Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAĞLIK HİZMETLERİNDE ÖRGÜTLENME

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAĞLIK HİZMETLERİNDE ÖRGÜTLENME"— Sunum transkripti:

1 SAĞLIK HİZMETLERİNDE ÖRGÜTLENME

2 Sağlık Hizmetlerini Örgütlemede İlkeler (1)
1- Örgütlenme köyde ve kentte herkese gereksindikleri hizmeti götürecek şekilde planlanmalıdır. 2- Sağlık hizmetleri tabandan tavana doğru örgütlenmelidir (1.,2.,3. basamak..) 3- Her ülke kendi olanaklarına göre bir örgüt modeli geliştirmelidir. 4- Ayakta ve hastanede tedavi hizmetleri bir bütün olarak düzenlenmelidir.

3 Sağlık Hizmetlerini Örgütlemede İlkeler (2)
5- Koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetleri entegre olmalıdır. 6- Sağlık hizmetleri bir ekip hizmeti olarak örgütlenmelidir. 7- Sağlık personelinin denetimi ve hizmet içi eğitimi hizmetin bir parçası olarak planlanmalı ve uygulanmalıdır. 8- Sağlık hizmetleri halkın kullanabileceği şekilde planlanmalıdır(ücret, mesafe vb).

4 Türkiye’de Sağlık Hizmetleri
Sağlık Bakanlığının kuruluşu 3 Mayıs 1920 TBMM’nin ilk Sağlık Bakanı Dr. Adnan Adıvar T.C.Hükümetinin ilk Sağlık Bakanı Refik Saydam ( )

5 Dr.Refik Saydam Dönemi (1923-1937)
Koruyucu sağlık hizmetlerine ağırlık verdi Dikey(vertikal) örgütler kurdu : sıtma, trahom, frengi-lepra savaş örgütleri Nümune Hastaneleri kurdu (Ankara, Sivas, İstanbul, Erzurum, Diyarbakır) Koruyucu hizmetlerde çalışmayı özendirdi.

6 Sağlık örgütlenmesinde gelişmeler
Hükümet Tabipliği (il-ilçe bazında örgütlenme) 1945 Özel İdare hastanelerinin devletleştirilmesi 1946 SSK çıkarıldı (1952 sağlık hizmetleri) 1950’ler ilçelerde Sağlık Merkezleri 1952 AÇS (Ana Çocuk Sağlığı merkezleri kurulmaya başlandı) 1961 Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi

7 224 sayılı Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi Kanunu (1961)
Nüfus esasına göre örgütlenme ( kişiye Sağlık Evi; kişiye Sağlık Ocağı; bin kişiye Bölge Hastanesi; Sağlık Grup Başkanlığı; Koruyucu ve tedavi edici hizmetlerin bir arada (entegre) sunulması Köyleri de kapsayan, herkese eşit hizmet (kadın ve çocuklara öncelikler = risk yaklaşımı) Ekip hizmeti; katılımcılık

8


"SAĞLIK HİZMETLERİNDE ÖRGÜTLENME" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları