alıp almadığınızı kontrol edin.

76 Kaygımızı azaltmak için yapabileceğimiz uygulamalar şunlardır:

77 Düşünceleri Durdurma Tekniği
Kaygı, kendiliğinden olumsuz düşünceleri ortaya çıkarır. Bu düşünceler başladığında kendinize “DUR” deyin.

78 Kendi Kendine Telkin Etme Tekniği
Yoğun kaygı hissettiğinizde derin bir nefes alarak “Sakin ol ve rahatla”, “ne var bu kadar heyecanlanacak?”, “kaygılanma zamanı geçti, şimdi sınav zamanı” gibi kendinizi rahatlatacak anahtar cümleleri tekrarlayın.

79 Dikkatini Başka Noktalara Odaklama Tekniği
Kaygınız arttığında etrafınıza bakın ve dikkatinizi ortamdaki başka noktalara yoğunlaştırın. Zihninizi o an meşgul edecek ve sizi sınavdan uzaklaştıracak başka şeylerle ilgilenin.

80 SINAV ANINDA DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER...
Sadece sınava odaklanın. Zamanınızı kaygılanarak, şüpheye düşerek, kendinizi suçlayarak geçirmeyin. ‘’NE YAPABİLİRDİM?”DİYE DEĞİL,“ŞU ANDA NE YAPABİLİRİM?”DİYE DÜŞÜNÜN!... Sınav esnasındaki endişenin her şeyi bulanık göstereceğini, bildiklerinizin zihninizde net olarak belirmesini önleyeceğini, hiçbir bilgiyi ucundan tutup kaldırmanıza izin vermeyeceğini unutmayın. Kitapçık türünü kodlamayı unutmayın.

81 Önce soruları içlerinden birine takılmadan bütün olarak bir inceleyin
Önce soruları içlerinden birine takılmadan bütün olarak bir inceleyin. İyi bildiğiniz konular, kolay çözebileceğiniz sorularla göz göze geleceksiniz. Soruları dikkatlice okuyun. Sorular için zamanınızı iyi ayarlayın. Anlamadığınız bir yer varsa, sınavı veren kişiden açıklamasını isteyin. Sorularla inatlaşmayın.

82 Çözümlerde şu sıralamayı izlemeniz yararlı olacaktır:
En iyi bildiğiniz konular Kolay sorular Çözümü, belli bir yoğunlaşma, işlemler dizisi, zaman isteyen sorular Hatırlamak için kendinizi zorlayacağınız sorular Cevapları hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığınız sorular

83 “ERKEN BİTİRENLERE FAZLA PUAN VERİLMİYOR!..”
Zaman zaman duruşunuzu, oturma pozisyonunuzu değiştirin, bu sizi rahatlatacaktır. Çok heyecanlanıp aklınıza bir sorunun cevabı gelmediğinde o soruyu geçin. Sınıf arkadaşlarınız sınavı erkenden bitirip çıkmaya başladığında panik olmayın, unutmayın: “ERKEN BİTİRENLERE FAZLA PUAN VERİLMİYOR!..”

84 Bu teknikler herkes için etkili olmayabilir. Size uygun olan teknik/lerin işlevsel hale gelmesi de zaman alabilir. Önemli olan kaygınızı kontrol etmek için kararlı ve ısrarlı davranmanızdır.

85 Sınavınız iyi veya kötü geçsin,
SINAVDAN SONRA Sınavınız iyi veya kötü geçsin, sınavdan sonra kendinizi ödüllendirin kendinize sevdiğiniz bir şeyler alın, hoşlandığınız bir şeyler yapın. Ancak sonrasında sınavda başarısız olduğunuz konuları tespit edip eksikleriniz ve yanlışlarınız üzerinde durun, bir sonraki sınavda başarılı olmak için neler yapmanız gerektiğini planlayın ve bunları uygulamaya çalışın.

86 Sınav Kaygısının Üstesinden Gelmek İçin Neler Yapmalı? ÖZET
1- Sınavın sonucuna değil, sınava hazırlık sürecine odaklanın! Daha hazırlık sürecindeyken sınav anını ve sonucunu düşünüp durmanız, sizin günlük çalışma planınızı verimli geçirmenizi engellediği gibi, tüm dikkatinizi ve zihinsel enerjinizi dağıtarak zamanınızı boşa harcamanıza neden olur Gerçekçi olmayan olumsuz düşüncelerden uzak durun! Bunun yerine zihinsel enerjiniz yeni bilgileri öğrenmek ve var olan bilgilerinizi korumak için kullanın Kendinizi çevrenizdekilerle kıyaslamayın! 4- Günlük çalışma planınıza uygun hareket edin. Çok çalışmanız değil, doğru ve etkili çalışmanız önemli!

87 5- Çalışma planınızı yaparken hobileriniz ve keyifleriniz için de zaman ayırın. Kendinize, motivasyonunuzu artıracak molalar ve ödüller verin Ailenizden, öğretmenlerinizden, okulunuzdaki veya dershanenizdeki rehber öğretmeninizden destek istemekten çekinmeyin Nefes ve gevşeme egzersizi gibi rahatlama teknikleri, kaygınızı azaltmada önemli ve etkili bir tekniktir. Bir uzmanın yönlendirmesiyle bu teknikleri uygulayabilirsiniz.

88 " Sınav kaygısı önemli bir sorun ama çözümü de mümkün
" Sınav kaygısı önemli bir sorun ama çözümü de mümkün. Hem bireysel hem de grupla danışmanlık yolu ile, sınav kaygısı belirtilerinin yukarıda açıkladığımız ŞEKİLLERDE özel çalışmalar ile, sorunun genellikle 5-6 seansta çözülebildiğini söyleyebilirim.

89 HEDEFLERİNİZE ULAŞMAK KENDİ ELİNİZDE!!!

90 SİZİ HER KOŞULDA SEVİYORUZ!

91 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER EDERİM…


"SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları