Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Excel’de VBA programlama (Visual Basic Application) Ders 6

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Excel’de VBA programlama (Visual Basic Application) Ders 6"— Sunum transkripti:

1 Excel’de VBA programlama (Visual Basic Application) Ders 6

2 Dosyalarla Çalışmak Dosya İşlemleri Dosya Erişimi Dosya Yönetimi
Verilerin kalıcı olarak saklamak için bir disk dosyasına kaydetmek gerekir. Her uygulamanın kendine has dosya formatı vardır (.doc, .xls, .bas vb. ). Bunarın dışında veri yönetimi için güçlü ve esnek araçlar kullanmak gerekebilir. Dosya İşlemleri Dosya Erişimi Dosya Yönetimi Dosya veya klasör oluşturulması kopyalanması silinmesi taşınması Veri okunması yazılması eklenmesi

3 Dosya İşlemleri İçin Yaklaşımlar
Klasik Yaklaşım Nesne Yönelimi Basic dili deyimleri kullanarak Metin ve İkili dosya erişimleri Dosya yönetimi FSO (File System Object) Metin dosya erişimi Dosya yönetimi Bu iki yaklaşımın kullanımı; sonucu değil, kodun nasıl yazılacağını etkiler. Her iki yaklaşım birlikte kullanılabilir.

4 FileAttr(dosyano, bayrak) deyimi
Klasik Yaklaşım ile Dosya Yönetimi Klasik Yaklaşım ile Dosya Yönetimi VBA’da çok ender kullanılır. Eski kodlardan gelen alışkanlıkları sürdürenler için konmuştur. FileAttr(dosyano, bayrak) deyimi Açık dosya ile ilgili bilgileri döndürür. Eğer =1 ise dönen değer dosya modunu tanımlar. 1=INPUT, 2=OUTPUT, 4= RANDOM, 8=APPEND, 32= BINARY Kill dosyaadi deyimi Belirtilen dosyayı siler. dosyaadi argünamı * ve ? joker karakterleri içerebilir.

5 Klasik Yaklaşım ile Dosya Yönetimi
Input yerine Output, Append, Binary ve Random yazarak yandaki programı yeniden deneyiniz

6 Klasik Yaklaşım ile Dosya Yönetimi
RmDir dizin adı deyimi belirtilen dizini(klasörü) siler MkDir dizin adı deyimi belirtilen dizini(klasörü) oluşturur. ChDir dizin adı deyimi belirtilen dizini(klasörü) geçerli yol(path) yapar. CurDir sürücü adı deyimi belirtilen sürücüdeki geçerli dizini(klasörü) döndürür. Dir(Şablon) deyimi şablon ile eşleşen dosya veya dosyaların adını döndürür. Name eski As Yeni deyimi dosya adını değiştirir.

7 Nesne Yönelim ile Dosya Yönetimi
Nesne yönelim ile dosya erişiminde kullanılan FileSystemObject sınıfı dosya yönetiminde de kullanılır. Nesne hiyerarşisinin en üstünde olduğu için ilk önce FSO sınıfının bir örneği oluşturularak başlanır. Dim fso Set fso = CreateObject("Scripting.FileSystemObject") Sistemdeki bütün sürücüleri,klasörleri ve dosyaları yönetmenize izin verir. Hiyerarşideki nesneler; Sürücü sistemdeki tek bir disk sürücüsüne karşılık gelir Folder bir sürücüdeki tek bir klasöre yada altdizine karşılık gelir. File bir klasördeki tek bir dosyaya karılık gelir.

8

9


"Excel’de VBA programlama (Visual Basic Application) Ders 6" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları